Duits,

Mayr - Orchideennamen und ihre Bedeutung, no date.
pb. 30x21cm 350 pag. 48 kl-foto's € 22,00
In dit dikke, grote boek wordt duidelijk gemaakt waar de namen van orchideeën vandaan komen. Een paar hoofdstukken met uitleg en tekst, en heel veel paginalange lijsten. Alles maar dan ook alles wat er over orchideeënnamen te schrijven viel heeft Hubert Mayr in dit boek opgenomen. Dat maakt het voor de serieuze liefhebber een heel handige hulp. Het boek dat ik binnenkreeg is in hele nette staat.

Kupper/Linsenmaier - Orchideen, 1952.
Hc. 127 pag. geen kl-foto's € 7,50

Een groot boek met een paarse kaft, dat moet opvallen. Toch is dit boek nog veel meer bekend door het systeem van de afbeeldingen. Die moesten er later zelf nog ingeplakt worden want ze werden los bijgeleverd. Dit boek was ruim 60 jaar geleden zo ontzettend populair dat het (bij mijn weten althans) zowel in het Nederlands, Engels, Frans en Duits werd gedrukt! En in elke taal kwamen er wel een serie herdrukken. Dit is de Duitse versie van 1952. Het boek is nog in prima staat, compleet met de papieren stofkaft. Alleen is het papier vergeeld en is de stofkaft beschadigd.

Lecoufle/Lecoufle - Orchideen, richtig auswaehlen, vermehren und pflegen, 2005.
pb.   141 pag.   24x16cm   € 12,00

Als je als Franse kweker het voor elkaar krijgt om je orchideeënboek in het Duits te laten vertalen, dan heb je een prima prestatie geleverd. Want er zijn, zeker op de Duitstalige markt, al zo geweldig veel boeken te koop die beginners kunnen gebruiken. Dit boek zit netjes in elkaar, de foto's zijn goed van kwaliteit, de tekst is makkelijk te lezen. Het boek is bijna puur gericht op liefhebbers die in de huiskamer kweken. Het boek dat ik heb binnengekregen is splinternieuw.

Fast - Orchideenkultur, 1980.
hc. 460 pag. 119 kl-foto's € 5,00
Waarom het gebeurt weet ik niet, maar sommige boeken worden constant over het hoofd gezien. Dit is zo'n boek. De kwaliteit straalt er dik vanaf, zo ongeveer alles over orchideeëm wordt behandelt. Er staan voldoende foto's en tekeningen in en het "encyclopedie-gedeelte" zit perfect in elkaar. Dit is zeker geen beginnersboek, hier wordt duidelijk gemikt op de wat gevorderde liefhebber. En toch blijft het liggen... Het boek dat ik binnenkreeg is in behoorlijke staat, maar mist de papieren stofkaft. De prijs is een lachertje!

Roellke – Orchideen Schritt fuer Schritt, 2005.
hc.   128 pag.   24x17cm   veel k-foto’s   € 6,00

Frank Roellke is een bekende in de Duitse orchideeenwereld. Hij heeft zijn eigen kwekerij, en kon voor dit boek putten uit zijn jarenlange ervaring. Het boek is eigenlijk opgedeeld in 2 grote stukken. Allereerst wordt (heel uitgebreid) uitgelegd hoe je orchideeen moet verzorgen. Pas op pagina 83 beginnen de plantenportretten, en komen de bekendste geslachten voorbij. Omdat het boek bomvol staat met kleine, maar duidelijke foto’s is dit een regelrechte aanrader voor elke beginner. Een leuk boek, in hele nette staat.

Pinske – Orchideen fuer jeden, 2005.
hc.   143 pag.   27x20cm   veel kl-foto’s   € 6,00

Jorn Pinske schreef een hele serie beginnersboekjes over orchideeen, en veel van die boekjes werden opnieuw uitgegeven met andere kaften en andere titels. Ook zijn verschillende van zijn boekjes vertaald in o.a. het Engels, Frans en Nederlands. Maar dit boek is de bekende uitzondering op de regel. Jammer, want in mijn ogen is dit een van de leukste boeken die hij geschreven heeft. Uiteraard gaat het niet zo heel diep, dat zou ook niet passend zijn voor een beginnersboek. Maar in dit boek, dat ingedeeld is via de grote bekende geslachten, geeft wel voldoende informatie over hoe met de betreffende planten om te gaan. Na een flinke inleiding volgen Phalaeopsis, Miltonia, Cambria, Cattleya, Cymbidium, Paphiopedilum, Dendrobium, Vanda, Zygopetalum en een hoofdstuk over een paar andere geslachten. Een leuk boek, in hele nette staat.

