Nieuwsbrief,

Dag allemaal,

zoals beloofd zitten er in deze mailing alleen maar boeken over de orchideeen van bepaalde landen of streken, of over geslachten.
Bestelde boeken kunnen meegebracht worden naar de Kringavonden in Best en Helmond, ze kunnen afgehaald of opgestuurd worden.
Zit er een kadootje voor de feestdagen voor u bij?

mvg,
Bert van Zuylen

Rhodehamel - A Dracula cultural guide, 1997.
pb.   56 pag.   25x18cm   geen kl-foto's     EURO 15,00

Ook dit is een boekje van de lijst zonder kleurenfoto's, maar ook dit boek is beslist de moeite waard. Want in dit boek wordt puur ingegaan op het kweken van Dracula's, beschrijvingen van soorten zijn er niet in te vinden. Al is er achterin wel een lijst opgenomen met alle bekende soorten. Dit is een leuk boekje voor alle liefhebbers van het geslacht, omdat er, op de dure Thesaurusboeken na, weinig makkelijk te lezen boeken verschenen zijn over Dracula's. De tekst is ook bij dit boek afgedrukt in een behoorlijk lettertype. En alle aspekten van het kweken worden hier besproken, met alle moeilijkheden van dien.  Het boek dat ik mag aanbieden is in nette staat.

Averyanov - Identification guide Vietnamese orchids, 1994.
pb.   432 pag.   20x13cm   geen kl-foto’s   EURO 30,00

Vietnam is een orchideeenrijk land, en toch is er heel weinig literatuur over te vinden. Het onderzoek werd/wordt voornamelijk gedaan door Russen, en zij publiceren pas de laatste jaren in het Engels. Een uitzondering is dit zakboekje, dat gedeeltelijk in het Latijn en in het Russisch is geschreven. Jammergenoeg ben ik het Cyrillisch schrift niet machtig, en dat is bij deze gids ook heel erg jammer. Het is een gids die vol staat met sleutels (in het Russisch), beschrijvingen (in het Russich), verwijzingen naar eerdere beschrijvingen (in het westers schrift) en vindplaatsen (in beide). Door het boek heen zijn 22 z-w lijntekeningen te vinden, en achterin zijn er nog een paar opgenomen. Het boek dat ik binnenkreeg is in nette staat.

Segerback – Orchids of Nigeria, 1983.
hc.   111 pag.   28x21cm   25 kl-foto’s  EURO 70,00

Bij mijn weten is dit het enige boek over de orchideeen van het Afrikaanse Nigeria. En dat is zonde want er groeien een flink aantal interessante orchideeen. In dit boek zijn beschrijvingen van 104 soorten terug te vinden, ook is er een checklist met alle op dat moment bekende soorten. Na een korte inleiding volgt op pagina 8 al de sleutel naar de terrestische soorten, op pagina 42 is de sleutel naar de epifytische soorten te vinden. Een uitgebreide woordenlijst volgt op pagina 98, en de checklist is te vinden vanaf pagina 103. Dit boek is uitgegeven door de nogal dure uitgeverij Balkema, wat dan wel weer een garantie is op prima kwaliteit. Toch had ik graag meer kleurenfoto’s gezien, al zijn er wel voldoende z-w foto’s opgenomen. Het boek dat ik mag aanbieden is in nette staat. De prijs is nogal fors, dat heeft te maken met de hoge aanschafprijs en de zeldzaamheid van het boek.

Stewart/Campbell - Orchids of Kenya, 1996.
hc.   176 pag.   196 kl-foto's   27x20cm   EURO 25,00 
 
Dit boek is één van de mooiste boeken van Timber Press omdat hier de foto's niet in één
katern bij elkaar geplaatst zijn maar overal bij de besprekingen staan. Er worden ruim 250 soorten in besproken, en als je dan bedenkt dat er (m.u.v. de landen boven de Sahara en Madagascar) zo'n 1500 soorten in Afrika voorkomen dan is duidelijk dat Kenya een heel groot orchideeënland is. Een schitterend boek, geschreven door een autoriteit op het gebied van Afrikaanse orchideeën.

