Nieuwsbrief,

november 2019

Dag allemaal,

het is al weer meer dan een jaar geleden dat ik een echte boekenmail verstuurde. Maar tijdens de laatste N.O.V.-dag in Utrecht kreeg ik een stapel boeken mee naar huis om te verkopen. Het waren allemaal boeken uit de bibliotheek van de N.O.V., dus de opbrengst gaat ook in zijn geheel naar de N.O.V.

Toen ik bezig was om de beschrijvingen van de boeken te maken kreeg ik een mail binnen met de vraag of ik nog een paar boeken in mijn mailing wilde zetten. Van deze boeken gaat de helft van de opbrengst ook naar de N.O.V.

Al met al reden genoeg om dus weer eens een echte boekenmail samen te stellen. Zit er iets voor U bij?
Laat het dan aub even weten zodat ik het boek apart kan leggen

mvg,
Bert van Zuylen

Shao-Shun Ying, 1977. Coloured illustrations of indigenous orchids of Taiwan Volume One
Hardcover 15 x 21 cm, 565 pagina’s. Taal: Engels en Chinees. Illustraties: 158 kleurenfoto’s en 127 zwart-wit tekeningen. EURO 40,00

Het eiland Taiwan, gelegen voor de kust van China, heette vroeger Formosa en dat zie je terug in orchideeënnamen als Pleione formosana. Enkele Europeanen en Japanners deden tussen 1850 en 1945 onderzoek naar de orchideeën op het eiland. Pas na de tweede wereldoorlog kregen Taiwanezen zelf die kans. Dit boek, uit 1977, is het verslag van acht jaar veldonderzoek door een Taiwanese bioloog naar de honderden soorten inheemse orchideeën van zijn land. Verwacht geen ‘gelikt’ modern boek, wel een uniek, en zeldzaam, tijdsbeeld. Gelet op de leeftijd is dit boek, inclusief de omslag, in zeer goede staat, met alleen een kleine reparatie aan de titelpagina. De helft van de opbrengst van dit boek gaat naar de N.O.V.

Lou C. Menezes, 2004. Orchids Brazilian Central Plateau
Hardcover, 18 x 25 cm, 304 pagina’s. Taal: Engels en Portugees. Honderden kleurenfoto’s. EURO 20,00

Brazilië is een bijzonder orchideeënrijk land. Veel soorten komen van het Atlantisch kustgebergte en uit het Amazone-woud. Maar van de orchideeën daar tussenin, het Centraal Plateau van Brazilië, weten we veel minder. De Braziliaanse bioloog en natuurbeschermer Lou Menezes heeft die unieke orchideeënflora beschreven in dit boek. Zij heeft meerdere fraaie boeken op haar naam staan en ook dit boek is weer informatief en mooi vormgegeven. De meeste foto’s zijn gemaakt op de natuurlijke groeiplaats. Buiten Brazilië is dit boek nauwelijks verkrijgbaar. Dit exemplaar is als nieuw, inclusief de omslag. De helft van de opbrengst van dit boek gaat naar de N.O.V.

Dariusz L. Szlachetko et al, 2010. Orchidaceae of West-Central Africa Vol. 1
Hardcover, 21 x 30 cm, 540 pagina’s. Taal: Engels. Illustraties: 396 lijntekeningen, 47 kleurenfoto’s, 159 foto’s van herbariumbladen, 155 verspreidingskaarten. EURO 60,00

Dit is deel 1 van een beoogde serie van drie delen die de orchideeënflora van west-centraal Afrika beschrijft, een gebied dat rijkt van Kameroen tot Angola. De Poolse taxonoom Darisz Szlachetko en zijn team zijn niet het veld ingegaan maar hebben al het beschikbare herbariummateriaal grondig bestudeerd. Dat leidde tot nauwkeurige lijntekeningen van elke soort en vele verspreidingskaarten. Het leidde ook tot vele nieuwe namen, waarvan de meeste niet algemeen geaccepteerd worden. Gelukkig staan de synoniemen erbij. Dit is, gezien omvang en oplage, een duur boek. Dit exemplaar is als nieuw. De helft van de opbrengst van dit boek gaat naar de N.O.V.