Senghas - Orchids plants of extremes, 1993.
hc. 182 pag. ruim 500 kleurenfoto's en tekeningen € 25,00
Een boek dat je net geen echte encyclopedie mag noemen, maar wat wordt er hier ontzettend veel informatie gegeven. Niet dat de planten op de foto's besproken worden, maar de hoofdstukken die dit boek vullen zijn van echte topkwaliteit. Ik plaats het voor mezelf in het rijtje met de boeken van Dressler, Roellke, Arditti. Echte Duitse topkwaliteit. Het boek is in nieuwstaat en geeft beschrijvingen en foto's van heel veel bekende en onbekende soorten. Het boek is geschreven in 2 talen: Engels en Duits.

Mergner - Orchideenkunde, 1992.
hc.   414 pag.   28x22cm   290 kl-foto's   € 35,00

Veel z-w lijntekeningen, veel z-w foto's, veel kl-foto's. En een superhoge kwaliteit tekst. Kortom: een echt Duits boek. Voor mezelf klasseer ik dit boek in de categorie van het boek Orchideenkultur van Fast, en de boeken van Dressler over klassificatie. Een enorme pak informatie over alle bekende en ook veel onbekende geslachten. En alhoewel het er misschien niet zo uit ziet, dit is wel degelijk een encyclopedie. Jammergenoeg was dit tientallen jaren lang een peperduur boek, prijzen rond de 200 gulden waren heel normaal. Daarom heeft het waarschijnlijk ook zo lang geduurd voordat ik er eentje binnenkreeg, want dit is de eerste keer in de geschiedenis van de Boekenbeurs dat ik het mag aanbieden. Het boek dat ik mag aanbieden is in prima staat, het was een voormalig recensie-exemplaar.

Sprunger/Cribb – Orchideentafeln aus Curtis’s Botanical Magazine, 2004.
Hc.   525 pag.   geen kleurenfoto’s   € 32,50

Dit is een van de grootste en zwaarste boeken die ik op dit moment mag aanbieden. Een paar jaar geleden kostte dit boek nog DM 360,00, nu wordt het aangeboden voor een schijntje. In dit boek zijn alle afbeeldingen van orchideeen die in het Botanical Magazine hebben gestaan verzameld. Ook de beschrijvingen zijn in het boek opgenomen. Prachtige tekeningen, die vaak orchideeen introduceerden die nog nieuw  waren voor de liefhebbers. Een heerlijk boek om op een avond door te bladeren, maar ook een prima boek om te gebruiken, zelfs nu nog! Het boek is in nieuwstaat.

Nash/LaCroix - Die Kosmos Encyclopedie der Orchideen, 2002
hc.   368 pag.   31x24cm   +1300 kl-foto's   € 25,00

Er zijn de laatste paar jaren een paar hele leuke encyclopedieen verschenen, zoals de Pridgeon en de Botanica. Dit boek is een combinatie van die twee. Alleen dan wel eentje die zwaarder is, waar meer kleurenfoto's en beschrijvingen in staan, en ook nog eens luxer is uitgevoerd. Een echt Amerikaans boek, de kleuren spatten je tegenmoet. Verpakt in een dikke luxe kartonnen schuifhoes. Een gigantisch, mooi boek met heel veel informatie. Het exemplaar dat ik heb binnengekregen is splinternieuw.

Bechtel - Wunderbare und geheimnisvolle Welt der exotischen Orchideen, 1977.
Hc. 179 pag. 28x22cm 157 kl-foto's € 15,00
Groot fotoboek met prima foto's. Dat zou eigenlijk omschrijving genoeg moeten zijn voor dit mooie boek. Maar daar doe je het wel mee tekort, want dit is gewoon een prachtig boek met bijna 160 goede kleurenfoto's van allerlei soorten. De meeste van die foto's zijn bijna paginagroot afgedrukt. Het boek dat ik binnenkreeg is in prima staat, de oude aanschafprijs van 76DM staat er nog met potlood ingeschreven. Alleen ontbreekt de papieren stofkaft jammergenoeg.

