Azië,

Davis/Steiner - Philippine orchids, 1952.
hc.    24x16cm   270 pag.   geen kl-foto's    € 35,00
Volgens mij is dit een van de eerste boeken over de orchideeen van de Filippijnen, en meteen ook een van de weinigen. In dit boek worden ruim 100 soorten voorgesteld, door zowel zwart-wit foto's als besprekingen. Ondanks die zwart-wit foto's en de naamswijzingen is dit ook nu nog steeds een goed te gebruiken boek. En dat is prima want zo heel veel boeken zijn er niet over deze eilandengroep. Het boek dat ik hier heb liggen (en het is al ruim 60 jaar oud) is in hele nette staat.

Oakeley/Braem - Paphiopdedilim species The essential guide, 2011.
pb.   86 pag.   21x15cm  149 kl-foto's   € 6,00
Volgens de schrijvers zijn er al genoeg dikke, bijna wetenschappelijke, uitgebreide boeken over het geslacht Paphiopedilum. En werd het tijd voor een eenvoudig boekje waarin alle soorten heel kort beschreven werden, en waarin van elke soort ook een kleurenfoto te vinden was. En dit is het resultaat geworden. Mr. Oakeley kennen we al van het dikke boek over Lycaste's, maar ook van zijn andere Essential Guide die ook over Lycaste's ging. En wie kent Guido Braem niet? Boeken over Cattleya's en Paphiopedilums, en een lange serie artikelen in allerlei tijdschriften. Een aanrader voor elke liefhebber van Venusschoenen. Er is nog maar een klein aantal boekjes over, straks zijn ze op!

Grove - Vandas and Ascocenda's and their combination with other genera, 1995.
pb.   27x20cm   241 pag.   85-kl foto's   € 25,00

Alweer zo'n prima orchideeenboek van Timber Press, dit keer over het geslacht Vanda en de geslachten waarmee het gekruist is. Uiteraard begint dit boek met een opsomming van de diverse soorten in het geslacht Vanda en in hoofdstuk 5 worden de Ascocentrums voorgesteld. Hoofdstuk 6 geeft kruisingen met de geslachten Papilionanthe, Holcoglossum, Arachnis, Aerides, Rhynchostylis, etc. Volop informatie dus over de geslachten die tegenwoordig zo populair zijn. Samen met het boek van Motes is dit een aanvulling op elke bibliotheek, prive of van de kring! Het boek dat ik heb liggen is in nieuwstaat.

Rentoul - Growing orchids; book 3, Vandas, Dendrobiums and others, 1982.
pb. 241 pag. 25x18cm 250 foto's € 25,00

Het derde deel uit de geweldige serie van mr. Rentoul. In dit boek vooral veel Dendrobiums en aanverwanten, maar ook Vanda's, Lycastes (!), Coelogynes en Phalaenopsis. Opgebouwd zoals de andere delen, met in het midden een katern met kleurenfoto's. Prima boek, voor iedereen die van epifieten uit vooral Azie houdt. Het boek is in prima staat, maar op de rug is met een zilverkleurige marker geschreven.

Schelpe/Stewart - Dendrobiums an introduction to the species in cultivation, 1990.
Pb. 115 pag. 130 kl-foto's 24x17cm € 25,00

Voor alle fans van het ontzettend grote geslacht Dendrobium is er een heel leuk boek op de markt gekomen. Het is geschreven door Joyce Stewart, inderdaad van Kew Gardens, en de foto's zijn voor een groot gedeelte van Sybella Schelpe, dochter van Ted Schelpe, de man van het boek over de orchideeën van zuidelijk Afrika! Na hoofdstukken over de habitats waarin Dendrobiums groeien, het kweken van Dendrobiums in de kas en een sleutel naar de verschillende secties volgen een flink aantal hoofdstukken over de secties met de soorten die erin thuishoren. Natuurlijk is het onmogelijk om alle bekende soorten in een boek samen te brengen, met schattingen die uiteen lopen van 1000 tot 1400 soorten! Maar een dikke 125 soorten worden in dit boek besproken en afgebeeld. De foto's zijn zonder meer goed, de teksten makkelijk te lezen.

