Australië,

Irvine – Orchids for the Australian garden, no date.
hc.   191 pag.   € 10,00
Een mooi groot boek met heel veel grote kleurenfoto’s, geschreven voor de Australische liefhebber. Het boek begint met een hoofdstuk over de kenmerken van orchideeen, daarna volgt een hoofdstuk over de orchideeen die je in je tuin kunt kweken. Maar dit boek is duidelijk bedoeld voor de liefhebber in de wat warmere streken van Australië. Toch is het goed te gebruiken, want heel veel van de orchideeen die daar in de tuin kunnen groeien mogen bij ons een plekje verdienen in de koele kas. Veel Cymbidiums, Dendrobiums, Coelogyne’s, Paphiopedilums en Cattleya’s komen voorbij. Maar ook planten als Vanda’s, Epdidendrums, Miltonia’s en zelfs wat Phalaenopsissen komen voorbij. Het boek dat ik binnenkreeg is in nette staat, maar mist de papieren stofomslag. Vandaar de lagere prijs.

Fiveash/Lothian - Australian orchids, 1974.
hc. 149 pag. geen kl-foto’s € 15,00
Rosa Fiveash is een Australische tekenares, in dit boek zijn talloze van haar afbeeldingen terug te vinden. Noel Lothian is de directeur van de Adelaide Botanic Garden, en hij zorgde voor de teksten. Na een korte introductie volgen de beschrijvingen van de soorten, gestart wordt met de terrestische soorten. Van bladzijden 51 t/m 149 zijn de tekeningen afgebeeld. Rosa Fiveash heeft een heel aparte manier van tekenen, maar haar tekeningen zijn in elk geval heel kleurrijk en duidelijk.

Morrison - Growing orchids in Australia and New Zealand, 1982.
Pb. 80 pag. 24x17cm 44 foto's € 8,00
Wat dit boek kenmerkt is het gebrek aan goede foto's, sommigen zijn echt van heel slechte kwaliteit. En dat is zonde, want de hoofdstukken in het boek spreken wel tot de verbeelding. De verspreiding, diversiteit en ecologie is het openingshoofdstuk, gevolgd door een hoofdstuk over de familie der orchideeën. Daarna volgen nog hoofdstukken over de aankoop van planten, de plaats waar ze willen hangen of staan, oppotmaterialen en het kweken, de kas, importeren en nog veel meer. Met wat betere foto's had dit een heel mooi boek kunnen worden. Het exemplaar dat ik binnenkreeg is in hele nette staat.

Riley/Banks - Orchids of Austalia, 2002.
hc. 308 pag. 33x25cm geen foto's € 40,00 en € 60,00

Geen foto's, nee, maar wel een ontzettend mooi boek. Doet me meteen denken aan de boeken van mr. Landwehr over Europese orchideeën. Op de linkerpagina elke keer een beschrijving, op de rechterpagina magnifiek mooie tekeningen van de plant en de bloem in alle onderdelen. Wat moeten deze mensen onzettend veel tijd hebben gestoken in dit geweldige boek. Een aanrader voor elk liefhebber van Australische orchideeën. Het boek dat ik heb liggen is splinternieuw.

Lavarack - Australian tropical orchids, 1992.
pb.   71 pag.      € 10,00
Een heel simpel, maar daarom niet minder interessant boek over de tropische orchideeen van Australië. Na een heeeeel korte inleiding zijn er op elke pagina prima kleurenfoto’s te vinden met de daarbij horende beschrijvingen. Heel veel mooie Cymbidiums, Bulbophyllums en Dendrobiums, maar ook echte inheemse geslachten zoals Calochilus, Didymoplexis, Caladenia en Thelymitra. Vaak wordt er gedacht dat er in Australië niet zo heel veel moois te vinden is, maar dat is helemaal fout. De meesten van ons hebben trouwens wel eens een Dendrobium kingianum geprobeerd, met wisselend succes. Maar ook schoonheden als Dendrobium discolor, D. tetragonum, Bulbophyllum gracillimum en Cadetia taylori zijn in dit boek terug te vinden. Het boek dat ik binnenkreeg is duidelijk gelezen, maar nog steeds prima bruikbaar.

Rentoul - Growing orchids; book 4: The Australasian families, 1985.
pb. 241 pag. 25 x 18,5 cm 250 foto's € 20,00
Het vierde boek uit de serie behandelt de orchideeën uit Australië, zuid oost Azië en Oceanië. Het boek verschilt niet veel van de andere boeken in de serie. Makkelijk leesbaar, veel informatie en een heleboel foto's die netjes in een katern bij elkaar staan. Een aanrader derhalve. Het boek is in prima staat.

 Rentoul - Growing orchids; book 4: The Australasian families, 1985.
HC. 241 pag. 25 x 18,5 cm 250 foto's € 25,00
Het vierde boek uit de serie behandelt de orchideeën uit Australië, zuid oost Azië en Oceanië. Het boek verschilt niet veel van de andere boeken in de serie. Makkelijk leesbaar, veel informatie en een heleboel foto's die netjes in een katern bij elkaar staan. Een aanrader derhalve. Het boek is in prima staat

Clements - Australian orchid research, vol. 1, 1989.
Pb. 160 pag. 25x17cm geen kl-foto's € 22,00
De eerste uitgebreide beschrijving van de Australische orchideeën verscheen in 1873, en 200 jaar later vond de Australian Orchid Society dat het moment was aangebroken om een nieuwe lijst op te stellen van alle orchideeën die in Australië voorkomen. Dit is het eerste deel van die lijst, het tweede deel verscheen in 1991.
Alle ooit eerder beschreven soorten zijn in dit boek terug te vinden, soorten die nog niet eerder genoemd of beschreven waren zijn in deel twee te vinden. Het boek dat ik binnenkreeg is in nette staat.

Kerr - Orchids in Australia 50 years The Australian Orchid, 1986.
hc. 207 pag. 31x22cm veel kl-foto's € 15,00
Een bundeling van artikelen die in het 50 jarige bestaan van The Australian Orchid zijn verschenen. Mooi papier, veel kleurenfoto's, en over het algemeen makkelijk leesbaar. Flinke hoofdstukken over Cattleya's, Cymbidiums, Dendrobiums, Phalaenopsis en Paphiopdilums, maar ook mooie artikelen over Bulbophyllums, Odontoglossums, Lycastes, Oncidiums en allerhande orchideeën. Het boek dat ik binnenkreeg is in prima staat.