Arnold - Orchideen, 1994.
hc. 119 pag. 29x29cm 80 kl-foto's € 16,00
Binnenin zijn er 80, vaak paginagrote, kleurenfoto's te vinden van ex-modefotograaf Peter Arnold. En omdat hij ook nog even uitlegt met wat voor apparatuur hij werkt, is voor iedereen te snappen waarom de bloemen wel uit het boek lijken te springen. Mr. Arnold gebruikte alleen witte of zwarte achtergronden, en uiteraard de juiste achtergrond om een nog dramatischer effect te bereiken. Zowel tropische als Europese soorten als hybriden zijn afgebeeld en alles staat er even perfect op. Van alle boeken die ik in mijn collectie heb, en er staan er wel een paar, heeft dit boek de mooiste foto's.
Mooier als die van mr. Graebner, mr. Kreutz, mr. Kijima, mr. Fitch en mr. Kramer; en dat wil toch wel wat zeggen. Dit is het echte genieten.
Het boek is in nette staat, alleen ontbreekt de papieren stofkaft.

Banks - Das grosse Buch der Orchideen, 2004.
hc. 224 pag. 28x22cm heel veel kl-foto's € 22,00
David Banks is vooral bekend om zijn boekjes van zuid oost Azië, dit is iets totaal anders. Dit is een heel mooi vormgegeven algemeen boek, gedrukt op glanzend papier en boordevol met prima foto's. Zoals een algemeen boek betaamd begint ook dit boek met een uitgebreide inleiding waarin alle facetten even kort worden aangestipt. Op pagina
85 begint het "encyclopedie-gedeelte" waarin de soorten en ook hybriden worden voorgesteld. Het boek doet af en toe denken aan de boeken van de fam. Rittershausen, maar het heeft toch ook wel zijn eigen stijl. Het boek dat ik binnenkreeg is in nieuwstaat.

Descouriveres/Aubron - Orchideen, 2006.
Hc. 124 pag. 37x27cm € 22,00
Dit is zonder twijfel een van de mooiste fotoboeken van de laatste jaren. Na het voorwoord volgen fotoreizen door de diverse werelddelen, en het begint in Zuid Amerika. Paginagrote foto's, en kijk eens even naar het formaat van het boek, van orchideeen die op alfabetische volgorde worden afgebeeld. De grote foto staat op de rechterpagina, en op de linker is een kleinere foto te vinden, vaak van dezelfde soort maar soms ook van een andere. En de bloemen spatten werkelijk van de pagina's af. In het gedeelte over Zuid Amerikaanse orchideeen komen we o.a. Bollea's, Comparettia's en Gongora's tegen. In Midden Amerika werkelijk voortreffelijk fotowerk met Barkeria's, Galeandra's en Maxillaria's. In het hoofdstuk over Afrika en Madagascar vind u foto's van o.a. Angraecums, Bulbophyllums en Aeranthessen. Azie brengt Cymbidiums, Phalaenopses en Renanthera's. Oceanie toont enkele prachtige Dendrobiums, Dockrillia's en een Luisia.
En dan is de koek jammergenoeg op. Geen enkele foto van een soort uit Europa, een gemiste kans. Wat dan weer wel heel erg leuk is, is het kleine boekje vol met verzorgingstips dat in een uitsparing in de achterkaft is gestopt. Een soort van kleine bonus. Dit is een echt koffietafelboek, en eentje dat gerust gezien mag worden.
Het boek dat ik binnenkreeg is in nieuwstaat, ik heb er zelfs het plastic nog af moeten halen.

