Engels,

Sheehan/Sheehan - Orchid genera illustrated, 1979.
pb. 28x22cm geen kl-foto's 207 pag. € 15,00

In het A.O.S. Bulletin verschenen jarenlang de artikelen van Tom en Marion Sheehan, elke keer behandelden ze 1 geslacht. Hij schreef de teksten, zij zorgde voor de magnifieke tekeningen. Dit boek bundelt een hele serie van die artikelen, en het is zeker de moeite waard. Op de linkerpagina is steeds de beschrijving van het geslacht te vinden, op de rechterpagina de tekening van de plant en de bloemen. Het boek is in nette staat.

 Descouriveres/Aubron - Orchids, 2006.
Hc. 124 pag. 37x27cm € 18,00

Dit is zonder twijfel een van de mooiste fotoboeken van de laatste jaren. Na het voorwoord volgen fotoreizen door de diverse werelddelen, en het begint in Zuid Amerika. Paginagrote foto's, en kijk eens even naar het formaat van het boek, van orchideeen die op alfabetische volgorde worden afgebeeld. De grote foto staat op de rechterpagina, en op de linker is een kleinere foto te vinden, vaak van dezelfde soort maar soms ook van een andere. En de bloemen spatten werkelijk van de pagina's af. In het gedeelte over Zuid Amerikaanse orchideeen komen we o.a. Bollea's, Comparettia's en Gongora's tegen. In Midden Amerika werkelijk voortreffelijk fotowerk met Barkeria's, Galeandra's en Maxillaria's. In het hoofdstuk over Afrika en Madagascar vindt u foto's van o.a. Angraecums, Bulbophyllums en Aeranthessen. Azie brengt Cymbidiums, Phalaenopses en Renanthera's. Oceanie toont enkele prachtige Dendrobiums, Dockrillia's en een Luisia. En dan is de koek jammergenoeg op. Geen enkele foto van een soort uit Europa, een gemiste kans. Wat dan weer wel heel erg leuk is, is het kleine boekje vol met verzorgingstips dat in een uitsparing in de achterkaft is gestopt. Een soort van kleine bonus. Dit is een echt koffietafelboek, en eentje dat gerust gezien mag worden. Het boek dat ik binnenkreeg is in nieuwstaat.

Lersch/Hung - Fascinating orchids new flowers new designs/Faszinierende Orchideen neue Blumen neue Formen, no date. hc. 143 pag. 33x24cm heel veel foto's € 15,00
Een van de vreemdste orchideeenboeken die ik ooit in mijn handen heb gehad. Want dit boek gaat helemaal over bloemsierkunst met orchideeen, en dan ook nog heel moderne kunst. Schalen, kransen, glazen, hangend, Ikebana, noem het maar op en het staat hier in. Aan het einde van het boek is er zelfs een gedeelte over het kweken van orchideeen. Ook worden de meestbebruikte bloemen even voorgesteld, maar ook een aantal grote namen uit de orchideeengeschiedenis komen aan bod. Een heel apart (misschien zelfs een beetje bizar) fotoboek, echt iets voor een liefhebber. Helaas heb ik van dit peperdure boek (de originele prijs ligt nogal wat hoger!) maar 1 exemplaar binnengekregen.

Kerr - Orchids in Australia 50 years The Australian Orchid, 1986.
hc.   207 pag.   31x22cm   veel kl-foto's    € 15,00

Een bundeling van artikelen die in het 50 jarige bestaan van The Australian Orchid zijn verschenen. Mooi papier, veel kleurenfoto's, en over het algemeen makkelijk leesbaar. Flinke hoofdstukken over Cattleya's, Cymbidiums, Dendrobiums, Phalaenopsis en Paphiopdilums,  maar ook mooie artikelen over Bulbophyllums, Odontoglossums, Lycastes, Oncidiums en allerhande orchideeën. Het boek dat ik binnenkreeg is in prima staat.