Ackerman/De Castillo Mayda - The orchids of Puerto Rico and the Virgin Islands, 1992.
hc.   167 pag.   geen kl-foto's   31x24 cm    EURO 40,00

Een twee-talig boek heeft als voordeel dat het een grotere markt beslaat, iedereen die engels of spaans spreekt kan met dit boek vooruit. Uit dat oogpunt is het dus heel verstandig om twee talen te gebruiken. Het heeft natuurlijk ook een nadeel: de tekst is maar voor de helft bruikbaar want alles staat er dubbel in! Maar op deze manier is er wel een echt "boek" van te maken en blijf je niet zitten met een groot uitgevallen tijdschrift. En dit is een echt boek geworden, de degelijkheid straalt er vanaf en het is ook heel mooi. Op de linkerpagina staat een beschrijving van een soort, één kolom engels, één kolom spaans. Op de rechterpagina staat een prachtige tekening van mevr. Del Castilla Mayda. De 143 soorten die bekend zijn uit dit gebied worden allemaal genoemd en er zijn er 55 afgebeeld, Er zitten juweeltjes bij, b.v. de Brassavola's en de Psychilussen. Al blijft na het doorbladeren van het boek de indruk hangen dat de auteur en de tekenares toch niet voor de allerspectaculairste soorten hebben gekozen. Maar misschien maakt dat dit boek wel zo aantrekkelijk.

Baker/Baker - Orchid species culture Pescatorea - Pleione, 1991.
Hc.   250 pag.   29x22cm   geen foto’s    EURO 35,00  

Alles, maar dan ook alles, wat U wilde weten over de soorten in de geslachten Pescatorea, Phaius, Phalaenopsis, Pholidota, Phragmipedium en Pleione is in dit boek terug te vinden. Achtereen volgens worden deze geslachten behandeld en daarna volgen van elke soort de synoniemen, de originele habitat, het klimaat, de temperaturen (per maand) en de regenval (per maand) gegeven. Daarna volgen bij de kweekaanwijzingen de benodigde hoeveelheid licht, de juiste temperaturen, de luchtvochtigheid, de watergift, de meststofen, de rustperiode, het oppotmateriaal en nog wat aanvullende informatie gegeven. Als laatste is er nog wat informatie over de planten en de bloemen  zoals de afmetingen, het aantal bladeren of bloemen en nog het model van de plant. Kortom, alles wat U zich maar kunt wensen!

LaCroix/LaCroix - Malawi orchids vol. 1 Epiphytic orchids, 1983.
hc.   150 pag.   25x20cm   1 kl-foto   EURO 25,00

Isobyl La Croix is een dame die al heel lang interesse heeft in orchideeën, vooral die van Afrika. Ze schreef (samen met haar man) al een aantal boeken, en als ik me niet vergis is dit haar debuut. Het boek begint met een korte inleiding, en daarna volgt een sleutel naar de 29 geslachten die in dit boek beschreven worden. En vanaf pagina 15 worden al die geslachten netjes voorgesteld met beschrijvingen en veel z-w tekeningen. Een heel leuk boek, dat zeker in die tijd zorgde voor veel nieuwe informatie. Alleen jammer dat er maar 1 kleurenfoto en zelfs geen enkele z-w foto in staan. Het boek is in nette staat.

Cribb/Whistler – Orchids of Samoa, 1996.
pb.   141 pag.   25x16cm   79 kl-foto’s   EURO 30,00

Samoa heeft meer te bieden als alleen maar een heel imposant rugbyteam. Het is een groep vulkanische eiland in de Grote Oceaan, en een belangrijke bron van inkomsten is de postzegelhandel. Het is namelijk een van die exotische leveranciers van prachtige, kleurrijke zegels die heel veel geld in het staatslaadje brengen. Dat komt omdat orchideeenpostzegels nog steeds flink verzameld worden, en papier is natuurlijk een heerlijk goedkope grondstof. Maar de eilandengroep herbergt ook een flink aantal echte orchideeen, en daar zitten plaatjes bij. In dit leuke boek (uitgegeven door Kew, dus degelijk) worden 100 soorten voorgesteld. Dat gebeurt via uitgebreide beschrijvingen, een heleboel z-w lijntekeningen en een katern met kleurenfoto’s. Het boek dat ik binnenkreeg is in nette staat.