Ackerman/De Castillo Mayda - The orchids of Puerto Rico and the Virgin Islands, 1992.
hc.   167 pag.   geen kl-foto's   31x24 cm    EURO 20,00

Een twee-talig boek heeft als voordeel dat het een grotere markt beslaat, iedereen die engels of spaans spreekt kan met dit boek vooruit. Uit dat oogpunt is het dus heel verstandig om twee talen te gebruiken. Het heeft natuurlijk ook een nadeel: de tekst is maar voor de helft bruikbaar want alles staat er dubbel in! Maar op deze manier is er wel een echt "boek" van te maken en blijf je niet zitten met een groot uitgevallen tijdschrift. En dit is een echt boek geworden, de degelijkheid straalt er vanaf en het is ook heel mooi. Op de linkerpagina staat een beschrijving van een soort, één kolom engels, één kolom spaans. Op de rechterpagina staat een prachtige tekening van mevr. Del Castilla Mayda. De 143 soorten die bekend zijn uit dit gebied worden allemaal genoemd en er zijn er 55 afgebeeld, Er zitten juweeltjes bij, b.v. de Brassavola's en de Psychilussen. Al blijft na het doorbladeren van het boek de indruk hangen dat de auteur en de tekenares toch niet voor de allerspectaculairste soorten hebben gekozen. Maar misschien maakt dat dit boek wel zo aantrekkelijk. Dit boek komt uit de  bibliotheek van de N.O.V., dus de opbrengst gaat ook in zijn geheel naar de N.O.V. Het boek is gekaft met Booklon, er staan stempels in en een uitleenkaartje.

Frowine - Moth orchids the complete guide to Phalaenopsis, 2008.
hc.   204 pag.   26x22cm   heel veel kl-foto's   EURO 10,00

Steven Frowine is duidelijk een echte liefhebber van het geslacht Phalaenopsis, en dit boek toont dat overduidelijk. Het staat boordevol met leuke, goede kleurenfoto's en her en der staan ook nette tekeningen. Het Engels dat hij gebruikt is goed te lezen, en dat is ook al een voordeel. Na een korte inleiding (What makes an orchid a Phalaenopsis?) worden de verschillende soorten voorgesteld, daarna volgen hoofdstukken over de witte en roze hybriden, de gele en oranje hybriden en de rode en paarse hybriden. In het zesde hoofdstuk komen de "harlekijnen" aan bod, dat zijn de gestippelde en gevlekte kruisingen. Hoofdstuk zeven geeft informatie over de nieuwigheden, de meerbloemige en de miniaturen. In hoofdstuk acht komt de cultuur aan bod, en in dit hoofdstuk is ontzettend veel informatie gestopt die bruikbaar is voor het legioen aan "vensterbankkwekers". In het tiende hoofdstuk valt te lezen waar je op moet letten voordat je planten gaat kopen. Gezien de populariteit van dit geslacht (bij Intratuin hebben we ze pas echt met karren tegelijk uitgedeeld!) moet dit een ontzettend welkom boek zijn. Dit boek komt uit de  bibliotheek van de N.O.V., dus de opbrengst gaat ook in zijn geheel naar de N.O.V. Het boek is gekaft met Booklon, er staan stempels in en een uitleenkaartje.