Dressler - Die Orchideen, 1996.
hc. 394 pag. 89 foto's € 15,00
Soms moet ik een bepaald boek kopen; niet omdat ik het nu zo interessant vind, nee veel meer omdat het heel goedkoop wordt aangeboden. Dat gebeurde dus ook met dit, overigens schitterende, boek.Dit boek is een Duitse vertaling van het boek "The orchids" van Robert Dressler uit 1981. Omdat er behoefte aan was om een dergelijk wetenschappelijk boek ook in het Duits te vertalen, het is per slot van rekening één van de belangrijkste orchideeënlanden, is dat in 1987 gebeurd. Dit boek is echt pure wetenschap, als ik het niet toevallig voor een prikkie had kunnen kopen, had ik er waarschijnlijk nooit aan gedacht om zoiets op de boekenplank te zetten. Ook de prijs was daar niet vreemd aan! Alles, en ik den nog veel meer, wat U ooit over het leven van orchideeën hebt willen weten vind U in dit boek. De hele biologie en systematiek van orchideeën is hierin terug te vinden. De verspreiding van geslachten, de vormen van bladeren, de evolutie, de classificatie, alles. Dressler geeft echter eerlijk toe dat er nog veel meer onderzoek moet komen naar alles wat met orchideeën te maken heeft, vooral naar het hoe en het waarom. Het boek dat ik binnenkreeg is in nieuwstaat.

Schwarz/Schwarz - Bromelien, Orchideen und Farne im Tropenterrarium, 2001.
pb. 127 pag. 22x17cm 71 kl-foto's € 18,00
Voor iedereen die een tropisch terrarium wil bouwen is dit een ideaal boek. Het staat vol met tips over de bromelia's, tillandsia's, orchideeën en varens die er goed in passen. De 71 foto's die ik hierboven aangeef zijn alleen de foto's van de met namen genoemde orchideeën. De rest van de enorme hoop foto's heb ik niet eens meegeteld! Het boek doet me een beetje denken aan de boeken van Richter, Roth/Vahsholz en Rysy, toevallig of niet zijn dat allemaal boeken die ik hoog op mijn favorietenlijstje heb staan. Vooral voor liefhebbers van de wat kleinere soorten is dit een regelrechte aanrader. Het boek dat ik binnenkreeg is in nieuwstaat

Bechtel/Cribb/Launert - OrchideenAtlas, 1985.
hc. 475 pag. 28x25cm ongev. 700 kl-foto's € 55,00
Als er één boek is dat geen enkele zichzelf serieus nemende orchideeënliefhebber mag missen is het wel de "Manual". Samen met de "Hawkes" en de "Pridgeon" zijn het onmisbare boeken die een geweldige schat aan informatie geven. Duizenden soorten worden in deze encyclopedie beschreven, honderden van hen worden d.m.v. royale kleurenfoto's getoond. Ook staan er een heleboel lijntekeningen in dit grote en ook zware boek. Verplichte kost voor elke Bieb. Deze tweede druk begint in het foto-gedeelte te breken vandaar de lage prijs. Ook ontbreekt de papieren stofkaft.

Baumann/Baumann - Das Geheimnis der Orchideen, 1988.
hc. 142 pag. 30x27cm 114 kl-foto's € 20,00
Peter en Karlheinz Baumann kennen we vooral van de boeken over Europese orchideeën, en die nemen ook een belangrijk deel van dit boek in beslag. Maar in tegenstelling tot hun andere boeken staat er ook nogal wat te lezen over tropische orchideeën. Nog een verschil met hun andere boeken is het ontbreken van uitvoerige beschrijvingen. Dit is een boek voor "het mooi". Een echt koffietafelboek vol met mooie, soms
2 pagina's beslaande foto's van allerlei orchideeën. Het boek dat ik binnenkreeg is in nette staat.

Menzel/Menzel - Orchideen und Bromelien, 1981.
Pb. 95 pag. 18x12cm geen kl-foto's € 10,00
Een heel leuk en niet al te groot boekje met prachtige kleurentekeningen van allerlei orchideeën en bromelia's. Sommige tekeningen zijn heel teer van kleur, van andere spatten de vonken er vanaf. Maar bij alle tekeningen staat de kwaliteit bovenaan, ze zijn echt heel mooi getekend! Naast de tekeningen is er ook voldoende te lezen over de 36 afgebeelde planten. Het boekje is gebruikt maar in nette staat.