La Croix/La Croix - African orchids in the wild and in cultivation, 1997.
hc.   379 pag.   103 kl-foto's   24x16cm   EURO 30,00

In dit boek worden de orchideeën van Afrika besproken die groeien ten zuiden van de Sahara, ook de soorten van Madagascar vallen buiten dit boek. Het is opgebouwd zoals zoveel boeken van uitgeverij Timber Press, eerst een tekstgedeelte op goed papier, daarna een katern met foto's op glanzend papier en daarna weer een gedeelte met teksten. Het boek staat vol met beschrijvingen van allerlei orchideeën, en naast de kleurenfoto's zijn er ook nog eens ruim 100 lijntekeningen te zien. Het exemplaar dat ik nu hier heb liggen is splinternieuw.

Cootes - The orchids of the Philippines, 2001.
hc.   231 pag.   27x20cm   heel veel kl-foto's    EURO 65,00

Meer dan 300 verschillende soorten van deze interessante eilandengroep worden in dit prachtige boek beschreven en afgebeeld. Alle pagina's zijn van glanzend papier en dat komt de vele foto's alleen maar ten goede. De beschrijvingen beginnen al op pagina 20 en lopen door tot en met pagina 189. Daarna nog een hoofdstukje over het kweken,  een verklarende woordenlijst, een literatuurlijst en indexen. Het boek dat ik binnenkreeg is in nieuwstaat. Een aantal jaren geleden mocht ik dit boek voor heel wat minder aanbieden, tegenwoordig is het een veelgevraagd, maar zeldzaam boek.

Cribb - A revision of the Antelope and "Latourea" Dendrobiums, 1982-85.
pb.   pags. 229-306 + 615-692   veel kl-foto's   EURO 18,00

Dit boek is een samenvoeging van 2 eerdere boekjes van Cribb. In deze twee secties zitten bekende soorten als D. mirbellianum, D. discolor, D. lasianthera, D. antennatum, D. gouldii en D. stratiotes. In totaal worden zo'n 100 soorten beschreven en zijn er z-w tekeningen van te vinden. Het boek is in nette staat.

Cribb - Flora of tropical east Africa part 2, 1984.
pb.   pags. 237-411   geen kl-foto's   EURO 20,00

Dit is het tweede deel in een serie van 3 over de orchideeën van tropisch oost Afrika. Ook dit boek behandelt na de afrondingen van de aardorchideeën (Eulophia, Corymborkis, Epipactis) een fors aantal epifitische geslachten zoals Vanilla, Bulbophyllum, Ansellia, Oberonia en Polystachia. Het boek is op dezelfde manier opgebouwd als deel 1.

Comber - Orchids of Java, 1990.
hc.   407 pag.   30x22cm   heel veel kl-foto's   EURO 35,00

Dik, groot, kwaliteitspapier, prachtige foto's, flink veel beschrijvingen, kortom: zo moet een orchideeënboek in elkaar zitten. Uitgegeven door Kew Gardens, dus topkwaliteit met een daarbij horende flinke prijs. Na een introductie en een uitgebreide sleutel naar de vele geslachten komen de beschrijvingen van die geslachten met hun soorten al binnenvallen op pagina 17! In totaal 130 verschillende geslachten en van de in totaal ruim 730 verschillende soorten die op Java voorkomen worden er hier heel erg veel van beschreven. Heerlijke foto's ook, meestal niet al te groot maar wel duidelijk.

Cribb – The “Antelope” Dendrobiums, 1986.
Pb.   Pags. 616-692   24x15cm   EURO 12,00

In deze Kew Bulletin Reprint worden de Dendrobiumsoorten uit de sectie Spatulata behandelt. In die sectie zitten prachtige orchideeen zoals D. stratiotes, D. antennatum, D. lasianthera en D. gouldii. In totaal worden er 46 verschillende soorten beschreven en getoond. Het boek staat vol met verspreidingskaartjes en lijntekeningen, en er zijn ook 8 pagina’s met kleine kleurenfoto’s. Het boek dat ik mag aanbieden is in prima staat.