Gruss/Wolff - Phalaenopsis, 1995.
hc.  190 pag.   160 kl-foto's   EURO 10,00

Zonder te overdrijven kun je stellen dat tegenwoordig bijna elke orchideeënliefhebber zijn/haar hobby is gestart met een Phalaenopsis. En dat is een goed begin, want het overgrote deel planten dat wordt aangeboden is zo makkelijk te kweken en in bloei te krijgen dat iedereen succes kan hebben met deze planten. Voor degenen die echter eens een stapje verder willen gaan is er ook een gigantisch aanbod natuursoorten in het geslacht Phalaenopsis voorhanden. Van de planten met de bekende witte bloemen zoals Phal. amabilis en Phal. philippinensis, via de roze Phal. sanderiana en Phal. schilleriana, naar de kleinere soortjes zoals Phal. lobbi en Phal. equestris. Voor elk wat wils is een gezegde dat zeker bij dit geslacht opgaat. De heren Gruss en Wolff hebben het geslacht beschreven in een uitermate prettig boek, vol met tekeningen en volop kleurenfoto's. Ook nog makkelijk te lezen, en prima qua uitvoering. Een echte aanrader. Dit boek komt uit de  bibliotheek van de N.O.V., dus de opbrengst gaat ook in zijn geheel naar de N.O.V. Het boek is gekaft met Booklon, er staan stempels in en een uitleenkaartje.

Tomlinson/W.O.C. - Paphiopedilums a Cultural Guide, 1987.
Pb.   144 pag.   12 kl-foto's   21x15cm   EURO 8,00

Voor mij is dit deel een van de toppers in de reeks van de Wellington Orchid Society. Na een introduktie volgt een historisch overzicht, en dan volgt een opsomming van meer als 90 pagina's met daarin alle soorten in hun eigen secties. (Let op dit boek werd in 1987 geschreven!!) Daarna is er nog een 16-tal pagina's gewijd aan kweekaanwijzingen. En laatst maar zeker niet lest: de aanhangels over de verspreidingsgebieden, de literatuurlijst, en een opsomming van alle soorten met daarbij de bloeitijd en de index. Dit boekje moet het zeker niet hebben van de kleurenfoto's, maar de beschrijvingen maken heel veel indruk. Een aanrader voor elke Paffen-liefhebber! Dit boek komt uit de  bibliotheek van de N.O.V., dus de opbrengst gaat ook in zijn geheel naar de N.O.V. Het boek is gekaft met Booklon, er staan stempels in en een uitleenkaartje.

Gloudon/Tobisch - Orchids of Jamaica, 1995.
pb.   23x15cm   222 pag.   98 kl-foto's   EURO 10,00

Alweer een heel mooi boek over een speciaal gebied. Dus vooral voor de liefhebbers van Zuid Amerikaanse orchideeen heel erg interessant. De foto's zijn over het algemeen niet al te groot, en helaas staan er bij de Lepanthessen meestal tekeningen i.p.v. foto's. Al met al toch een heel mooi boek. Dit boek komt uit de  bibliotheek van de N.O.V., dus de opbrengst gaat ook in zijn geheel naar de N.O.V. Het boek is gekaft met Booklon, er staan stempels in en een uitleenkaartje.

Presser – Die Orchideen Mitteleuropas und der Alpen, 1995.
Hc. 222 pag. 29x22cm heel veel kl-foto’s   EURO 8,00

Dit boek verscheen voor het eerst in 1995, toen nog met een blauwe kaft en op behoorlijk dun papier. Deze eerste druk is veel zeldzamer. Geen wonder want de herdrukken zijn dikker. In dit boek worden 70 Europese soorten voorgesteld, door middel van uitgebreide beschrijvingen en honderden prima foto’s. Deze eerste druk werd uitgegeven in Eichstadt, de stad van het beroemde boek van Basilius Bessler. Deze uitgave kwam van Ecomed, en is gedrukt op gerecycled papier.  Dit boek komt uit de  bibliotheek van de N.O.V., dus de opbrengst gaat ook in zijn geheel naar de N.O.V. Het boek is gekaft met Booklon, er staan stempels in en een uitleenkaartje.