v. Toorenenbergen - Paphiopedilum, 2004.
ringgebonden 41 pag. 23 kl-foto's € 14,00

Een bruikbaar Nederlandstalig cahier in de rij die oud N.O.V.-webmaster Peter van Toorenenbergen op de markt bracht. Ideaal voor al diegenen die het Engels of Duits niet machtig zijn en toch graag over hun favoriete orchideeen willen lezen en leren. Daar komt nog bij dat deze informatie voor een heel redelijk bedrag is aan te schaffen. Een must voor elke Kringbieb, een aanwinst voor iedereen!

Cribb - A revision of Dendrobium sect. Latouria, 1983.
pb.       pags. 229-306     24 kl-foto's € 8,00
In deze sectie zitten bekende soorten als D, finisterrae, D. aberrans, D. bifalce en D. polysema. In totaal worden 48 soorten beschreven en zijn er z-w tekeningen van te vinden. De soorten komen voornamelijk voor in Indonesie, het zwaartepunt ligt op Nieuw Guinea. Na een korte inleiding en een sleutel naar de soorten begint het voorstellen van die verschillende soorten. Uitgebreide beschrijvingen, verspreidingskaarten, tekeningen van lippen en dwarsdoorsneedes van de bloemen, het staat er allemaal in. Het boek is in nette staat.

Schuiteman – A guide to Dendrobium of New Guinea, 2013.
pb.   22x15cm   122 pag.   veel kl-foto’s   € 25,00
Het geslacht Dendrobium is altijd al een populair geslacht geweest, en de laatste jaren staan vooral de soorten van Nieuw Guinea volop in de belangstelling. Voor die liefhebbers is er nu een heel aantrekkelijk boek op de markt gebracht. Een heel kleurrijk en handzaam boek, met kwalitatief goede foto’s. Geen wonder want Andre Schuiteman, van het team van Leiden, is de man die dit boek samenstelde. Zo’n 80 soorten worden getoond en besproken, vaak met foto’s van planten in het wild. Op dit moment heb ik echter maar een paar exemplaren liggen, en ik verwacht (zeker gezien de prijs) een flink aantal bestellingen. De boeken die ik heb liggen zijn uiteraard splinternieuw.

Comber - Orchids of Java, 1990.
hc.   407 pag.   30x22cm   heel veel kl-foto's  € 50,00

Dik, groot, kwaliteitspapier, prachtige foto's, flink veel beschrijvingen, kortom: zo moet een orchideeënboek in elkaar zitten. Uitgegeven door Kew Gardens, dus topkwaliteit met een daarbij horende flinke prijs. Na een introductie en een uitgebreide sleutel naar de vele geslachten komen de beschrijvingen van die geslachten met hun soorten al binnenvallen op pagina 17! In totaal 130 verschillende geslachten en van de in totaal ruim 730 verschillende soorten die op Java voorkomen worden er hier heel erg veel van beschreven. Heerlijke foto's ook, meestal niet al te groot maar wel duidelijk.

Hennesy/Hedge - The slipper orchids, 1989.
hc.   263 pag.   33x24cm   geen kl-foto's    € 65,00 en € 75,00