Banerji - Orchids of Nepal, 1982.
hc.   135 pag,   22x15cm   geen foto's   EURO 15,00

Toen dit boekje uitkwam had het een prachtige blauwe kaft met een opdruk in goud, maar dat was toen. Want dit boekje kwam terecht in de bieb van New Plymouth in Nieuw Zeeland. Het heeft dus nogal wat gereisd en door vele handen gegaan. Er staan stempels in, de bibliothecaris/bibliothecaresse heeft er codes in geschreven, er zitten stickers in en ook nog het stempelvel met uitleendatums zit er nog in. Nog meer slecht nieuws? Nog een beetje, want dit is ook nog eens een uitgave van Bishen Singh. En die staan niet bekend om hun kwalitatief geweldige drukkunsten. Maar als je daar doorheen kijkt (en dit exemplaar is behoorlijk netjes qua drukkunst) dan hou je een heel aardig boekje in handen over de orchideeën van Nepal. Een land waarover niet zo heel veel boeken geschreven zijn, en die boeken zijn nogal aan de prijzige kant. Mr. Banjeri begint zijn boek met een flinke inleiding, en vertelt bovendien dat er weinig bekend is over de flora (en vooral de orchideeën) van Nepal. Na die inleiding behandelt hij eerst de aardorchideeen en dan de epifieten. Een tiental Coelogynes, dik 20 Dendrobiums, nog een tiental Eria's, een stuk of 15 Bulbophyllums. Het komt allemaal voorbij in korte beschrijvingen, en tussen de beschrijvingen in staan simpele z-w lijntekeningen. 

Collier - Orchids of Tasmania, 1993.
pb.   16x11cm   96 pag.   EURO 12,00

Een boekje op ansichtkaartformaat dat vol staat met kleurentekeningetjes en beschrijvingen van Tasmaanse orchideeën. Ongeveer 100 soorten komen voor op dit eiland dat rechts onder Australie te vinden is. En volgens mr. Collier is er geen plek op het eiland waar je geen orchideeën zou kunnen vinden, en in principe zou je ook op elke dag van het jaar een bloeiende orchideeën moeten kunnen vinden. Elk beschreven soortje, en het zijn allemaal aardorchideeen, heeft zijn eigen pagina gekregen. Op die pagina wordt beschreven hoe je de soort van andere soorten kunt onderscheiden, wanneer ze bloeit, of er veel te vinden zijn en vooral waar. Daarbij staat een lief tekeningetje. Het boekje is in prima staat.

Creemers/Hoff - Inventaire taxonomique des plantes de la Guyane Francaise II Les orchidees, 1992.
pb.   143 pag.   30x21cm   geen kl-foto's   EURO 25,00

Mijn Frans is niet al te best dus heb ik het boek een paar keer door moeten bladeren voordat ik in de gaten kreeg waar ik mee van doen had. Dit boek is eigenlijk een lijst met daarop allen orchideeën die in Frans Guyana voorkomen. De 323 soorten worden genoemd, samen met hun habitat en hun synoniemen. Deze lijst loopt tot pagina 85 en vanaf daar volgt een lijst met alle synoniemen en de naam die de orchidee op dat moment draagt. Vanaf pagina 124 worden de divese habitats opgesomd met de daarin groeiende soorten. Tussen alles door staan een paar z-w lijntekeningen van Frans Guyaanse orchideeën. Op het einde van het boek volgen nog lijsten van verzamelaars, beschrijvers en een bibliografie. Het boek heeft in de loop der tijd een paar bruine vlekken opgelopen, het gebruikte papier is niet van de allerbeste kwaliteit.