Segerback – Orchids of Nigeria, 1983.
hc.   111 pag.   28x21cm   25 kl-foto’s  EURO 25,00

Bij mijn weten is dit het enige boek over de orchideeen van het Afrikaanse Nigeria. En dat is zonde want er groeien een flink aantal interessante orchideeen. In dit boek zijn beschrijvingen van 104 soorten terug te vinden, ook is er een checklist met alle op dat moment bekende soorten. Na een korte inleiding volgt op pagina 8 al de sleutel naar de terrestische soorten, op pagina 42 is de sleutel naar de epifytische soorten te vinden. Een uitgebreide woordenlijst volgt op pagina 98, en de checklist is te vinden vanaf pagina 103. Dit boek is uitgegeven door de nogal dure uitgeverij Balkema, wat dan wel weer een garantie is op prima kwaliteit. Toch had ik graag meer kleurenfoto’s gezien, al zijn er wel voldoende z-w foto’s opgenomen.  Dit boek komt uit de  bibliotheek van de N.O.V., dus de opbrengst gaat ook in zijn geheel naar de N.O.V. Het boek is gekaft met Booklon, er staan stempels in en een uitleenkaartje.

Baker/Baker - Orchid species culture Pescatorea - Pleione, 1991.
pb.   250 pag.   29x22cm   geen foto's    EURO 20,00
 
Alles, maar dan ook alles, wat U wilde weten over de soorten in de geslachten Pescatorea, Phaius, Phalaenopsis, Pholidota, Phragmipedium en Pleione is in dit boek terug te vinden.  Achtereen volgens worden deze geslachten behandeld en daarna volgen van elke soort de synoniemen, de originele habitat, het klimaat, de temperaturen (per maand) en de regenval (per maand) gegeven. Daarna volgen bij de kweekaanwijzingen de benodigde hoeveelheid licht, de juiste temperaturen, de luchtvochtigheid, de watergift, de meststofen, de rustperiode, het oppotmateriaal en nog wat aanvullende informatie gegeven. Als laatste is er nog wat informatie over de planten en de bloemen  zoals de afmetingen, het aantal bladeren of bloemen en nog het model van de plant. Kortom, alles wat U zich maar kunt wensen! Dit boek komt uit de  bibliotheek van de N.O.V., dus de opbrengst gaat ook in zijn geheel naar de N.O.V. Het boek is gekaft met Booklon, er staan stempels in en een uitleenkaartje.

Dunsterville/Garay – Venezuelan orchids illustrated, volume I, 1959.
hc.  448 pag.   28x23cm   geen kl-foto’s  
+
Dunsterville/Garay – Venezuelan orchids illustrated, volume II, 1961.
hc.  360 pag.   28x23cm   geen kl-foto’s  
+
Dunsterville/Garay – Venezuelan orchids illustrated, volume V, 1966.
hc.  462 pag.   28x23cm   een kl-foto   groene kaft, niet origineel
+
Dunsterville/Garay – Venezuelan orchids illustrated, volume VI, 1976.
hc.  462 pag.   28x23cm   een kl-foto
Vier boeken voor EURO 60,00

Mr. Dunsterville werkte voor Shell in Venezuela, en orchideeen hadden zijn grote interesse. En dat heeft de wereld geweten! Deze lange, magere man trok heel Venezuela door en ging samen met zijn vrouw op zoek naar de inheemse orchideeen. Hij vond ze, fotografeerde ze en beschreef ze. Maar hij schreef ook een groot aantal artikelen in de verschillende orchideeenbladen. Vaak met de o zo nodige humor. In 1959 begon hij samen met Leslie Garay met het uitgeven van de indrukwekkende serie van 6 boeken over de orchideeen van Venezuela. Een standaardwerk eersteklas, dat later in goedkopere en kleinere editie werd uitgegeven omdat de vraag naar deze boekenset het aanbod ruimschoots oversteeg. De boeken staan ramvol met mooie zwart-wit lijntekeningen en beschrijvingen. De delen 1, 2 en 6 zijn nog helemaal origineel, bij deel 5 is de mooie rode kaft helaas vervangen door een groene kaft. Een aantal jaren geleden werd de complete set van 6 boeken regelmatig aangeboden voor rond de 1200 euro. Volgens mij moet je met een beetje zoeken ook nog wel de delen 3 en 4 op de kop kunnen tikken, en dan heb je echt een magnifieke set. De opbrengst gaat ook in zijn geheel naar de N.O.V.

v.d. Pijl/Dodson - Orchid flowers, their pollination and evolution, 1969.
hc.   214 pag.   28x21cm   48 kl-foto's   EURO 10,00