Watson - Orchids, their culture and management, 1979.
hc.   554 pag.    22x15cm   reprint   geen foto's    € 25,00

De oude encyclopediën mogen zich nog steeds in een enorme populariteit verheugen, en terecht. Zij werden geschreven in een tijd waarin je zelf nog moest uitzoeken hoe de planten het beste gekweekt konden worden. En die informatie werd wel degelijk gedeeld. Ook in deze encyclopedie staan heel veel cultuuraanwijzingen die nog steeds prima te gebruiken zijn. Maar het boek staat ook vol met leuke lijntekeningetjes, en gelukkig zijn de prachtige kleurenplaten ook opgenomen. Het boek dat ik binnenkreeg is in prima staat.

Dressler - The orchids natural history and classification, 1986.
Pb. 24x16cm 332 pag. € 8,00

Een van de belangrijkste boeken m.b.t. de classificatie van deze eeuw! Aanrader voor iedereen die net ietsje meer wil weten! Alles, en ik denk nog veel meer, wat U ooit over het leven van orchideeën hebt willen weten vind U in dit boek. De hele biologie en systematiek van orchideeën is hierin terug te vinden. De verspreiding van geslachten, de vormen van bladeren, de evolutie, de classificatie, alles. Dressler geeft echter eerlijk toe dat er nog veel meer onderzoek moet komen naar alles wat met orchideeën te maken heeft, vooral naar het hoe en het waarom. Het boek dat ik mag verkopen is in nette staat, alleen zitten er een paar beschadigingen op de kaft.

Kramer/Crafton - Miniature orchids to grow and show, 1982.
hc. 197 pag. 22x16cm geen kl-foto's € 12,00

Jack Kramer is schrijver van een hele rij orchideeënboeken en ik moet zeggen dat ik de meeste ervan best wel interessant vind. Dat is ook zo met dit niet zo grote boek over miniatuurorchideeën. Het boek heeft een heel groot nadeel: er staan geen kleurenfoto's in, wel veel z-w foto's. Maar het heeft beslist ook pluspunten: zo is het lettertype redelijk groot en daardoor is de eenvoudige tekst (nog een voordeel) makkelijk te lezen. Verder zijn er niet zoveel boeken over miniatuurorchideeën terwijl dat toch een populaire groep is. Het boek dat ik mag aanbieden is in nette staat, maar de stofkaft heeft flink geleden.

Northen - Miniature orchids, 1980.
Hc. 189 pag. 27,5 x 21 cm 92 foto's € 12,00

Rebecca Thyson Northen was een autoriteit op het gebied van orchideeën, in de USA werd ze vooral bekend door het prachtige Home orchid growing. Dat was een boek dat maar liefst 3 herdrukken telde, die elk groter en dikker werden. En "elke Amerikaan" is met dat boek opgegroeid, tenminste als hij/zij van orchideeën hield. Dit is een heel ander boek, en hierin zijn alleen maar miniatuurorchideeën te vinden. In het boek worden echt honderden soorten beschreven en een kleine honderd zijn op kleurenfoto's terug te vinden, in een apart katern met glanzende bladeren. Het boek dat ik binnenkreeg is in prima staat, alleen zitten er een paar kleine scheurtjes in de papieren stofkaft. In dit boek is het ex-libris blijven zitten, dat kon ik er niet uit krijgen.

Kramer - Botanical orchids and how to grow them, 1998.
hc.   222 pag.   29x23cm   heel veel kl-foto's   € 18,00

Jack Kramer is, net als de familie Rittershausen, een veelschrijver over orchideeen. Hij heeft al tal van boeken op zijn naam staan en dit is een van zijn mooiste boeken. Het staat vol met beschrijvingen van allerlei soorten, en er staan ook heel veel prima kleurenfoto's in. Al staan er (waarom??) in hoofdstuk 2 ook ineens een aantal z-w foto's! Wat mij extra deugd doet is dat er in dit boek ook een flink aantal kleurentekeningen is opgenomen, reprodukties uit die oude standaardwerken. Een echte aanrader voor de liefhebber van het botanische materiaal. Het boek dat ik binnenkreeg is in prima staat. Alleen zit er achterin een vierkante witte sticker.

v.d. Pijl/Dodson - Orchid flowers, their pollination and evolution, 1969.
hc.   214 pag.   28x21cm   48 kl-foto's   € 25,00