Averyanov/Averyanova - Updated checklist of the orchids of Vietnam, 2003.
pb.   24x16cm   101 pag.   geen kl-foto's   EURO 25,00

Op sommige gebieden zou je nooit zo'n samenwerkingsverband kunnen vinden, dit boekje is op de markt gekomen nadat instellingen uit Vietnam, de Verenigde Staten en Rusland hebben samengewerkt. De combinatie Vietnam - Rusland is gemakkelijk, de Russen zijn druk bezig met onderzoek naar de plantenwereld van Vietnam. En Missouri Botanical Garden is natuurlijk ook een prachtige bron van info voor iedereen die iets meer wil weten over orchideeën. Het gevolg is dat het boek zowel in het Vietnamees en Engels geschreven is, en dat is voor een verzamelaar weer heel leuk. Na een hele korte inleiding volgen er grafieken waarin de naam, het verspreidingsgebied, de leefvorm (epifiet-terrestrisch) de ecologie en de status worden weergegeven. Dat is even wennen, het leek in het begin niet heel overzichtelijk maar dat wende snel. Vanaf pagina 63 is een lijst opgenomen met daarop alle geslachten en het aantal soorten daarin. Een heel interessant gedeelte start op pagina 71, want dan worden er allemaal nieuwe soorten beschreven, compleet met z-w lijntekeningetjes.  

Cribb/Leedal - The mountain flowers of South Tanzania, 1982.
hc.   244 pag.   24x16cm   8 kl-foto's   EURO 25,00

Dit is niet echt een puur orchideeenboek, al luidt de subtitel "A field guide to the common flowers: orchids, balsams, legumes, begonias, red-hot pokers, daisies, aloes, lobelias, gladiolus, streptocarpus". Maar er zijn voor zover ik weet geen boeken over de orchideeën van Tanzania, en dus maak ik een uitzondering. Philipp Cribb is natuurlijk een authoriteit op het gebied van orchideeën, hij heeft een flink aantal boeken en een groot aantal artikelen op zijn naam staan. Het boek begint met een nette inleiding, die vanaf pagina 33 wordt gevolgd door beschrijvingen van planten uit allemaal best interessante groepen. Begonia's vanaf pagina 52, Hypoxis vanaf pagina 167, Irissen vanaf pagina 175, Lelieachtigen vanaf pagina 183 en uiteindelijk orchideeën vanaf pagina 196. Het gedeelte orchideeën loopt door tot en met pagina 236 en neemt daarmee het grootste gedeelte van het boek in beslag. Er worden voornamelijk aardorchideeen besproken, en het boek staat vol met mooie z-w lijntekeningen. Het boek is in nette staat.

White/Sharma - Wild orchids in Nepal the guide to the Himalayan orchids of the Tribhuvan Rajpath and Chitwan Jungle, 2000.
pb.   307 pag.   192 platen   21x15cm   EURO 30,00

Eerst een flink gedeelte met tekst, dan een katern met heel veel kleine fotootjes, en daarna weer een gedeelte tekst. En dan een boek dat een gebied beschrijft waarin veel bekende orchideeën voorkomen. Kortom, een heerlijk boek om in te lezen en door te bladeren. Het exemplaar dat ik binnenkreeg is in nieuwstaat.

Wood - Orchids of Borneo; vol. 3; Dendrobium, Dendrochilum and others, 1997.
hc.   299 pag.  109 kl-foto’s   26x19 cm    EURO 50,00

Deel 3 in de geweldige serie over de orchideeen van Borneo, en dit keer zijn de geslachten Dendrobium, Dendrochilum en een aantal kleinere geslachten zoals Arachnis, Epigeneium, Eria en Robiquetia aan de beurt. Dezelfde ontzettend hoge kwaliteit als de andere delen. Voor elke liefhebbers van de orchideeen van dit eiland is deze reekst een absolute must. Het boek dat ik binnenkreeg wordt zelden aangeboden en is in nette staat.

Williamson - The orchids of south Central Africa, 1977.
hc.   236 pag.   28x22cm   185 kl-foto's   EURO 30,00

In dit grote boek worden 50 geslachten besproken die voorkomen in het zuidelijke deel van Afrika. Dus heel veel Aerangis, Angraecum, Bulbophyllum, Disa, Eulophia, Habenaria, Polystachya en Satyrium. En naast alle beschrijvingen staan er ook nog eens 120 z-w lijntekeningen in dit boek. Jammergenoeg heeft het boek, door het hele boek heen, nogal wat van die bruine vlekjes.