Dit boek bespreekt de vijf geslachten die iedereen Venusschoentjes noemt: Paphiopedilum, Phragmipedium, Cypripedium, Selenepedium en het voor mij onbekende Criosanthes. Het is een zwaar, groot, luxe boek geworden, dat, na een introductie, opent met hoofdstukken over de naamsgeving en registratie van hybriden, het kweken, een uitgebreide bespreking over de onderdelen van de bloem, de verschillende secties en een opsomming van alle soorten. Daarna nog een hoofdstuk over de verspeiding van de vijf geslachten en dan komen we aan het grote, twee­de deel van het boek. Op de rechterpagina een tekening van Esme Hennessy, op de linker een heleboel informatie over de getekende soort. De tekeningen doen, zeker qua finesse, denken aan de tekeningen van mr. Landwehr, elk detail is weergegeven. Door het grote formaat zijn alle soorten makkelijk terug te kennen. Toen ik, een paar jaar geleden, begon met het bespeken van boeken, vond ik dat een goed boek vol moest staan met goede foto's. Tekenin­gen waren niet aan mij besteed. O.a. door de boeken van mr. Landwehr en door dit boek ben ik mijn mening aan het herzien. Een boek met goede tekeningen is natuurlijk even goed te gebruiken als een boek vol goede foto's, als de nadruk maar op dat "goed" blijft liggen. Een boek met waardeloze foto's is natuurlijk ook niet te gebruiken. Het boek dat ik binnenkreeg is in hele nette staat.

Motes - Vandas, their botany, history and culture, 2000.
pb.   140 pag.   99 kl-foto's   € 25,00

Een van de weinige boeken over Vanda's! Ook nog eens uitgegeven door de firma Timber Press. Dus dat zit wel goed. Het bekende systeem, de pagina's met tekst zitten voor- en achterin, de glanzende pagina's met kleurenfoto's zitten samen in het midden. Het exemplaar dat ik heb binnengekregen is splinternieuw.

Isaac-Williams - Introduction to the Orchids of Asia, 1988.
Hc.    261 pag.   205 kl-foto's   21x20cm  € 20,00
Niks uitgebreide introduktie, niks algemene inleiding, nee! De eerste keer dat ik dit boek doorbladerde miste ik de complete introduktie zelfs, zo kort is ze. Vanaf pagina 7 vind U prachtige kleurenfoto's, een serie hele mooie kleurentekeningen en een heleboel beschrijvingen van allerlei soorten uit Azië. Het boek eindigt met een heel origineel hoofdstuk waarin telkens de rechterhelft van een bloem is getekend. En omdat de andere kant er precies hetzelfde moet uitzien (in spiegelbeeld) is dit een prachtige hulp bij identificatie van bloemen. Een schitterend verzorgd en heel erg bruikbaar boek. Het boek is in nieuwstaat.

Addison - Malayan orchid hybrids first supplement, 1961.
hc. 27x19cm 90 pag. 10 kl-foto'' s € 15,00
Als dit boek een aantal jaren later was uitgegeven dan was het een juweeltje geweest. Maar in die tijd waren kleurenfoto's nog duur en daarom moet dit boek het doen met maar 10 kleurenfoto's en een heel groot aantal z-w foto's. En dat is jammer, want de kracht van de hier getoonde hybriden ligt toch vooral in hun kleurenpracht. Op elke pagina is een flinke beschrijving te vinden van de kruising. Wie ze gemaakt heeft en wanneer, waar ze voor het eerst beschreven werd, afmetingen, alle relevante gegevens zijn te vinden. Het boek is gezien de leeftijd in nette staat, al zitten er een paar kleine beschadigingen aan de binnenkant

Richter - Orchideen Südostasiens, 1954.
Hc.   33 pag.   € 10,00
Zeldzaam boekje uit het communistische Oost Duitsland waar het kweken van orchideeën als een "decadente" en dus ongewenste hobby werd beschouwd. Niet echt zeldzaam, maar zelden aangeboden. Dit boekje is in nette staat.

O'Byrne - A guide to the wild orchids of Singapore, 2005.
pb.   10 pag.   52 kleurenfoto's   € 10,00

Dit is geen boek, maar een geplastificeerde uitklapplaat waarop op de 5 kanten aan de voorzijde ruim 50 foto's te vinden zijn en op de achterzijde de summiere beschrijvingen. Eigenlijk een soort simpele determineerhulp die je meeneemt als je door de stad wandelt en eens even wilt kijken welke orchidee je tegen bent gekomen. De foto's, die goed van kwaliteit zijn, tonen alleen de bloemen. De gids is in nieuwstaat en zit nog verpakt in de plastic beschermhoes.