Toen de eerste druk van dit boek in 1966 uitkwam was er heel weinig te vinden over de bestuiving van orchideeen, terwijl er wel degelijk een markt voor was. Dit boek vulde die leegte, en zelfs nu nog is het heerlijk om erin te lezen. Eerst wordt uitgelegd hoe een bloem is opgebouwd, daarna volgt een hoofdstuk over de funtie en plaats van de lip, daarna is de zuil aan de beurt. Alle hoofdstukken zijn goed te lezen, en de z-w tekeningen die erin staan helpen daarbij. Het vierde hoofdstuk gaat over de aantrekkingskracht van de bloem, het vijfde over de bestuivers. Hoofdstuk 6 is gewijd aan orchideeen en bijen, en hoofdstuk 7 aan orchideeen en motten en vlinders, in het daaropvolgende hoofdstuk komt de bestuiving via vogels aan de beurt. In het negende hoofdstuk staat de bestuiving via vliegen centraal, en in het tiende hoofdstuk wordt de rest van de bestuivers behandeld. Een leuk hoofdstuk gaat over de mimicry en misleiding. Kortom: een echt boek voor de liefhebber die eens wat verder wil kijken. De opbrengst gaat ook in zijn geheel naar de N.O.V.

Jones/Clements - Australian orchid research, vol. 4, 2002.
Pb.  168 pag.   25x17cm  64 kl-foto's   EURO 12,00

In de serie Australian orchid research is dit de vierde uitgave. Die is vooral interessant voor de liefhebbers van Australische aardorchideeen. Vooral het geslacht Pterostylis krijgt hier volop de aandacht. Maar ook geslachten als Diplodium, Stamnorchis en Linguella komen voorbij, samen met nog meer van die onbekend aandoende namen. Het boek staat vol met z-w tekeningen en z-w foto's, de kleurenfoto's zijn achterin in een apart katern te vinden. Ook is er een apart boekje toegevoegd met z-w lijntekeningen en z-w foto's van Pterostylissen. Dit boek komt uit de  bibliotheek van de N.O.V., dus de opbrengst gaat ook in zijn geheel naar de N.O.V. Het boek is gekaft met Booklon, er staan stempels in en een uitleenkaartje.

Clements - Australian orchid research, vol. 1, 1989.
Pb.  160 pag.   25x17cm   geen kl-foto's   EURO 22,00

De eerste uitgebreide beschrijving van de Australische orchideeën verscheen in 1873, en 200 jaar later vond de Australian Orchid Society dat het moment was aangebroken om een nieuwe lijst op te stellen van alle orchideeën die in Australië voorkomen. Dit is het eerste deel van die lijst, het tweede deel verscheen in 1991.
Alle ooit eerder beschreven soorten zijn in dit boek terug te vinden, soorten die nog niet eerder genoemd of beschreven waren zijn in deel twee te vinden. Het boek dat ik binnenkreeg is in nette staat.

Senghas - Die Orchideen subtribus Oncidiinae, 1998.
pb.   251 pag.  27x18cm   geen kl-foto's  EURO 50,00

In het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw werd er begonnen aan de derde druk van Die Orchideen van Rudolf Schlechter. Het werd een van de grootste rampen in de geschiedenis van het orchideeënboek. Een van de weinige positieve dingen die overbleven is deze "aflevering" over het geslacht Oncidium en haar verwanten. Gelukkig heeft het een eigen kaft meegekregen zodat het niet misstaat in een boekenkast. In het boek worden maar liefst 46 geslachten met al hun soorten beschreven, het geslacht Oncidium werd verdeeld in 19 sectie die allemaal uitgebreid aan bod komen. Helaas geen kleurenfoto's, maar wel eindelijk een boek dat redelijk compleet is. Het boekje dat ik binnenkreeg is in nette staat.

