Europese orchideeën,

Nederlands

Williams/Williams/Arlot - Elseviers orchideeëngids, 1979.
Hc.   175 pag.   geen foto's   20x13cm   € 12,00
Een zakgids vol met beschrijvingen en tekeningen van Europese orchideeën. Prima om mee te nemen in het veld en daar op te zoeken welke orchideeën U tegenkomt. Het boek is in hele nette staat, maar  mist de eerste blanco pagina.

Deinum - De orchideeën van Nederland,  1944.
Hc. 174 pag. + 27 z-w foto’s.  € 15,00
Het eerste boek dat volledig gewijd was aan de Nederlandse orchideeën. Zoals bij alle exemplaren zijn de pagina’s behoorlijk bruin geworden, maar in die tijd was goed papier niet te krijgen. De fotopagina’s zijn wel mooi wit gebleven. Kijk en verbaas U over de soortenrijkdom dik 60 jaar jaar geleden. Het boek wat ik heb binnengekregen is in behoorlijk nette staat

Delforge/Tyceta - Europese orchideeën in een oogopslag, 1984.
Pb.   192 pag.   164 kl-foto's   21x12cm   € 10,00
Heel veel goede kleurenfoto's met daarbij een determinatie-afbeeld­ingenblok, dus een boek van weinig woorden. Gemakkelijk te gebruiken door iedereen die graag het veld intrekt en eens wil kijken wat er gevonden is. Al moet U wel zorgen dat U het kaarten met de symbolen niet kwijt raakt. Een ander nadeel is dat de kaft dat bij een beetje fors gebruik al snel uit elkaar valt. Het exemplaar dat ik binnenkreeg is in nette staat.

Kreutz - De verspreidng van de inheemse orchideeën in Nederland, 1987.
Hc.   257 pag.   118 kl-foto's    € 15,00
Dit boek lag een aantal jaren voor FL 30,-- in de dump bij De Slegte. Nu betaalt U bijna hetzelfde bedrag in euro's, want het is echt zeldzaam geworden. Dat geld is het dik en dubbel waard, het is echt een schitterend fotoboek. Maar ook aan de rest is te merken dat het hier om een goed boek gaat, alles is even netjes en degelijk. Wat ik, naast de hele hoge kwaliteit van de foto's, ook nog een heel leuk onderdeel vond is de ellenlange literatuurlijst die wel 10 1/2 pagina in beslag neemt.

Kreutz - Orchideeën in Zuid-Limburg, 1992.
Hc.  302 pag.   25x17 cm   180 kl-foto's   € 13,00
Van mr. Kreutz kenden we al het boek "De verspreiding van de inheemse orchideeën in Nederland". De boeken van mr. Landwehr staan (ook internationaal) op een heel hoog voetstuk, maar wat mr. Kreutz in dit boek presteert is ook lang niet misselijk! Prima, echt prima fotografie gecombineerd met veel goed te lezen teksten. Veel statistieken, veel kaartjes, eigenlijk alles veel. Zo zouden er meer gebieden besproken moeten (kunnen) worden. Waar blijft een boek over Drenthe, of een over Zeeland (de provincie dan, alhoewel, als ik eens rond ga snuffelen??)

Kohlhaupt - Wilde orchideeën, 1970.
Pb. 72 pag. 1st ed.  € 7,00
Een zakgidsje op ansichtkaartformaat. Maar wel boordevol kleurenfoto's en fotootjes. De beschrijvingen zijn uiteraard beknopt, maar dit boekje neem je mee het veld in om de orchideeen via de foto's te herkennen. Het boekje dat is hier heb liggen is duidelijk gebruikt, maar nog in behoorlijke toestand.

Eurorchis 5, 1993.
Pb.   112 pag.   kl-foto's   21x15cm    € 10,00
Elk jaar brengt de Werkgroep Europese Orchideeën een "tijdschrift" uit, maar wel een heel leuk tijdschrift. Elk jaar doe ze dat maar 1 keer, en dat is doodzonde. Want het is een veelgevraagd blad, en het staat bomvol met interessante artikelen. In nummer 5 staan o.a. Nederlandstalige artikelen over Isreal, Drenthe en Frankrijk.

Eurorchis 6, 1994.
Pb.   120 pag.    kl-foto's   21x15cm    € 10,00
Elk jaar brengt de Werkgroep Europese Orchideeën een "tijdschrift" uit, maar wel een heel leuk tijdschrift. Elk jaar doe ze dat maar 1 keer, en dat is doodzonde. Want het is een veelgevraagd blad, en het staat bomvol met interessante artikelen. In nummer 6 staan o.a. Nederlandstalige artikelen over  de Vercors, Italie en Tsjechie.