Wiard – An introduction to the orchids of Mexico, 1987.
hc.   239 pag.   29x22cm   heel veel kl-foto’s   EURO 55,00

Waarschijnlijk is dit een van de mooiste boeken over de orchideeen van Mexico (Bateman tel ik niet mee, vanwege de prijs). Een schitterend opgezet boek, vol met prima kleurenfoto’s. Zoals bij de meeste boeken heeft dit boek ook een korte introductie over orchideeen en het land Mexico. Maar op pagina 31 wordt al begonnen met de beschrijvingen. Op alfabetische volgorde worden 60 geslachten met zo’n 150 soorten voorgesteld. Vanaf pagina 145 tot en met pagina 223 staan de kleurenfoto’s tentoon, netjes op glanzend papier. Het boek is in prima staat.

Williams/Allen - Orchids of Panama, 1980.
pb.    25 x 18 cm    590 pag. 150 tekeningen   EURO 20,00

Tussen 1946 en 1949 werd in de "Annals of the Missouri Botani­cal Garden" een serie artikelen geschreven over de orchideeen in Panama. In 1965 werd er van deze artikelen een boek gedrukt dat echter al snel uitverkocht raakte. In 1980 volgde deze uitgave, die een kopie van het vorige boek is.Het boek geeft per geslacht een of meerdere soorten, netjes en uitgebreid beschreven, en met de vermelding vanvindplaatsen in andere landen. Af en toe wordt ook de habitat vermeld. Ook worden hier en daar wetenswaardigheden vermeld. (Zo wordt bij Vanilla vermeld dat het "de enige werkelijk commcerciele leden van de orchideeenfamilie zijn".) In Panama blijken vooral veel soorten van Epidendrum, Maxilla­ria, Oncidium en Pleurothallis te groeien, maar ook geslachten als Catasetum, Cycnoches, Dichea, Encyclia, Gongora, Habenari­a, Lockhartia, Malaxis, Microstylis, Notylia, Odontoglossum, Scapyglottis, Sobralia, Stelis, Trichopilia en Zygopetalum zijn met verscheidene soorten vertegenwoordigd in het orchi­deeenrijke gebied. In het nawoord van Robert Dressler schrijft hij dat er sinds de eerste uitgave al zo'n 300 soorten ondekt zijn die toen nog onbekend waren. Waarmee het totaal aantal bekende soorten in 1980 op bij 800 uitkomt. Hij verwacht dat het uiteindelijke totaal tussen de 1000 en de 1200 verschillende soorten zal uitkomen! En dat geeft een mooi idee van de orchideeenrijkdom van Panama.

Wood/Cribb - A checklist of the orchids of Borneo, 1994.
pb.   409 pag.   24x16cm   96 kl-foto’s   EURO 50,00

Een checklist is vaak een opsomming van alle namen en synoniemen, dit boek is duidelijk meer dan dat. De heren Wood en Cribb zijn bekenden uit de orchideeenwereld, samen zijn ze verantwoordelijk voor tal van boeken en artikelen. Borneo is een orchideeenrijk eiland, en er zijn nogal wat boeken verschenen over de orchideeën die daar groeien. Dit is een van de boeken die hoog op de "die-wil-ik-hebben-lijst" staan. Na een korte inleiding is de sleutel naar de geslachten te vinden op pagina 12. Op pagina 31 begint de eigenlijke lijst, een opsomming van een gigantisch aantal soorten. Bij elke soort wordt de originele beschrijving aangegeven, de habitat, de hoogte waarop ze groeit en het verspreidingsgebied. Door het hele boek staan z-w lijntekeningen en de kleurenfoto's staan bij elkaar in een katern met glanzend papier. Het boek is in nette staat.