Stewart/Hennessy - Orchids of  Africa, 1981.
Hc.   164 pag.   35x26 cm   50 kl-platen   EURO 55,00

Dit boek is wel wat te vergelijken met het boek van Hennessy/Hedge over Paphiopedilum. Een ontzettend groot formaat, niet superdik, en met prachtige tekeningen van allerlei orchideeën. Via een lijst van alle geslachten die in Afrika voorkomen (met daarbij het aantal soorten) en hoofdstukken over de habitats van de Afrikaanse orchideeën, de bouw van de planten en de bloemen, de bestuiving en het zaad komen we in het tweede gedeelte van het boek. Wordt het eerste deel opgesierd door hele fijne zwart-wit tekeningen, in deel twee is het een en al kleur wat de klok slaat.  Aan de linkerkant een beschrijving en aan de rechterkant een tekening, zoals in wel meer boeken. De 50 platen tonen zowel epifieten als terrestische orchideeën. Het boek is in nette staat.

Zelenko/Chase - The pictural encyclopedia of Oncidium, 1997
Hc.   164 pag.   +800 kleurentekeningen  EURO 65,00

Als een geslacht (opnieuw) in de belangstelling staat komen er vaak nieuwe boeken over uit. Harry Zelenko was al een paar jaar bezig om de bloemen van het geslacht Oncidium en een aantal aanverwante geslachten te tekenen. Regelmatig waren er in het AOS-Bulletin stukjes te lezen over dit "boek der boeken" over Oncidium. Nu het voor me ligt snap ik ook wel waarom het zolang geduurd heeft, het staat vol met een gigantische hoop tekeningen van allerlei soorten, meer dan 800!. Naast Oncidium worden ook de soorten uit Odontoglossum, Ada, Brassia, Miltonia en b.v. Sigmatostalix afgebeeld. En nog een hele lijst kleinere en/of minder bekende geslachten. Voor iemand die alles wil hebben van zijn favoriete geslacht is het ook een aanwinst; er is niet zoveel op het gebied van Oncidiums te vinden. Het boek is in prima staat.

Rodrigues Caballero  - Generos de Orquideas de Costa Rica, 1986.
Hc   334 pag.   34x26cm   0 kl-foto's    EURO 65,00

In dit hele grote boek worden de verschillende geslachten uit Costa Rica voorgesteld. De eerste 23 pagina's geven aan de linkerkant de tekst in het Engels, op de rechterpagina staat de Spaanse tekst. Daarna volgt de classificatie, maar vooral vanaf pagina 28 is het genieten geblazen: op elke rechterpagina is een gigantische kleurentekening gedrukt. De teksten op de linkerpagina zijn in het Spaans en in het Engels en uitgebreid genoeg om duidelijk te zijn. De terrestrische geslachten zijn het eerst aan de beurt, vanaf pagina 76 volgen de epifieten. Op de kleurrijke tekeningen worden niet alleen de bloemen en de planten getoond, maar ook heel veel details. Het boek is in nette staat., maar mist de papieren stofomslag.

Warner - Select orchidaceous plants 1862, 1970.
pb.   44x31cm   geen kl-foto's    EURO 20,00

Nee, U leest niet verkeerd. Dit zijn inderdaad reproducties van de originele platen van Robert Warner's album uit 1962. Prachtige grote platen met kleurentekeningen van Phalenopsis schilleriana, Cattleya amethystoglossa, Vanda insignis, Cattleya warscewiczii delicata, Trichopilia crispa marginata, Laelia gigantea, Odontoglossum naevium majus, Cattleya warneri, Epidendrum prismatocarpum en Lycaste skinneri delicatissima. Eerst op de linkerpagina de afbeelding, dan 2 pagina's begeleidende tekst en dan een blanco pagina. Ideaal om in te lijsten, maar ook mooi om te bewaren als geheel. Het boek is in nette staat.