Toen de eerste druk van dit boek in 1966 uitkwam was er heel weinig te vinden over de bestuiving van orchideeen, terwijl er wel degelijk een markt voor was. Dit boek vulde die leegte, en zelfs nu nog is het heerlijk om erin te lezen. Eerst wordt uitgelegd hoe een bloem is opgebouwd, daarna volgt een hoofdstuk over de funtie en plaats van de lip, daarna is de zuil aan de beurt. Alle hoofdstukken zijn goed te lezen, en de z-w tekeningen die erin staan helpen daarbij. Het vierde hoofdstuk gaat over de aantrekkingskracht van de bloem, het vijfde over de bestuivers. Hoofdstuk 6 is gewijd aan orchideeen en bijen, en hoofdstuk 7 aan orchideeen en motten en vlinders, in het daaropvolgende hoofdstuk komt de bestuiving via vogels aan de beurt. In het negende hoofdstuk staat de bestuiving via vliegen centraal, en in het tiende hoofdstuk wordt de rest van de bestuivers behandeld. Een leuk hoofdstuk gaat over de mimicry en misleiding. Kortom: een echt boek voor de liefhebber die eens wat verder wil kijken. Het boek dat ik binnenkreeg is in hele nette staat.

Hawkes - Encyclopedia of cultivated orchids, 1987.
Hc.   602 pag.  27x20cm   22 kl-foto's   € 25,00

Een prima exemplaar van een legendarische encyclopedie, interessant voor alle echte liefhebbers. Een Hawkes is ideaal voor het opzoeken van informatie over honderden natuursoorten. Foto's staan er niet zo veel in, beschrijvingen des te meer. Groot, dik en zwaar, en nog in hele nette staat. Uiteraard zijn er een aantal namen veranderd in de afgelopen 40 jaar, maar dat mag voor de echte liefhebber geen probleem zijn. Het boek is in nette staat.

Rentoul - Growing Orchids Book 1 Cymbidiums and Slippers, 1980.
pb. 170 pag. 25x19cm 128 kl-foto's

Deel 1 uit de bekende serie van mr. Rentoul. Het enige deel ook uit de serie dat bijna niet aan te komen is. Met een gerust hart durf ik te stellen dat dat komt door het gedeelte over de Paphiopedilums. Zeker in Nederland is het kweken van Cymbidiums niet zo populair, de kwekers van Venusschoenen zijn veruit in de meerderheid. Dit boek is op de bekende manier in elkaar gezet; eerst een blok tekst, dan een blok foto's en daarna weer een blok tekst. Het gedeelte over Cymbidiums beslaat het stuk tussen de pagina's 5 en 89, de foto's volgen tot pag. 131, en daarna volgt de tekst over de Paffen. Een mooi en verzorgd boek, maar dat weten degenen al die de andere delen al hebben aangeschaft. Het boek is in prima staat.
+
Rentoul - Growing orchids; book 2, The Cattleyas and other epiphytes, 1982.
pb. 218 pag. 25 x 19 cm. 189 foto's

Het tweede deel uit de geweldige serie van mr. Rentoul. In dit boek vooral veel Cattleya's en aanverwanten, maar ook Miltonia's, Oncidiums en Odontoglossums. Opgebouwd zoals de andere delen, met in het midden een katern met kleurenfoto's. Prima boek, voor iedereen die van epifyten uit Zuid Amerika houdt. Het boek is in prima staat
+
Rentoul - Growing orchids; book 3, Vandas, Dendrobiums and others, 1982.
pb. 241 pag. 25x18cm 250 foto's

Het derde deel uit de geweldige serie van mr. Rentoul. In dit boek vooral veel Dendrobiums en aanverwanten, maar ook Vanda's, Lycastes (!), Coelogynes en Phalaenopsis. Opgebouwd zoals de andere delen, met in het midden een katern met kleurenfoto's. Prima boek, voor iedereen die van epifieten uit vooral Azie houdt. Het boek is in prima staat, maar op de rug is met een zilverkleurige marker geschreven.
+
Rentoul - Growing orchids; book 4: The Australasian families, 1985.
pb. 241 pag. 25 x 18,5 cm 250 foto's

Het vierde boek uit de serie behandelt de orchideeën uit Australië, zuid oost Azië en Oceanië. Het boek verschilt niet veel van de andere boeken in de serie. Makkelijk leesbaar, veel informatie en een heleboel foto's die netjes in een katern bij elkaar staan. Een aanrader derhalve. Het boek is in prima staat

Deze keer mag ik ze als pakket van 4 boeken aanbieden. De boeken zijn alle 4 gekaft met Booklon, en aan de binnenkant zit een kleine sticker met de naam van de vorige eigenaar. In mailing 01-2012 mocht ik 4 hardcover exemplaren los aanbieden, met een totale prijs van 135 euro. Deze vier paperbacks mag ik aanbieden voor 60 euro!