Wodrich - Growing South African indigenous orchids, 1997.
hc.   29x20 cm    253 pag.   90 kl-foto's   EURO 55,00

In de inleiding van dit heerlijke boek wordt volop ingegaan in de omstandigheden waarin de Zuid Afrikaanse orchideeën groeien. Dus aandacht voor temperatuur, neerslag, habitats, en nog veel meer. Het tweede hoofdstuk is gewijd aan het kweken van terrestische soorten, want daarvan kent Zuid Afrika een groot aantal. Dit is een echt "kweek"-boek, dus vind ik het niet erg dat een flink aantal foto's (zoals die van het verpotten, van wortels, van kassen) is teruggegrepen op zwart-wit foto's. Dat doet geen afbreuk aan de informatie. De kleurenfoto's tonen de planten en de bloemen, en dan is kleur wel belangrijk. Dat hoofdstuk loopt van pagina 37 tot en met pagina 104, en de afzonderlijke geslachten en soorten komen uitgebreid aan bod. Datzelfde geldt voor de epifitische soorten in hoofdstuk 3 (van pag. 105 - 136). Hoofdstuk 4 gaat over het vermeerderen, de bestuiving en het zaaien. Het vijfde hoofdstuk gaat ook over het vermeerderen en zaaien, maar dan komen er weer andere aspecten aan bod. Het boek dat ik aanbied is in prima staat.

Williams - The Orchidaceae of Mexico, 1965.
hc.   321 pag.   23x15cm   geen foto’s   EURO 30,00

Dit boek werd oorspronkelijk gepubliceerd in 4 delen van het tijdschrift Ceiba, in 1951. Die tijdschriften vlogen over de toonbank, raakten uitverkocht en Ceiba raakte overspoeld door aanvragen. Dus werd besloten om de 4 delen te publiceren als 1 boek. Ook in die tijd waren boeken over Mexicaanse orchideeën zeldzaam, al hadden veel liefhebbers wel Mexicaanse orchideeën in hun verzamelingen. Het boek is eigenlijk een opsomming van alle soorten die in Mexico voorkomen, her en der in het boek zijn sleutels naar de diverse geslachten opgenomen. De originele beschrijving, een korte omschrijving van het geslacht, het verspreidingsgebied, alles is aanwezig. Het boek is in nette staat, zeker gezien de leeftijd.

Hoffman/Brown - Orchids of South-west Australia, 1992.
Pb.   420 pag.   21x14cm   honderden foto's    2nd ed.   EURO 35,00

Dit is duidelijk weer één van die boeken die echt deugen. Na een landkaartje en een inleiding van een stuk of 4 pagina's volgen er alleen nog maar foto's, beschrijvingen en tekeningen van een heleboel orchideeën. Op de linkerpagina een flinke, duidelijke foto (soms 2 iets kleinere) en op de rechterpagina de beschrijving van de soort, comleet met een landkaartje. Het boek dat ik aanbied is in hele nette staat.

Hepper - Flora of west tropical Africa vol. 3 part 1, 1968.
pb.   pags. 1-235   geen kl-foto's  EURO 20,00

Dit is zeker geen "plaatjesboek", het bestaat voornamelijk uit tekeningen en beschrijvingen. En het is ook niet helemaal gewijd aan orchideeën. Maar ook nu geldt: er is niet zoveel over de orchideeën van westelijk Afrika gepubliceerd. En het gedeelte over orchideeën, van pagina 181 tot en met 276 is aanzienlijk. Dit boek doet niet aan een inleiding, het is meteen raak. Vanaf de eerste pagina is de sleutel naar de families in de Monototyledons te vinden, en vanaf pagina 5 worden ze beschreven samen met de geslachten die ze herbergen. Zo kom je gembers, lelieachtigen, Amaryllisachtigen, Palmen en Irissen tegen. Overal zijn z-w lijntekeningen te vinden. Het boek dat ik aanbied heeft een beschadigde kaft, geen wonder want die is van superdun papier gemaakt.

Lavarack/Gray – Tropical orchids of Australia, 1985.
hc.   177 pag.   29x22cm   84 kl-foto’s   EURO 18,00

Na een korte, algemene inleiding begint op pagina 23 al een heel leuk stuk. De schrijvers kozen 25 Australische orchideeen uit die door iedereen zou moeten kennen. Vanaf pagina 38 is een lijst te zien die de kweekomstandigheden van een fors aantal Australische orchideeen weergeeft, en vanafa pagina 53 is een katern met kleurenfoto’s door te bladeren. Op pagina 57 is de sleuten naar de subfamilies en subtribussen te vinden, en vanaf pagina 80 zijn er van een heleboel geslachten mooie, paginagrote z-w lijntekeningen en beschrijvingen van diverse, pas ontdekte soorten te zien. Een heerlijk boek om door te lezen, het Engels is niet al te ingewikkeld. Het boek dat ik mag aanbieden is in nette staat.