Paul/Starosta - Orchideen, 1998.
Hc. 126 pag. 19x23cm 134 kl-foto's € 12,00
Het mooiste Nederlandstalige orchideeënboek met veel foto's, alleen dan wel in de Duitstalige uitvoering. Michel Paul is een vakman-kweker, Paul Starosta is een prima fotograaf. Samen hebben ze een schitterend boek samengesteld, dat meer geworden is als een "koffietafel-boek". Het boek dat ik binnenkreeg is in nieuwstaat.

Berg - Handbuch der Orchideen-Namen, 2005.
hc. 781 pag. 20x14cm geen kl-foto's € 22,00
Er zijn van die orchideeenboeken die er niet uit zien als orchideeenboeken, dit is er zo eentje. Het lijkt veel meer op een woordenboek, en in feite is het dat dan ook. Maar wel een woordenboek dat helemaal aan orchideeen is gewijd. Zo begint het met een algemene classificatie (vanaf pag. 15), waarin die van Senghas uit 2002 wordt gevolgd. Alle subfamilies worden weer onderverdeeld in Tribussen en die weer in Subtribussen, om uiteindelijk bij de geslachten uit te komen. Daarna volgen lijsten met allerlei afkortingen, en vanaf pagina 69 zijn de pagina's opgedeeld in 2 kolommen. Kolommen vol met geslachts- en soortnamen, honderden pagina's lang. Zo kom je dus te weten dat Epidendrum haenkeanum uit Peru komt en gematigd gekweekt moet worden. Maar ook dat Pleuranthium een naam is die in 1881 door mr. Bentham aan een sectie binnen Epidendrum werd gegeven. En dat die sectie uit 13 verschillende soorten bestaat, die voorkomen van Costa Rica tot in Brazilie. Als het goed is moet elke (tot dan toe) bekende naam in dit boek zijn opgenomen. Heerlijk. Het boek is splinternieuw.

Ebel/Birnbaum - Schoene und seltsame Welt der Orchideen, 1971.
Hc. 207 pag. 29x21cm 70 kl-foto's € 10,00
De 70 kleurenfoto's in dit forse boek zijn allemaal paginagroot afgedrukt op de rechterpagina. De linkerpagina geeft informatie over de afgebeelde bloemen. Na dit heel interessante gedeelte volgt nog een appendix met z-w foto's over de opbouw van de bloemen, de variatie in bulben, wortels en bladeren, tekeningen van zaadcapsules en zaden, foto's van habitats etc.Een heel degelijk, mooi afgewerkt boek voor een spotprijsje!

Imes - Orchideen das neue kompakte Bestimmungsbuch, 1998.
pb. 79 pag. 20x15cm 108 kl-foto's € 4,00
Een leuk klein boekje met beschrijvingen en prima kleurenfoto's van meer dan 100 soorten die bij elke orchideeënkwekerij te koop zijn.
Ideaal voor beginners. Het boekje dat ik binnenkreeg is in nieuwstaat.

Dorn - Orchideen, 1990.
hc. 78 pag. 98 kl-foto's € 10,00
Een groot formaat boek, met een verschrikkelijk lelijke voorkant! Een Cymbidium-hybride, rose-rood van kleur, is gefotografeerd, uitgeknipt, en op een wit vel geplakt. Daarboven een mintgroene balk met in witte let-ters de titel, echt walgelijk. Gelukkig kunt U dit vergeten zodra het boek wordt opengeslagen, want ook hier staat het weer vol met prachtige kl-foto's, en daartussen zitten enkele tekeningen die ik pas na een aantal keren bekijken kon onder scheiden van de foto's! Bij elke soort staat een leuke en best ruime beschrijving. Mooi boek.

Ronse - Orchideen Verfuehrung pur, 2008.
hc. 143 pag. 33x25cm veel kleurenfoto's € 22,00
Om dit boek alleen maar een "koffietafelboek" te noemen gaat me te ver, daarvoor zijn de teksten veel te leuk om te lezen. Toch zal iedereen die het boek openslaat meteen gegrepen worden door de prachtige fotografie van Bart van Leuven en Tom Swijns. Namen die niet echt Duits klinken, net zomin als die van schrijfster Anne Ronse. Geen wonder, want het zijn alledrie Belgen. En ze hebben echt een schitterend boek afgeleverd. Ik weet nog dat ik het mocht verkopen, op Orchilim in Bilzen, toen het net verschenen was. Elk moment dat er niemand aan mijn kraam stond nam ik het boek en ging verder met lezen en bekijken. Een groot gedeelte van de foto's is paginagroot afgedrukt, en dat zijn echt joekels. Het boek begint in het Verre Oosten, reist daarna door naar Europa, en komt via de grote ontdekkingen en de orchideeenjagers uiteindelijk uit bij verliefheid, vlinders in je buik en helicopters in de lucht.