Werkhoven - Orchideen van Suriname/Orchids of Suriname, 1986.
Hc.   256 pag.   Engels­/Nederlands    174 kl-foto's   EURO 50,00

Dit is een prachtig verzorgd en zeer degelijk boek, wat vooral in het buitenland gigantische bedragen met opbrengen, $200,00 is geen uitzondering meer! Dat komt omdat het bijna niet te koop wordt aangeboden, maar wel veel wordt gevraagd. Elke keer staan er twee pagina's prima kleurenfoto's bij elkaar en daarna volgen steeds de beschrijvingen van de afgebeelde planten. Mevr. Werkhoven geeft in het boek zelf aan aan dat het bedoeld is om de lacune op te vullen die is ontstaan doordat er van (bijna) alle omringende landen wel orchideenflora's zijn verschenen. Gelukkig heeft zij dit schitterende werk in elkaar gezet zodat iedereen kan genieten van de vele schitterende soorten die er in Suriname te vinden zijn.  Doordat het boek in twee talen is geschreven is de verkoopmarkt bedui­dend uitgedreid, maar dit houdt natuurlijk wel in dat U maar de helft van de tekstpagina's gebruikt. Het boek dat ik mag aanbieden is in prima staat.

Cribb/Whistler – Orchids of Samoa, 1996.
pb.   141 pag.   25x16cm   79 kl-foto’s   EURO 25,00

Samoa heeft meer te bieden als alleen maar een heel imposant rugbyteam. Het is een groep vulkanische eiland in de Grote Oceaan, en een belangrijke bron van inkomsten is de postzegelhandel. Het is namelijk een van die exotische leveranciers van prachtige, kleurrijke zegels die heel veel geld in het staatslaadje brengen. Dat komt omdat orchideeenpostzegels nog steeds flink verzameld worden, en papier is natuurlijk een heerlijk goedkope grondstof. Maar de eilandengroep herbergt ook een flink aantal echte orchideeen, en daar zitten plaatjes bij. In dit leuke boek (uitgegeven door Kew, dus degelijk) worden 100 soorten voorgesteld. Dat gebeurt via uitgebreide beschrijvingen, een heleboel z-w lijntekeningen en een katern met kleurenfoto’s. Het boek dat ik binnenkreeg is in nette staat.

Cribb – The “Antelope” Dendrobiums, 1986.
Pb.   Pags. 616-692   24x15cm   EURO 12,00

In deze Kew Bulletin Reprint worden de Dendrobiumsoorten uit de sectie Spatulata behandelt. In die sectie zitten prachtige orchideeen zoals D. stratiotes, D. antennatum, D. lasianthera en D. gouldii. In totaal worden er 46 verschillende soorten beschreven en getoond. Het boek staat vol met verspreidingskaartjes en lijntekeningen, en er zijn ook 8 pagina’s met kleine kleurenfoto’s. Het boek dat ik mag aanbieden is in prima staat.

Clyne – Australian rock and tree orchids, 1972.
pb.   112 pag.   18x13cm   68 kl-foto’s  EURO 12,00

Een leuk zakboekje, uitgegeven in een serie boekjes over Australie. In die serie zit nog een boekje over orchideen, maar ook boekje over andere wilde bloemen, reptielen en insekten. Het boekje is geschreven in simpel Engels en is duidelijk bedoeld voor beginners. Maar de prima kwaliteit van de foto’s zorgt toch voor iets extra’s. Afgebeeld zijn o.a. 11 Bulbophyllums, 37 Dendroibums maar ook een aantal Cymbidiums en Sarcochillussen. Het boekje dat ik mag aanbieden is in nette staat.

Clyne – Australian rock and tree orchids, 1970.
pb.   112 pag.   18x13cm   826+ kl-foto’s  EURO 12,00

Een leuk zakboekje, uitgegeven in een serie boekjes over Australie. In die serie zit nog een boekje over orchideen, maar ook boekje over andere wilde bloemen, reptielen en insekten. Het boekje is geschreven in simpel Engels en is duidelijk bedoeld voor beginners. Maar de prima kwaliteit van de foto’s zorgt toch voor iets extra’s. Afgebeeld zijn o.a. 13 Caladenia’s, 8 Diurissen maar ook een aantal Pterostylissen, Caleana’s en Thelymitra’s. Het boekje dat ik mag aanbieden is in nette staat.