Pridgeon - The illustrated encyclopedia of orchids, 1992.
Hc. 304 pag. 1100 kl-foto's € 20,00

Da's niet misselijk, een boek met meer dan 1000 kleurenfoto's van allerlei orchideeën. Deze "encyclopedie" is dan ook een fors uitgevallen boekwerk geworden, met heel, heel veel prachtige kleurenfoto's. Het boek is razend populair bij de leden van de verschillende orchideeënkringen die het in hun bezit hebben. Toen ik er de eerste keer doorbladerde was ik ook onder de indruk: nog meer foto's als in het boek van de fam. Mulder, beschrijvingen van een enorm aantal soorten, en dat alles ook nog eens voor een heel schappelijke prijs. En dan laat je eens ieand in het boek kijken die wat meer verstand heeft van orchideeën. Een tijdje later kreeg ik te horen dat er vooral in het Masdevallia-gedeelte nogal wat onjuistheden zaten, verschillende soorten stonden afgebeeld met een verkeerde naam erbij. En ook aan de cultuuraanwijzingen schortte wel het een en ander. Dus zelf nog maar eens het boek doorgebladerd, en toen ontdekte ik zelf wat foutjes. Hetzelfde plaatje maar wel met twee verschillende namen, verschillende foto's die niet scherp waren, dus ik ging aan het twijfelen. Het beste wat je dan kunt doen is in de verschillende tijdschriften eens op zoek gaan wat de "grote namen" van dit boek vonden. In "Schlechteriana", een magnifiek en peperduur blad uit Duitsland met heel veel nieuwe beschrijvingen van planten, wees mr. Guido Braem (zelf schrijver van boeken over Cattleya en Paphiopedilum) op de volgende fouten: Paphiopedilum barbigerum (pag. 214) moet Paphiopedilum javanicum zijn, Paphiopedilum callosum (pag. 215) moet Paphiopedilum fowliei zijn en Paphiopedilum godefroyae (pag. 217) is niets anders als Paphiopedilum concolor. Paphiopedilum victoria mariae (pag. 221) is Paphiopedilum victoria-regina en Paphiopedilum victoria-regina is een Paphiopedilum venustum. Op pag. 227 staat een Phal. violacea terwijl het in werkelijkheid om een hybride gaat. Op dezelfde pagina staat een Phalaenopsis lobbii en niet een Phalaenopsis parishi zoals de tekst aangeeft. Op pag. 7 en pag. 53 wordt bij dezelfde foto Cattleya dowiana (juist) en C. dowiana var. aurea gezet, terwijl in de foto op pag. 7 alleen wat meer gele drukinkt is gebruikt. Op pag. 203 wordt Oncidium stacyi genoemd terwijl dit een synoniem is voor O. wittii. Verder is volgens mr. Braem de verdeling van de Oncidiums volledig aan de schrijver voorbijgegaan: als wel de indeling van Psygmorchids en Mexicoa wordt geaccepteerd, waarom dan niet die van Tolumnia, Olgasis, Cyrtochilum, etc. Het boek is nog in nette staat.

Nash/LaCroix - Flora's orchids, 2005.
hc.   368 pag.   31x24cm   +1300 kl-foto's   € 25,00

Er zijn de laatste paar jaren een paar hele leuke encyclopedieen verschenen, zoals de Pridgeon en de Botanica. Dit boek is een combinatie van die twee. Alleen dan wel eentje die zwaarder is, waar meer kleurenfoto's en beschrijvingen in staan, en ook nog eens luxer is uitgevoerd. Een echt Amerikaans boek, de kleuren spatten je tegenmoet. Verpakt in een dikke luxe kartonnen schuifhoes. Een gigantisch, mooi boek met heel veel informatie.