Schlechter – The orchidaceae of German New Guinea, 1982.
hc.   1180 pag.   geen kl-foto’s   € 75,00
De Australische Orchid Foundation vond het nodig om het boek Die Orchideen von Deutsch-Neu-Guinea van Rudolf Schlechter in het Engels te vertalen en opnieuw uit te brengen. Dat deden zij een kleine 70 jaar nadat het origineel was verschenen, en iedereen die van orchideeen houdt mag zich hier gelukkig mee prijzen. Want het resultaat is een gigantisch dik boek dat vol staat met goed te lezen beschrijvingen en duidelijke z-w lijntekeningen van heel veel soorten. Daar komt nog bij dat het origineel nauwelijks aangeboden wordt, en als het wel aangeboden wordt dan kost het een vermogen.
Het boek begint met een beschrijving van het gebied, daarna wordt ingegaan op de geslachten die er voorkomen. Op pagina 43 is de (toenmalige!) classificatie te vinden, en vanaf pagina 55 worden de geslachten met hun soorten voorgesteld. Dat gaat zo door tot pagina 1133, dus dat zijn heeeeeeel veel soorten. Het boek dat ik binnenkreeg is in hele nette staat. Maar zoals bij zoveel van die hele dikke boeken moet je er wel voorzichtig mee omgaan.

Vermeulen - Orchids of Borneo; vol. 2; Bulbophyllum, 1991.
hc.   340 pag.   96 kl-foto’s   26x19 cm    € 50,00
Meneer Vermeulen schreef ook al een boek over (Afrikaanse) Bulbophyllums voor de Orchid Monographs serie, en bij de Kring Noord Oost Brabant zag ik ooit een lezing van hem. Zowel in zijn boeken als in zijn lezing was de vakkundigheid te proeven op het gebied van deze toch zo heel aparte orchideeën. Want bladerend door dit boek, en ook door het andere, zie ik bloemen die in de verste verte niet op elkaar lijken. Soms zijn ze zo anders dat het mij in elk geval niet zou verbazen als ze in een totaal ander geslacht hadden thuisgehoord. Maar de heren taxonomen hebben daar natuurlijk veel meer inzicht in als ik. Maar toch, de vreemdste vormen kom je tegen. Strakke bloemen zoals b.v B. macrochilum en B. lobbii, maar ook vol franjes zoals B. jolandae en B. streptoriche. Bloemen die alleen staan, of met zijn allen dicht op elkaar. Bloemen die aan Dendrobiums doen denken, maar ook die aan Zoothrophion doen denken of aan Polystachya. Net als deel 1 is dit ook een topboek; goede kwaliteit tekeningen, foto’s, papier, etc. Het boek dat ik binnenkreeg wordt zelden aangeboden en is in nette staat. In dit boek staat de naam van de eigenaar geschreven.

Noble - You can grow Phalaenopsis orchids, 1971.
pb. 147 pag. 23x15cm 16 kl-foto's € 8,00 en € 12,00
Een boek dat in dezelfde trend geschreven is als haar "You can grow orchids" en "You can grow Cattleya orchids". Het zijn makkelijk leesbare, en toch goed te gebruiken boekjes. Natuurlijk voor de beginner geschreven, maar ook de expert hoeft zich niet te schamen als er in dit boekje wordt gebladerd. De toen bekende soorten worden netjes beschreven en het boekje zit vol met tekeningen en vooral z-w foto's. De kleurentekeningen van de bloemen door Marion Sheehan zijn legendarisch, en haar z-w tekeningen van alle plagen worden nog steeds heel vaak gebruikt. Het boek is in hele nette staat.