Eurorchis 9, 1997.
Pb.   88 pag.   kl-foto's   21x15cm    € 10,00
Elk jaar brengt de Werkgroep Europese Orchideeën een "tijdschrift" uit, maar wel een heel leuk tijdschrift. Elk jaar doe ze dat maar 1 keer, en dat is doodzonde. Want het is een veelgevraagd blad, en het staat bomvol met interessante artikelen. In nummer 9 staan o.a. Nederlandstalige artikelen over Himatoglossum, Turkije, Nederland en Rhodos.

Eurorchis 10, 1998.
Pb.   80 pag.   kl-foto's   21x15cm    € 10,00
Elk jaar brengt de Werkgroep Europese Orchideeën een "tijdschrift" uit, maar wel een heel leuk tijdschrift. Elk jaar doe ze dat maar 1 keer, en dat is doodzonde. Want het is een veelgevraagd blad, en het staat bomvol met interessante artikelen. In nummer 10 staan o.a. Nederlandstalige artikelen over orchideeen in Turkije en de Provence.

Eurorchis nummer 12, 2000.
pb.   21x16cm   100 pag.    € 10,00
Elk jaar brengt de Werkgroep Europese Orchideeën een "tijdschrift" uit, maar wel een heel leuk tijdschrift. Elk jaar doe ze dat maar 1 keer, en dat is doodzonde. Want het is een veelgevraagd blad, en het staat bomvol met interessante artikelen. In nummer 12 staan o.a. Nederlandstalige artikelen over xOrchiserapias-vondsten en Serapias phyllantes, Duitstalige over o.a. Orchis purpurea en Cypripedium calceolus en zelf een Engelstalig artikel over Epipactis.

Duits

Nilsson/Mossberg - Orchideen Mittel- und Nordeuropas, 1978.
Hc.   142 pag.  geen kl-foto's   € 5,00
Mooie tekeningen en beschrijvingen van Europese orchideeën zorgen ervoor dat dit een nuttige zakgids is, die ook in ons land goed te gebruiken is. Het grote voordeel boven verschillende andere zakgidsen is dat de stevige kaft zal zorgen dat dit boekje niet meteen kapot zal gaan. Het boek dat ik hier heb liggen is in prima staat.

Danesch/Danesch – Orchideen Mitteleuropa, 1977.
hc.   127 pag.   15x11cm   84 kl-foto’s   € 7,00
Een piepklein zakboekje met een keiharde kaft, ideaal om mee te nemen als je in het veld op zoek gaat naar orchideeen. Want dit boekje zal lang meegaan, het is niet zo maar te verslijten. Ook al is het dan piepklein, er staan wel foto’s en beschrijvingen in van maar liefst 59 verschillende soorten. Soms staan er 4 foto’s op de rechterpagina, maar vaker staat er maar eentje. Het boekje is uitgegeven in de serie Hallwag Taschenbuecher, en het is nummer 114. Het boekje dat ik binnenkreeg is in nette staat.

Buttler - Steinbachs Naturfuhrer Orchideen, 1996.
Pb.   287 pag.   562 kl-foto's   19x21cm   € 10,00
Een perfecte veldgids die 216 soorten en 30 varieëteiten behandelt, in uitgebreide beschrijvingen. Maar het grote pluspunt van dit zakboek is toch wel het enorme aantal fotootjes die heel veel planten in zijn geheel plus een enorm aantal afzonderlijke bloemen laat zien. Dit boekje is in diverse uitvoeringen op de markt gebracht, zowel met een harde als slappe kaft. Het boek is in hele nette staat.

Danesch/Danesch - Orchideen Europas; Südeuropa, 1969.
Hc.   256 pag.   88 kl-foto's   22x19cm   € 15,00
Nog een deel uit de groene serie van het echtpaar Danesch. Dit is het wat minder vaak voorkomende deel over de orchideeen van zuid Europa. Het derde deel over de Ophrys-hybriden is trouwens nog moeilijker te vinden! Ook in dit boek weer een heleboel makkelijk te lezen teksten en veel prima foto's. Het boek dat ik hier heb liggen is in prima staat, compleet met een nette stofkaft.