Pinske/Roth - Lexikon der Orchideen, no date.
hc. 288 pag. 18x15cm heel veel kleurenfoto's € 5,00
Na een korte, maar duidelijke inleiding volgen vanaf pagina 37 de inheemse orchideeën en vanaf pagina 102 de exotische. Elke keer is op de linker- of rechterpagina een goede kleurenfoto te vinden die wordt omringd door een eenvoudige maar toch uitgebreide beschrijving van een heleboel soorten. Een heerlijk boek om af en toe in te kijken, maar ook een prima boek voor iedereen die eens wat verder wil kijken dan de vrachtwagenvolle ladingen hybriden waar je tegenwoordig mee overstelpt wordt. Prima boek! Het boek dat ik mag aanbieden is in nieuwstaat, en zit nog in plastic verpakt.

Roellke - Taschenatlas Orchideen, 2008.
pb. 19x13cm 346 kl-foto's € 12,00
"Vroeger" liep elke zichzelf respekterende orchideeenliefhebber rond met het kleine paarse boekje. Dat was een zakformaat minigidsje waarin een groot aantal getekende orchideeen stonden, met daarbij hooguit 2 regels tekst. De grote kracht van dat boekje was het feit dat het makkelijk mee te nemen was, het pastte in elke jaszak. Helaas is dat boekje steeds minder populair geworden, maar nu is er een prima vervanger. Dit zakboekje is wel ietsje groter, maar het is nog altijd makkelijk mee te nemen. Op elke pagina worden 2 soorten voorgesteld, met daarbij een paar regels begeleidende tekst en een pictogram dat informatie geeft over de kultuur van de planten. Het boekje dat ik binnenkreeg is in nieuwstaat.

Mikolasjki - Zauberhafte Orchideen, 2006.
pb. 192 pag. 28x18cm heel veel kleurenfoto's € 8,00
Dit is nu precies zo'n boek waarvan je hoopt dat er een Nederlandse vertaling van komt, want in dit boek wordt heel veel duidelijk gemaakt voor diegenen die net beginnen met orchideeen, maar de Phalaenopsis onderhand wel kennen. Het boek staat vol met duidelijke foto's en prima teksten. Alle grote geslachten worden voorgesteld in aparte hoofdstukken, al is in sommige gevallen een wel heel aparte keuze gemaakt. Dat iemand de geslachten Phragmipedium en Paphiopedilum in 1 hoofdstuk behandelt kan ik me nog voorstellen. Maar de combinatie Coelogyne, Encyclia en Epidendrum verbaasde me nogal. De eerste 27 pagina's zijn gewijd aan een algemene inleiding, daarna volgen de hoofdstukken over de grote geslachten. Elke keer wordt dan op de linkerpagina een kleinere foto getoond met de tekst, en is op de rechterkant een paginagrote, vaak nogal kunstzinnige foto te zien. Het boek dat ik mag aanbieden is in nieuwstaat.

Erfkamp - Handbuch Orchideen, 2004.
hc. 144 pag. 25x24cm veel kl-foto's € 12,00
Joachim Erfkamp bracht in 2002 een beginnersboekje uit onder de titel "So blühen und gedeihen Orchideen". Dat was een boekje in de stijl van de boekjes van Jorn Pinske, simpel en prima te gebruiken voor het allereerste begin. Dit boek is nogal wat forser, ook nogal wat dikker, en in mijn ogen ook mooier. Het is een heel netjes verzorgd boek, vol met prima kleurenfoto's en teksten in een makkelijk leesbaar lettertype. Natuurlijk is ook dit boek prima te gebruiken door beginnende liefhebbers, maar als je "genoeg" hebt van alleen maar Phalaenopsis op de vensterbank dan is dit boek een echte aanrader. Het boek begint met korte hoofdstukken over de historie, de grote verzamelaars en wat een orchidee nu precies een orchidee maakt. Naast de foto's worden volop gekleurde pictogrammen gebruikt, en die zijn heel verhelderend. Het boek dat ik binnenkreeg is in hele nette staat.