Cavestro - Le genre Paphiopedilum, 2001.
pb.   24x16cm   336 pag.  132 kl-foto's   EURO 35,00

Als er 1 geslacht is waarover constant nieuwe boeken verschijnen dan is dat wel het geslacht Paphiopedilum. Dit boek past precies in die lange lijst, en ook al is het dan geschreven in de voor mij zo moeilijke Franse taal: het is echt een liefhebbersboek. Na een korte introductie volgt vanaf pagina 15 de taxonomie, daarna volgen hoofdstukken over de morfologie, de verspreiding, het kweken en vermeerderen en het kruisingwerk. Vanaf pagina 102 worden de diverse soorten voorgesteld. De beschrijvingen gaan samen met grote z-w tekeningen. De kleurenfoto's staan bij elkaar in een apart katern. Een heel mooi boek.

Chow Cheng - Taiwan native orchids, no date.
pb.   18x10cm   63 pag.   60 kl-foto's   EURO 10,00

Eigenlijk was dit gidsje bedoeld als catalogus van de kwekerij Chow Cheng Orchids uit Taiwan. Maar prijzen ontbreken, dus is dit nauwelijks een catalogus te noemen. En het is ook veel leuker om een boekje door te bladeren waarin echte gegevens over de afgebeelde planten te zien zijn. Naar de kleurenfoto's staan er een een flink aantal z-w foto's in het boekje. De beschrijvingen zijn uiteraard heel erg summier. Dit boekje heeft een witte kaft met de tekst in het zwart.

Chow Cheng - Formosan orchids, no date.
pb.   18x10cm   102 pag.   102 kl-foto's   EURO 12,00

Eigenlijk was dit gidsje bedoeld als catalogus van de kwekerij Chow Cheng Orchids uit Taiwan. Maar prijzen ontbreken, dus is dit nauwelijks een catalogus te noemen. En het is ook veel leuker om een boekje door te bladeren waarin echte gegevens over de afgebeelde planten te zien zijn. De beschrijvingen zijn uiteraard heel erg summier. Dit boekje was de opvolger van het boekje "Taiwan native orchids". Dit boekje heeft een foto van het oerwoud op de kaft met de tekst in het goud.

Chow Cheng - Formosan orchids, 1979.
pb.   19x13cm   132 pag.   102 kl-foto's   EURO 15,00

Eigenlijk was dit gidsje bedoeld als catalogus van de kwekerij Chow Cheng Orchids uit Taiwan. Maar prijzen ontbreken, dus is dit nauwelijks een catalogus te noemen. En het is ook veel leuker om een boekje door te bladeren waarin echte gegevens over de afgebeelde planten te zien zijn. De beschrijvingen zijn uiteraard heel erg summier. Dit boekje was de opvolger van het boekje "Formosan orchids". Dit boekje heeft een witte kaft met de tekst in het goud.

Holttum - A revised flora of Malaya vol. 1 Orchids of Malaya, 1957.
hc.   26x17cm   759 pag.  geen kl-foto's   EURO 10,00

Honderden, maar dan ook echt honderden verschillende soorten orchideeën worden in dit hele dikke boek beschreven. Het staat ook vol met z-w tekeningen, en het is doodzonde dat dit boek zo slecht is behandeld door vorige eigenaren. Het is gekaft met Booklon, gerepareerd met plakband en ducttape, en heeft echt een zwaar leven achter de rug. Misschien iets voor een verzamelaar?

Clements - Preliminary checklist Australian Orchidaceae, 1982.
pb.   30x21cm   geen kl-foto's   EURO 20,00

Het is lang geleden dat dit soort boeken werden uitgegeven, en het is duidelijk het werk van een echte wetenschapper. Het lettertype dat werd gebruikt is dat van een ouderwetse typemachine, en daat maakt het er in de tegenwoordige tijd niet fraaier op. Tel daar bij dat er in dit boek geen foto's of tekeningen staan en je houdt precies datgene over wat de titel beloofd. Een lange lijst met namen van alle toen bekende Australische soorten, en verwijzingen naar de synoniemen en de boeken of tijdschriften waar de naam voor het eerst opdook. Het boek is in nette staat.