Wood - Orchids of Borneo; vol. 3; Dendrobium, Dendrochilum and others, 1997.
hc. 299 pag. 109 kl-foto's 26x19 cm € 50,00
Deel 3 in de geweldige serie over de orchideeen van Borneo, en dit keer zijn de geslachten Dendrobium, Dendrochilum en een aantal kleinere geslachten zoals Arachnis, Epigeneium, Eria en Robiquetia aan de beurt. Dezelfde ontzettend hoge kwaliteit als de andere delen. Voor elke liefhebbers van de orchideeen van dit eiland is deze reekst een absolute must. Het boek dat ik binnenkreeg wordt zelden aangeboden en is in nette staat.

Millar - Orchids of Papua New Guinea; an introduction, 1978.
hc. 101 pag. 197 kl-foto's 26x19cm € 15,00
Een van de eerste (en in elk geval leukere) orchideeenboeken over Papua Nieuw Guinea waarin kleurenfoto's terug te vinden zijn, en nog niet zo weinig ook. Dit is een heel leuk boek, geschreven in niet al te moeilijk Engels. Meestal 3 of 4 foto's en beschrijvingen op een glanzende pagina. Het boek dat ik heb binnengekregen is in nette staat.

Baker/Baker - Orchid species culture Dendrobium, 1996.
Pb. 852 pag. geen kl-foto's € 75,00
Dit is het "superboek" over Dendrobiums, van een ongelooflijk groot aantal soorten is hier eigenlijk alle informatie te vinden die nodig is voor het kweken van dit enorm grote geslacht. Het boek is net als het boek over Pleione-Pescatorea opgebouwd zonder foto's en tekeningen, maar de beschrijvingen zijn zo ontzettend uitgebreid dat die eigenlijk ook niet nodig zijn. Nu moest er nog een boek komen met daarin alleen maar kleurenfoto's van al die verschillende soorten. Het boek dat ik binnengekregen heb is duidelijk gebruikt en heeft her er der een tikje meegekregen. Vorige keren had ik boeken met een harde kaft, die moesten 150 euro opbrengen!

Waters/Waters - A survey of the slipper orchids, 1975.
Hc. 145 pag. 2nd ed. 11 kl-foto's 26x19cm € 40,00
Samen met haar man schreef Catherine Cash in 1973 haar eerste boek over Paphiopedilum, dit is de herdruk van 2 jaar later. Nog veel later, in 1991, herschreef ze het boek alleen en bracht het onder haar eigen naam uit als "The slipper orchids". Dat laatste boek wordt hierboven ook aangeboden! Maar volgens mij is dit een veel mooier boek dan haar latere werk. Daar staan nogal wat slechte foto's in, terwijl dit boek uitblinkt door de duidelijke lijntekeningen. Het boek begint na een korte introduktie aan het opsommen van de soorten in het geslachtCypripedium, daarna volgen tekeningen en beschrijvingen van 19 soorten. Dan is het geslacht Paphiopedilum aan de beurt en later volgen ook Phragmipedium en Selenipedium. Verder is er nog een hoofdstuk gewijd aan het kruisen , het kweken, de evolutie en naamgeving en als laatste een serie aanhangsels zoals de index. Een echt boek voor een verzamelaar of liefhebber van dit geslacht.

Baker/Baker - Orchid species culture Pescatorea - Pleione, 1991.
Hc. 250 pag. 29x22cm geen foto's € 35,00
Alles, maar dan ook alles, wat U wilde weten over de soorten in de geslachten Pescatorea, Phaius, Phalaenopsis, Pholidota, Phragmipedium en Pleione is in dit boek terug te vinden. Achtereen volgens worden deze geslachten behandeld en daarna volgen van elke soort de synoniemen, de originele habitat, het klimaat, de temperaturen (per
maand) en de regenval (per maand) gegeven. Daarna volgen bij de kweekaanwijzingen de benodigde hoeveelheid licht, de juiste temperaturen, de luchtvochtigheid, de watergift, de meststofen, de rustperiode, het oppotmateriaal en nog wat aanvullende informatie gegeven. Als laatste is er nog wat informatie over de planten en de bloemen zoals de afmetingen, het aantal bladeren of bloemen en nog het model van de plant. Korotm, alles wat U zich maar kunt wensen!