Marshall - Orchids a guide to cultivation, 2004.
hc. 156 pag. 25x20cm veel kl-foto's € 17,50
Een gemiste kans, wat jammer dat er niet ietsje meer zorg is besteed aan dit boek! Want op zich is dit een heel leuk boek voor beginners, en ook voor diegenen die net beginner-af zijn. Maar er zijn zo ontzettend veel fouten gemaakt bij de foto-bijschriften, dit kan echt niet. Paphiopedilum wordt hier Pathiopedilum, Phragmipedium is hier Phragmipetalum, Coelogyne moet het doen met Coelogyna, soms wordt de geslachtsnaam niet eens met een hoofdletter geschreven. En ik ben er zeker van dat iemand die goed snuffelt in dit boek nog meer fouten zal vinden. Wie over de fouten heen kan (wil) lezen zal ontdekken dat het eigenlijk best een leuk, aantrekkelijk boek is geworden. Eerst een 90 pagina's lange inleiding waarin alle facetten aan bod komen, daarna een soort mini-encyclopedie met daarin veel geslachten en soorten. Het boek dat ik heb liggen is splinternieuw.

Stewart/Stearn - Orchideen Zeichnungen von Franz Bauer, 1994.
Hc. 160 pag. 29x22cm geen foto's € 15,00
Om heel eerlijk te zijn: ik kan niet tekenen. Helemaal niet zelfs. En als je dan zo'n boek inkijkt en ziet hoe iemand anders zulke geweldig mooie dingen op papier kan krijgen, dan wordt je wel eens wat jaloers. De tekeningen zijn zo minitueus, zo mooi van detail en kleur, dat is echt smullen. Franz Bauer werd in 1758 geboren in Wenen, later ging hij werken als tekenaar in Kew. Gelukkig is William Stearn van mening dat er veel meer uit de "orchideeën-oudheid" naar boven moet komen. Hij is initiator achter talrijke boeken, en gelukkig niet alleen maar over planten.Dit boek toont niet alleen de prachtige tekeningen, maar verhaalt ook over de mogelijkheden uit die tijd. Voor iedereen met een hart voor de historie van onze hobby is dit smullen. Het boek dat ik binnenkreeg is in hele nette staat.

Kalman - Rare orchids, 1999.
Hc. 143 pag. 26x26cm 126foto's € 30,00
Hoewel het boek wel degelijk tekst bevat lijkt het wel wat op de boeken van topfotograaf Kijima. Het staat namelijk vol met schitterende, soms paginagrote foto's van pure topkwaliteit. Niet alleen hybriden maar ook nogal wat soorten worden hier getoond. Bij elke foto staan wel een paar regels tekst, maar daar blijft het wel bij. Pas vanaf pagina 125 is een echt hoofdstuk tekst te vinden dat verhaalt over de geschiedenis van de kweek van orchideeën. Daarna volgt nog een hoofdstuk over de kunst van het kweken van hybriden en een heel leuk stuk over de zogenaamde "juweel-orchideeën".

O.S.S.E.A. - Orchid growing in the tropics, 2002.
hc. 207 pag. 23x16cm heel veel foto's € 20,00
De Orchid Society of South East Asia werd in 1928 opgericht, en heeft al meer boeken uitgebracht. Dit is een prachtig boek over de orchideeen uit Zuid Oost Azie dat voor heel veel liefhebbers prima te gebruiken zal zijn. Het is een echt kweek-boek, zoals de titel al aangeeft. Een encyclopedisch gedeelte waarin allerlei soorten worden voorgesteld ontbreekt dus, al vormt het begin van het boek wel een opsomming met beschrijvingen van de meest gekweekte soorten! Maar de gigantische hoeveelheid foto's van prima kwaliteit maken dit een echte aanrader. Het exemplaar dat ik nu hier heb liggen is splinternieuw, maar wel een presentatie-exemplaar met een grote stempel voorin.