Litzelmann/Boehme - Heimische Orchideen, 1951.
pb.   47 pag.   21x15cm   geen kl-foto's   € 12,00
In 1931 schreef prof. Litzelmann zijn eerste boekje over de orchideeën van Duitsland, twintig jaren later volgde deze uitgave. Een netjes verzorgd boekje uit Die Neue Brehm-Buecherei, een populaire serie met allerlei onderwerpen. In totaal worden er 53 soorten in dit boekje beschreven, veel ervan zijn afgebeeld in heerlijk zacht getekende zwart-wit foto's. Dit boekje heeft een gedeeltelijk andere tekst als de tweede druk uit 1958, waarbij de paginatelling dan doorloopt tot 48. De versie uit 1958 heeft een witte/creme binnenkaft, die uit 1951 is groen. De buitenkaft toont een zwart-wit foto van Orchis mascula. Beide boekjes dragen nummer 24 in Die Neue Brehm-Buecherei. Het boekje dat ik verkoop is  in nette staat.

Eccarius – Die Orchideen des Kreises Eisenach, 1983.
pb.   102 pag.   21x15cm   33 kl-foto’s   € 12,00
De Kreis Eisenach is te vinden in ten westen van de Duitse stad Erfurt, zo’n beetje op de grens van het oude Oost Duitsland. Er bloeien ruim 30 soorten orchideeen, en die zijn allemaal in dit boekje terug te vinden. Wolfgang Eccarius is een grootheid op het gebied van de Duitse inheemse orchideeen. Vooral in de boekjes van de A.H.O. is zijn naam vaak terug te vinden, maar hij schreef ook in diverse andere tijdschriften. Ook is hij (co-)auteur van meerdere boeken. Dit is misschien niet zijn alleruitgebreidste boek, maar je kunt de liefde voor orchideeen er makkelijk in proeven. Het boekje dat ik binnenkreeg is in nette staat, al is het duidelijk gelezen

Heimathefte des Ilm-Kreises – Orchideen im Ilm-Kreis, 1996.
pb.   88 pag.   21x15cm    46 kl-foto’s   € 13,00
De Landsambtrat van de Kreis Ilm gaf in 1995 opdracht om een boekje te schrijven over de orchideeën in deze regio. De Kreis Ilm is het gebied rond de stad Ilm in de deelstaat Thueringen in Duitland. Bekende steden als Weimar en Erfurt liggen net ten noorden. In Duitsland groeien een kleine 70 verschillende orchideeënsoorten, in de omgeving van Ilm zijn er maar liefst 47 van te vinden. Het boekje somt deze soorten op, na korte beschrijvingen van de geologie en de plantenrijkdom van het gebied. Het boekje is in nette staat, al zit er op de voorkaft een kleine (koffie?) vlek.

Rauschert - Kleines Lexikon nomenklatorischer, genetischer und taxonomischer Fachbegriffe aus der Orchideenliteratur, 1993.
pb.   56 pag.   21x15cm   geen kl-foto’s   € 15,00
In dit boekje zijn 270 begrippen opgenomen die vaak worden gebruikt in de orchideeenliteratuur over Europese orchideeen, en uiteraard wordt dan ook uitgelegd wat er precies bedoeld wordt. Omdat steeds meer “amateurs” zich op het “professionele” pad begeven vond Stephan Rauschert dat er een boek moest komen waarin die amateurs een verklaring konden vinden voor al die vakbegrippen. Omdat het boek met de bekende Duitse “Gruendlichkeit” in elkaar is gezet kan het ook nu nog prima gebruikt worden. Bent U benieuwd wat aneuploid, homonym, paranym of sensu latiore betekenen? Dit boek geeft uitkomst. Het boek dat ik binnenkreeg is nog in hele nette staat.

Danesch/Danesch - Tiroler Orchideen, 1977.
hc.   149 pag.   25x19cm   heel veel foto's   € 20,00
Othmar en Edeltraud Danesch hebben een hele serie orchideeënboeken op hun naam staan, en dit is een van de mooiste. Alles, maar dan ook alles wat er maar te schrijven viel over de orchideeën van Tirol is in dit boek opgenomen, heerlijk om te lezen. Hoewel er in dit boek heel veel foto's staan, op veel dikker papier, en er ook heel veel omschrijvingen in staan, meen ik toch dat dit een "ander" soort boek is. Vooral doordat er zoveel interessants in lezen staat. Het boek is in nieuwstaat!

