Afrika,

Stewart/Campbell - Orchids of Kenya, 1996.
hc.   176 pag.   196 kl-foto's   27x20cm   € 20,00 
Dit boek is één van de mooiste boeken van Timber Press omdat hier de foto's niet in één katern bij elkaar geplaatst zijn maar overal bij de besprekingen staan. Er worden ruim 250 soorten in besproken, en als je dan bedenkt dat er (m.u.v. de landen boven de Sahara en Madagascar) zo'n 1500 soorten in Afrika voorkomen dan is duidelijk dat Kenya een heel groot orchideeënland is. Een schitterend boek, geschreven door een autoriteit op het gebied van Afrikaanse orchideeën.

Schelpe - An introduction to the South African orchids, 1966.
Hc.   109 pag.   27,5 x 21 cm   65 foto's   € 15,00 en € 25,00 
Dit is één van die klassieke orchideeënboeken die eigenlijk in geen enkele boekenkast mag ontbreken. Ook niet al is het dan al ruim 35 jaar oud, want dit blijft gewoon een ontzettend degelijk boek waaruit zeker voor de liefhebbers van Afrikaanse orchideeën heel veel goede informatie valt te halen. Na een introduktie en een sleutel naar de geslachten volgen de verschillende geslachten. Op de linkerpagina een beschrijving met daarbij vaak z-w tekeningen, aan de rechterkant grote mooie kleurenfoto's.

Stewart/Campbell - Orchids of tropical Africa, 1970.
Hc.   117 pag.   27x22 cm   47 kl-foto's    € 10,00 en € 15,00 en € 20,00 
Toen dit boek uitkwam waren er maar een paar boeken te vinden over Afrikaanse orchideeën, en ongeveer de helft daarvan werd na 1960 uitgegeven. Afrika was zeker op orchideeënliteratuurgebied een echt "donker" werelddeel. Het boek van mr. Schelpe over zuid Afrika en het boek van mr. Piers over oost Afrika kregen gezelschap van dit werkelijk schitterende fotoboek. Het is qua fotowerk, kwaliteit en indeling hetzelfde als het boek van mr. Dunsterville "Introduction to the world of orchids". Op de rechterpagina staat een paginagrote kleurenfoto van prima kwaliteit, aan de linkerkant staat een beschrijving van de afgebeelde soort. In dit boek worden er 3 Aerangissen besproken, maar ook Angraecum (7), Eulophia (3), Polystachya (5) zijn goed vertegenwoordigd, en van 24 geslachten wordt er één soort besproken. Het boek ziet er heel, heel netjes uit!

Hillerman/Holst - An introduction to the cultivated Angrecoid orchids of Madagascar, 1986.
Hc. 302 pag. 29x22cm veel kl-foto's    € 75,00 
Een regelrechte topper, dit grote boek met alle Angrecums en aanverwante geslachten en die op Madagaskar groeien. Prachtige foto's en uitgebreide beschrijvingen. Het boek is allang uitverkocht en wordt erg gezocht. En dat is geen wonder, want Timber Press (wie anders?) heeft ook van dit boek weer een prima standaardwerk gemaakt. Het boek dat ik binnenkreeg is in nette staat, maar is wel echt gebruikt. Aan de andere kant: dit is een van de zeldzamere moderne orchideeënboeken, iedereen wil het hebben en het wordt zelden aangeboden.

Williamson - The orchids of south Central Africa, 1977.
hc. 236 pag. 28x22cm 185 kl-foto's   € 25,00 
In dit grote boek worden 50 geslachten besproken die voorkomen in het zuidelijke deel van Afrika. Dus heel veel Aerangis, Angraecum, Bulbophyllum, Disa, Eulophia, Habenaria, Polystachya en Satyrium. En naast alle beschrijvingen staan er ook nog eens 120 z-w lijntekeningen in dit boek. Dit boek staat echt bomvol (en het is een groot en dik
boek!) met kleurenfoto's, lijntekeningen en beschrijvingen. Ik heb op dit moment 2 exemplaren liggen, dit boek is in hele nette staat.

Hilliard - Flowers of the Natal Drakensberg, the Lily, Iris and Orchid Families and their allies, 1990.
pb.   85 pag.   21x14cm   € 15,00 
De Drakensberg is een bekend natuurgebied in Zuid Afrika, en er groeien tal van orchideeën. Kleurenfoto's staan er helaas niet zo veel in dit boekje, z-w tekeningtjes des te meer. Na een korte inleiding volgt er een sleutel naar de families, daarna naar de geslachten.
Lelies, Amaryllissen, Hypoxissen, Vellozia's, Irissen en Orchideeën, met tal van prachtige bloemen. Het gedeelte over orchideeën begint op pagina 60. Het boekje dat ik binnenkreeg is in nette staat.