Rollke - Das praktische Orchideenbuch, 2004.
Hc. 230 pag. 25x20cm 150 kl-foto's € 20,00
Samen met de boeken van Fast en Senghas tel ik dit boek tot de Duitse topklasse. Uitgegeven bij topuitgeverij Ulmer straalt de klasse er vanaf. Na een heel uitgebreide inleiding worden eerst alle grote geslachten behandelt en daarna volgen er nog volop besprekingen van allerlei "kleinere"geslachten. De bijbehorende fotografie is super.
Een echte aanrader voor elke serieuze liefhebber. Het boek is in nieuwstaat!

Bannasch - Orchideen, 2008.
hc. 19x13cm geen kl-foto's € 5,00
Zo af en toe kom je een boekje tegen waarvan je denkt: waarom heeft iemand zoiets in elkaar gezet? Niet dat het lelijk is of zo, maar ik mis compleet het idee achter dit boek. Het omvat een 30-tal hoofdstukjes die elk 2 pagina's in beslag nemen. De ene pagina toont een foto of een tekening, de andere pagina is een tekst die uit een ander boek is gehaald. Soms is die tekst een gedichtje, soms een stuk uit een roman, en soms is het een beschrijving van een orchidee. Het ziet er allemaal keurig netjes uit, maar waarom? Het boekje dat ik binnenkreeg is in nieuwstaat.

Meyer/Beyer - Orchideen in Wort und Bild, 1974.
Hc. 160 pag. geen kl-foto's 30x22 cm € 5,00
Van dit boek zijn er een hele serie versies. De meest bekende is de versie waarin de prachtige kleurentekeningen gewoon op de rechterpagina's zijn gedrukt. (Van die uitgaves zijn er minimaal 3 verschillende versies!) Het boek wat ik nu hier heb liggen is echter iets dunner en dat heeft zijn reden. Bij deze (veel minder vaak
aangeboden) versie zijn de tekeningen op glanzend papier bij elkaar gezet in aparte afleveringen. Ook hier zijn de tekeningen paginagroot.
Maar ook zijn er een stel tekeningen ingeplakt, net als bij de boeken van Kupper/Linsemaier! Deze tekeningen zijn echter kleiner. Maar het blijft een heel mooi tekeningenboek!

Farrow - Vanille, die besten Rezepte mit der kostbaren Schote, 2005.
pb. 96 pag. 22x22cm € 15,00
Heel lang was Vanilla het enige commercieel echt aantrekkelijke orchideeengeslacht, pas later zijn andere geslachten interessant geworden. Want de gefermenteerde zaadpeulen van de bloemen zorgen voor de bekende smaakstof vanille. In dit leuke boekje zijn allerlei gerechten te vinden waarbij vanille een hoofdrol speelt. Dus geen cultuuraanwijzingen, habitats, of foto's van schitterende orchideeen, maar puddings, koekjes en taarten. Het boekje dat ik binnenkreeg is splinternieuw.

Lersch/Hung - Fascinating orchids new flowers new designs/Faszinierende Orchideen neue Blumen neue Formen, no date.
hc. 143 pag. 33x24cm heel veel foto's € 15,00
Een van de vreemdste orchideeenboeken die ik ooit in mijn handen heb gehad. Want dit boek gaat helemaal over bloemsierkunst met orchideeen, en dan ook nog heel moderne kunst. Schalen, kransen, glazen, hangend, Ikebana, noem het maar op en het staat hier in. Aan het einde van het boek is er zelfs een gedeelte over het kweken van orchideeen. Ook worden de meestbebruikte bloemen even voorgesteld, maar ook een aantal grote namen uit de orchideeengeschiedenis komen aan bod. Een heel apart (misschien zelfs een beetje bizar) fotoboek, echt iets voor een liefhebber. Helaas heb ik van dit peperdure boek (de originele prijs ligt nogal wat hoger!) maar 1 exemplaar binnengekregen.