Kamemoto/Sagarik - Beautiful Thai orchid species, 1975.
Hc. 186 pag. 128 kl-foto's € 10,00
Over de orchideeen van Thailand zijn al een heleboel boeken verschenen, maar dit blijft toch een van de leukere boeken. Niet alleen door het forse aantal kleurenfoto's maar ook door de verhalen van zoektochten in de diverse gedeeltes van Thailand. Daarnaast staan er natuurlijk ook nog een heleboel beschijvingen in. Het boek dat ik binnen gekregen heb is uit de kaft gebroken, vandaar de lage prijs.

Roguenant/Chiron - Les Vandas, 2001.
pb. 201 pag. 101 kl-foto's 23x15cm € 25,00
Er zijn niet zoveel boeken over het geslacht Vanda, meestal kom je dan uit bij de boeken van Groves en Motes. In mijn ogen is dit een veel bruikbaarder boek, maar helaas is het in het Frans geschreven en dat is niet mijn sterkste taal. Het boek begint met de historie van het geslacht Vanda, dat al ruim 2 eeuwen bekend is. Er worden opsommingen gegeven van alle soorten, maar ook van alle geslachten die later uit Vanda zijn gehaald. Dan volgt een hoofdstuk over de habitats van de soorten, en eentje over hoe de planten in elkaar zitten. Dan volgt een flink hoofdstuk over het kweken van Vanda's, daarna de pagina's met de foto's. Hoofdstuk 5 gaat over de kruisingen, en hoofdstuk 6 over het jureren. Maar het deel 3, vanaf pagina 109, geeft een uitgebreide beschrijving van alle soorten! Ook die van de geslachten Ascocentrum, Christensoniana, Euanthe, Holcoglossum, Papilionanthe, Taprobanea en Trudelia. Een heerlijk boek, een aanrader voor elke echte liefhebber.
Het boek dat ik heb liggen is in nette staat.

Gordon - Culture of the Phalaenopsis orchid, 1990.
ringgebonden paperback 188 pag. geen kl-foto's 28x22cm € 17,00
Dit boek brengt wat de titel beloofde: een heleboel informatie over hoe je Phalaenopsis moet kweken. Geen kleurenfoto's die de aandacht afleiden, maar teksten en af en toe een tekening of een z-w foto. Dit is echt een boek in zwart en wit. De teksten zijn geschreven in makkelijk Engels, en afgedrukt in een fors lettertype, en er is ook nogal wat wit op de pagina's te zien. Bob Gordon heeft meerdere titels over Phalaenopsis op zijn naam staan, en die boeken zijn altijd lovend ontvangen. Het boek dat ik hier heb liggen is de uitgebreide druk van 1985. Het boek is in nette staat.

Minderhout/deVogel - Orchid Monographs vol. 1, taxonomic revision of the genus Acriopsis; revisions in Coelogininae, 1986.
pb. 86 pag. 25x17cm 16 kl-foto's € 10,00
Het eerste deel uit de serie Orchid Monographs geeft heel veel informatie over de geslachten Acriopsis, Bracisepalum, Chelonistele, Entomophobia, Geesinkorchis en Nabaluia. Het zijn allemaal geslachten die verwant zijn aan Coelogyne. Het boek is in nette staat.

Braem - Paphiopedilum eine Monographie/A monograph, 1988.
Hc. 249 pag. veel kleurenfoto's € 30,00
Dr. Braem is een authoriteit op het gebied van orchideen en heeft al heel veel artikelen en boeken geschreven over zijn favoriete bloemen.
Na een korte inleiding volgt een verdeling van de soorten in de diverse secties, en vanaf pagina 27 worden al die soorten voorgesteld.
Meestal staat er slecht 1 kleurenfoto van elke soort in de beschrijving, maar soms zijn er ook detailopnames. Dat gaat zo door tot pagina 238, waar een lange lijst van synoniemen te vinden is. Simpel gezegd: dit is lange tijd het standaardwerk over Venusschoenen geweest. Geen wonder, want dit is nog steeds een prima te gebruiken boek. Het boek is in nieuwstaat!