Cullen - The orchid book a guide to the identification of cultivated orchid species, 1992.
Hc. 529 pag. 16 kl-foto's 23x16cm € 20,00
The Europese Garden Flora is een 6-delig standaardwerk over alle planten die in Europa groeien en gekweekt worden. Dit gigantische boekwerk is als uitgangspunt gebruikt door mr. Cullen om dit boek samen te stellen. Er werden wat dingen uitgebreider in beschreven en het aantal tekeningen is ook gestegen en dat gaf een schitterend resultaat. Voor iedereen die zelf wil kijken welke soort planten hij/zij heeft is dit een bijna onmisbaar boek. Er staan heel weinig foto's in, maar wel beschrijvingen van ruim 900 soorten en sleutels naar alle geslachten, en bij die geslachten zijn weer sleutels te vinden naar de afzonderlijke soorten. Ook staan er heel veel lippen in getekend, meestal een van de onderdelen die voor een beschrijving heel belangrijk zijn. Kortom, geen "normaal" boek over orchideeën maar wel een dat voor de serieuze liefhebber een heel welkome aanvulling zal vormen. De stofkaft ontbreekt, gedeeltes ervan zijn aan de binnenkant van de voorkaft geplakt. Het boek is wel in nette staat.

Koopowitz - Orchids and their conservation, 2001.
hc. 176 pag. 26x19cm 33 kl-foto's € 10,00
Orchideeën worden bedreigd, overal te wereld. Smokkel, roof, habitatvernietiging, alle ellende die maar denkbaar is wordt in dit boek behandeld. Na een uitleg over waarom een bloem nu eigenlijk een orchidee is volgen hoofdstukken als Forests and deforestation, The continuing need for orchid species, In situ conservation, Paphiopedilum and CITES en The amateur's role in conservation. De tekst is behoorlijk goed leesbaar, al zal niet iedereen zonder een woordenboek kunnen. Lastiger vind ik het nogal kleine lettertype, daar is voor gekozen om het boek zo dunner en goedkoper te houden. Het boek dat ik heb binnengekregen is splinternieuw.

Leroy-Teruem/Parisot - Orchids care and cultivation, 1996.
pb. 200 pag. 21x27cm veel kl-foto's € 20,00
Dit boek doet qua opbouw denken aan het Time-Life boek van Skelsey, en het Moussault's groot orchideeenboek van Kramer. Alleen vind ik in dit boek de foto's beter, mooier ook. Het boek begint met hoofdstukken over hoe je orchideeen kunt herkennen, de klassificatie, orchideeen als kamerplanten, het kweken in de kas, verpotten en potmengsels en gaat halverwege over op hoofdstukken die verschillende geslachten behandelen. Naast de "bekende" geslachten zijn er nu ook hoofdstukken opgenomen over geslachten als Ansellia, Bulbophyllum, Disa, Coelogyne, Pleione en Vanda. Een heel verzorgd boek, in hele nette staat.

McKenzie Black - Complete Book of Orchid Growing, 1980.
Hc. 160 pag. 25x20cm 95 kl-foto's € 10,00
In principe is dit boek niets meer als een vertaling van het boek van mr. Rysy. Een zeer succesvol boek, want er zijn diverse Duitse herdrukken, Engelse reprints en zelfs een Nederlandse uitgave van verschenen. Dat is geen wonder want dit boek behandelt een uitgebreid aantal redelijk makkelijk te kweken orchideeën, waarbi de nadruk op de miniaturen ligt. Mr. McKenzie voegde er nog een paar extra hoofdstukken, zoals een hybridenlijst, aan toe.

Rittershausen - Orchid growing illustrated, 1986.
hc. 159 pag. 29x23cm 90 kl-foto's € 10,00
De familie Rittershausen zijn eigenaar van een Engelse kwekerij die gespecialiseerd is in de koelere soorten. Ze hebben een hele reeks boeken op hun naam staan, die in veel verschillende talen zijn uitgebracht. En iedereen die een paar orchideeenboeken in zijn/haar boekenkast heeft staan heeft er ook wel eentje van dit duo. Toch is dit pas de eerste keer in de loopbaan van de Boekenbeurs dat ik dit boek mag aanbieden! Geen idee waarom het niet vaker werd aangeboden want dit is zeker niet het minste boek uit hun oevre. Het is een mooi, flink boek dat vol staat met foto's en makkelijk te lezen teksten. Misschien schrikt het grote aantal z-w foto's af? Dat hoeft toch echt niet want in dit "uitleg"-boek staat heel veel nuttige informatie. Soorten worden er nauwelijks in besproken, dit boek gaat dieper in op de meer algemene aspecten. Het boek dat ik mag aanbieden is nog in prima staat.