Luer - Icones Pleurothallidinarum.XIX Systematics of Masdevallia, Part I, 2000.
Pb.  264 pag.   geen foto’s   25x18cm   25x18cm   EURO 30,00

Deel negentien uit de bekende serie groene boekjes. In dit boek worden een aantal soorten uit het geslacht Masdevallia voorgesteld met uitgebreide beschrijvingen en z-w lijntekeningen. Maar in de plaats van het bekende groene boekje is dit een uitvoering in een oranje hoes met allemaal losse pagina's. Het boek komt uit een bibliotheek, maar is in behoorlijk nette staat. De randen zijn beplakt met breed, doorzichtig plakband, desondanks is de papieren rug gescheurd.

Kores – A precursory study of Fijian orchids, 1989.
pb.  222 pag.   25x18cm   geen kl-foto’s   EURO 35,00

Allertonia is een niet regelmatig verschijnend tijdschrift van de botanische tuin op Hawaii, en zij brachten dit boek op de markt. Fiji is een een kleine eilandengroep in een gebied dat vooral bekend is vanwege de prachtige postzegels. In de buurt (relafief gezien) liggen Vanuatu, Samoa, Tonga en Nieuw-Caledonie en het geheel is te vinden ten oosten van het noordelijke deel van Australie. Een grote fout die veel orchideeenliefhebbers maken is er van uit te gaan dat er op die eilandjes in de Grote Oceaan niks interessants groeit. Integendeel zelfs, het is een ontzettend orchideeenrijk gebied, en er groeien prachtige orchideeen. Op Fiji komen maar liefst 63 geslachten voor die voor een aantal van 168 soorten zorgen. Uiteraard een flink aantal terrestische orchideeengeslachten zoals Cynorkis, Habenaria en Anoectochilus, maar ook veel epifieten zoals Dendroibum, Eria, Bulbophyllum en Schoenorchis. Vanaf pagina 6 worden al deze geslachten aan u voorgesteld en dat gaat zo door tot aan het einde waar de index te vinden is. Dood- en doodzonde dat er geen lijntekeningen of kl-foto’s in het boek zijn opgenomen. Het boek dat ik mag aanbieden is in nette staat.

Lin - Native orchids of Taiwan part 1, 1975.
pb.   271 pag.   26x19cm   155 kl-foto's    EURO 55,00

Over de inheemse orchideeën van Taiwan (Formosa) zijn vaak die kleine boekjes van de kwekerij van Chow Cheng te vinden, terwijl er toch nog best een paar andere leuke boeken over zijn uitgebracht. Dit is een van de leukere boeken, een echt standaardwerk. In dit boek worden op de linkerpagina's een beschrijving van een bepaalde soort gegeven, en op de rechterpagina een hele grote lijntekening in zwart-wit. Op die tekening zijn alle losse delen van de orchidee te zien, heel fijn als je eens een plant wilt determineren. De kleurenfoto's staan telkens met een klein aantal bij elkaar.  De beschrijvingen zijn zowel in het Engels als in het Chinees. Het boek dat ik mag aanbieden is in nette staat, al begint de kaft wel te verkleuren en al ontbreekt de papieren stofkaft.

Lavarack/Harris/Stocker - Dendrobiums and their relatives, 2006.
pb.  28x21cm   287 pag.  200 kl-foto's    EURO 25,00

Na een lange, maar wel nuttige inleiding verandert dit boek al gauw in een opsomming van soorten, en dat is het sterke punt. De eerste 100 bladzijden zijn natuurlijk heel belangrijk om door te lezen als je je Dendrobiums goed wilt kweken, maar voor veel liefhebbers zullen de foto's en de beschrijvingen (die op pagina 104 beginnen) toch het belangrijkste zijn. De soorten zijn netjes bij elkaar gezet in hun respectievelijke secties, meestal staan er 2 of 3 beschrijvingen en foto's op een pagina. Het boek dat ik heb binnengekregen is in nette staat.