Chew Kang - Orchids, their cultivation and hybridisation, 1983.
Hc. 94 pag. 29x22cm 64 kl-foto's € 15,00
Uiteraard begint ook dit boek met een "algemene inleiding", al is die hier niet zo heel erg lang. Want het tweede hoofdstuk, Propagation of orchids, vereist al wat meer kennis dan het boek aan de buitenkant doet vermoeden. De chemische samenstelling vliegen om de oren, en het wordt al snel duidelijk dat dit een boek is voor de gevorderde kweker van Vanda-achtigen. Het derde hoofdstuk, Cultivation of seedlings, is wel weer in normale taal geschreven, en ook het vierde hoofdstuk, Cultural practices, is goed te lezen. Volop interessante gegevens en zo blijft het doorgaan. Met de nadruk op Vanda, Ascocenda, Phalaenopsis, etc. Ook zijn er twee uitgebreide hoofdstukken over plagen en ziektes. Hoofdstuk 11 geeft een overzicht van de soorten in de voor dit boek zo belangrijke geslachten, en daar is het boek op zijn interessantst. Daarna volgen de prima kleurenfoto's en de hoofdstukken over hybriden die gekweekt zijn uit kruisingen met meerdere geslachten. Een interessant boek uit Maleisië.

Ratcliffe - The enchantment of Paphiopedilums, 1978.
Pb. 101 pag. 18x12cm Geen foto's € 10,00
Stel je voor: je werkt op een orchideeënkwekerij. En je vindt Paphiopdilums het mooiste van het mooiste. Maar je vind het ook heel erg leuk om artikeltjes te schrijven over die prachtige bloemen. Dan krijg je zo'n soort boekje als resultaat. Hele leuke en makkelijk leesbare kleine artikeltjes waarin je de liefde voor de Venusschoenen niet kunt missen. De zwart-wit tekeningen die het boekje sieren zijn al net zo mooi en eenvoudig. Het boek is in hele nette staat.

Bennett - Genus Paphiopedilum; the tropical Asiatic slipper orchids, 1985.
hc. 91 pag. 21x19cm 85 kl-foto's € 15,00
In dit mooi uitgevoerde boekje beschrijft Keith Bennett 91 Paphiopedilumsoorten plus een nieuwe soort die nog geen naam heeft gekregen. Na een hele korte inleiding begint op pagina 5 het hoofdstuk over de botanische classificatie van het geslacht Paphiopedilum, daarna worden in een hoofdstuk de oudst bekende soorten voorgesteld.
Op pagina 18 is een hoofdstuk over het kweken te vinden, en 6 pagina's verder eentje over het vermeerderen. Op pagina 32 begint het hoofddeel van het boek, hierin worden alle soorten beschreven en zijn er in 3 katernen met glanzend papier ook een flink aantal kleurenfoto's te vinden. Het boek is goed te lezen, alleen wat "uitgebreid" geschreven. Het is een compleet "soortenboek", met daarin alle soorten die op dat moment bekend waren. Maar het is moeilijk aan te komen en heel erg gevraagd. Het boek is in hele nette staat.

Sweet - The genus Phalaenopsis, 1980.
Hc. 128 pag. veel kleurenfoto's € 45,00 en € 60,00
Elke keer denk ik bij mezelf: dit moet toch het laatste exemplaar zijn, maar toch wordt er elke keer weer eentje aangeboden. En dat is helemaal niet erg: dit boek zal altijd het voorbeeld blijven voor elk boek over Phalaenopsis. De boeken van Gruss/Wolf en Christenson hebben dit boek als voorbeeld en ook al is niet iedereen het constant met elkaar eens: van de kwaliteit van dit boek zijn ze allemaal overtuigd. Alle in 1980 bekende soorten worden hier via foto's, kleurenplaten, lijntekeningen en uitgebreide beschrijvingen behandeld. Klassieker!