Kijima - Orchids, wonders of nature, 1987.
Hc. 28,5x22 cm 200 pag. 203 foto's € 20,00
Dit fotoboek werd in 1987 op de markt gebracht nadat Kiji¬ma internationaal was doorgebroken met zijn boek "The orchid". Kijima, geboren in 1920, is een bloemenfotograaf die prachtig werk afleverd. Niet alleen is hij er in geslaagd de bloemen op een kunstzinnige manier te fotograferen, de bloemen blijven altijd herkenbaar. Hij maakt duidelijk waarom mensen zo geïnteresseerd kunnen raken in deze planten. Diegenen die zoeken naar duidelijke richtlijnen voor het kweken van de afgebeelde planten komen hier niet aan hun trekken, daar zijn er andere boeken voor. De foto's zijn echter zo overweldigend dat dit boek een echte aanrader is. Al is het alleen maar om anderen van Uw hobby te over¬tuigen.

Hunt - International Book of Orchids, 1979.
Hc. 173 pag. 79 kl-foto's € 7,00
Een groot boek, "not to be sold outside the U.S.A." zoals de inleiding duidelijk vermeld. Waarom; geen idee, want het is een heel mooi boek, met naast de kleurenfoto's ook nog eens een heleboel reproducties van oude platen en tekeningen. Het is een typisch Amerikaanse boek, met echte 70-er jaren fotografie, heel zacht. Na een aantal hoofdstukken gaat het boek, zoals zoveel boeken over orchideeën, over in een soort mini-encyclopedie. Het boek is nog in hele nette staat.

Williams etc. - Orchids for everyone, 1980.
hc. 30x21cm 208 pag. 230 kl-foto's € 5,00
Er staat nogal wat informatie in dit boek. Het bestaat, zoals zoveel orchideeenboeken, eigenlijk uit 2 delen. Het eerste deel gaat over het algemene wel en wee van het kweken, het tweede deel is interessanter. Daarin worden een aantal geslachten uitgebreid behandeld. In dit boek zijn dat achtereenvolgens Cattleya, Cymbidium, Dendrobium, Odontoglossum, Paphiopedilum, Phalaenopsis en Vanda. Daarna worden een 40-tal geslachten wat beknopter behandeld. Bij de eerste 7 staan veel foto's van een aantal soor-ten en hybriden, bij elke foto staat een korte be-schrijving. Een aantal heel nuttige pagina's is het gevolg. Dit alles wil niet zeggen dat het eerste gedeelte van dit boek niet goed verzorgd of niet interessant is, integendeel. Het boek staat vol met duidelijke foto's en tekenin-gen. U kunt duidelijk zien wat er in de tekst bedoeld word. Of het nu gaat over de verzorging van planten in de kas, over het verpotten of over het maken van een corsage, de foto's spreken voor zich.

Taylor - Orchids, no date.
hc. n.p. A4 formaat veel foto's € 5,00
Dit boek bestaat uit 1 pagina tekst: de introduktie. Daarna volgen een heleboel pagina's met alleen maar foto's. Soms paginagroot, soms met een aantal foto's op een pagina. Leuk om door te bladeren. Het boek dat ik binnenkreeg is in nette staat.

Anderson - An illustrated treasury of orchids, 1979.
Pb. 112 pag. 30x23cm geen foto's € 5,00
Mr. Anderson was Honorary Curator of Rare Books bij de New York Botanical Garden. Hij verzamelde voor een nieuw boek over orchideeën een serie van 68 schitterend getekende platen uit hun collectie, en schreef er een verhaaltje bij. Zo stelde hij een mooi boek samen dat de nodige aandacht verwierf toen het uit kwam. Al gauw bleek dat er behoefte was aan dit boek, zowel in een duurdere als goedkopere uitgave. Die kwamen dan ook:in hetzelfde jaar verscheen een paperback, met minder platen maar wel dubbel zo groot in formaat, en in 1981 verscheen een paperback op half formaat van de eerste uitgave. Dit is de eerste en middelgrote uitgave. Het boek dat ik binnenkreeg is in prima staat.

Nelson - Johnny Lyons and his orchid manual, 1983.
hc. 96 pag. 17x10cm € 10,00
Vergis U niet, onder deze titel is ook een veel groter boek verschenen. Dit is een klein zakboekje vol met z-w foto's, z-w tekeningen, kopieen van oude platen, etc. Johnny Lyons was een Engelsman die zelf een encyclopedie over orchideeen schreef. Honderd jaar nadien verzorgde de R.H.S. van Ierland deze uitgave. Heel leuk om te lezen hoe het in die tijd ging. En voor de verzamelaar: het boekje werd uitgegeven in een oplage van slechts 585 exemplaren. Dit is boekje 197 en het is in perfecte conditie.

Chitanondh - All color picture book of orchids vol. 1, 1987.
Hc. 263 pag. 29x21cm 759 kl-foto's € 60,00
Boeken uit Thailand zijn niet zo gemakkelijk te vinden in Nederland, zelfs niet als de foto's zo van het glanzende papier af spatten als bij dit geweldige boek. Mr. Chitanondh fotografeerde zich suf aan zowel soorten als hybriden, het resultaat is in dit boek terug te vinden. Het boek is in prima staat. Het boek is in nieuwstaat!

Inouye - Viruses of orchids, 2008.
pb. 184 pag. 24x17cm heel veel kl-foto's € 15,00
Er is al heel veel geschreven over virussen in orchideeën, maar nog nooit was er een compleet overzicht. Dat veranderde in 2001 toen de Japanner Inouye een boek schreef over dit engs. Zeven jaar later werd het in het Engels vertaald, en daarna uitgegeven. Hoewel de materie niet echt simpel is, is dit boek goed te lezen en valt er veel interessante info uit te halen. Jarenlang was het een moeilijk verkrijgbaar en ietwat prijzig product, nu heb ik een aantal splinternieuwe boeken binnengekregen die voor een heel schappelijke prijs weg mogen.

Luebbermann - Easy orchids, 1996.
pb. 106 pag. 22x21cm 12 kl-foto's € 8,00
Een heel vrolijk boekje voor beginners, dat in bovenstaande regel al aangeeft dat het niet zo heel erg diep graaft. Want ondanks een overvloed aan foto's blijft het aantal steken op 12 als ik alleen de foto's tel waarbij de naam van de orchidee wordt gegeven. Als iemand schrijft "Phalaenopsis hybride" dan telt die foto eenvoudigweg niet voor mij. Dat is een beetje zonde, want dit is voor de verdere rest best wel een aardig boek om eens door te bladeren. Zo eentje waarin alles wordt aangestipt, maar waar je nooit diep bij hoeft na te denken. Het boek dat ik heb liggen is splinternieuw.

Johnson - Easy orchids, 2005.
hc. 144 pag. 27x18cm veel kleurenfoto's € 15,00
Kijk, dit is nu eens een boek dat een iets gevorderde beginner op pad kan helpen. Duidelijk geschreven, goede foto's, en uitvoerige beschrijvingen van 85 soorten en hybriden die je ook daadwerkelijk in de handel kunt kopen. Het boek doet af en toe denken aan de boeken van Michel Paul en broer en zus Rittershausen, en dat zijn ook prima boeken voor iedereen die net een stapje verder wil. Het boek dat ik heb liggen is splinternieuw.

Kramer - Orchids, flowers of romance and mystery, 1975.
hc. 309 pag. 28x30cm 63 kl-foto's € 12,00
Van dit grote, zware boek zijn 3 uitvoeringen in de handel, dit is de eerste hardcover editie, de hele luxe, dikke, dure editie. Later is het boek helemaal aangepast en kreeg het als titel "The conservation international book of orchids". Het is een koffietafel-boek: veel grote kleurenfoto's, ook veel z-w foto's, met daarbij korte beschrijvingen. Vooraan en achteraan in het boek staan ook nog een paar hoofdstukken met tekst. Een heel mooi boek in prima staat. En de originele prijs van FL 108,85 staat er nog met potlood ingeschreven.