Keikut - Orchideen der Eifel, 2002.
pb.   79 pag.   17x11cm   58 kl-foto's   € 10,00
In de serie "Die Eifel - Natuerlich gut Natur Reihe" is deel 1 verschenen, voor ons belangrijk want het behandelt de orchideeen van dit gebied. Schrijfster Helga Keikut is sinds een paar jaar zelfstandig uitgeefster, dit is het eerste boekje dat ze uitgaf. Het is een echt zakboekje geworden, niet te groot en niet te dik dus makkelijk mee te nemen op wandeltochten. Daar staat natuurlijk tegenover dat het dunne kaftje het niet al te lang vol zal houden.Na een korte inleiding volgen er op de linkerpagina's beschrijvingen van de soorten, met daarbij een kleine foto. Op de rechterpagina is dezelfde soort paginagroot afgebeeld. In mijn ogen zijn veel foto's iets te "geel" afgedrukt. Ook zijn niet alle foto's even gelukkig genomen, even kijken of een aantal centimeters meer naar links of rechts een beter beeld gegeven hadden, had ik sommige gevallen tot betere opnamen geleid. Ook is de belichting niet altijd even gelukkig gekozen, sommige foto's zijn te donker terwijl andere overbelicht zijn. Daar staat een heel erg lage prijs tegenover. Voor degenen die af en toe in de Eifel willen gaan zoeken naar orchideeen is de oplossing simpel. Je koopt 1 boekje dat je de hele tijd meeneemt, en zorgt ervoor dat je thuis een beter boek in de kast hebt staan.

Kohlhaupt – Bunte Welt der Orchideen, 1974.
Pb.     72 pag.    € 7,00
Een zakgidsje op ansichtkaartformaat. Maar wel boordevol kleurenfoto's en fotootjes. De beschrijvingen zijn uiteraard beknopt, maar dit boekje neem je mee het veld in om de orchideeen via de foto's te herkennen. Het boekje dat is hier heb liggen is duidelijk gebruikt, maar nog in behoorlijke toestand. Ook staat er een opdracht in geschreven.

 

Kuenkele/Vogt - Zur Verbreitung und Gefaerdung der Orchideen in Baden-Wuerttemberg, 1973.
pb.   96 pag.   24x17cm   geen foto's   € 10,00
In dit Beiheft Probleme des Artenschutzes in Baden-Wuerttemberg worden een flink aantal hokjeskaarten getoond. Daarbij staan er ook een aantal artikelen in dit tijdschrift over de verspreiding, maar vooral ook de bedreigingen van de orchideeensoorten in deze Duitse deelstaat. Het boekje is in prima staat.

Gross - Blühende Kleinoden heimische Orchideen, 1966.
hc.   127 pag.   23 kl-foto's   14x10cm   € 7,00  
In feite is het heel simpel. Als een boek voor het eerst in 1963 op de markt komt en al in 1966 zijn herdruk beleeft dan zijn er te weinig van gemaakt. Dan is de vraag groter als het aanbod. Vaak betekent dat dat de kopers het boek op prijs stellen. Dit boekje is zo'n boekje dat door de kopers heel erg op prijs werd gesteld. Zakformaat, simpele maar duidelijke teksten, leuke foto's, aantrekkelijke prijs. Die kwalificaties gelden nog steeds voor dit handzame boeken over de orchideeën van Duitsland.

Burgeff - Samenkeimung und Kultur Europaischer Erdorchideen, 1954.
Pb.   48 pag.   geen kl-foto's   € 25,00
In dit boekje, met tal van zwart-wit foto's, doet mr. Burgeff uit de doeken wat er gebeurd bij het ontkiemen van het zaad van inheemse orchideeën. Het spijt me, maar het is voor mij een beetje te technisch. Wat ik wel weet is dat dit als één van de belangrijkere boeken wordt beschouwd op dit gebied. Tel daarbij dat het al ruim 50 jaar oud is en U snapt dat het een echt verzamel-object is geworden.Het boekje dat ik binnenkreeg is in hele nette staat.

Danesch/Danesch - Orchideen Europas; Mitteleuropa, 1962.  
Hc.   264 pag.   88 kl-foto's   22x19cm   € 10,00
Een heel mooi boek met ook nog een 80 z-w foto's. Zoals van Duitse schrijvers verwacht mag worden is ook dit weer een prima verzorgd boek. De boeken van het echtpaar Danesch mogen zich verheugen in een groeiende belangstelling. Geen wonder, want de teksten zijn prima te lezen en de foto's zijn heel duidelijk. Probleem bij dit boek is vaak de stofkaft. Die is meestal niet meer aanwezig, of vaak heel erg gescheurd. Het boek dat ik binnenkreeg is echter kompleet, maar jammergenoeg is er op de eerste blanco pagina een flinke opdracht geschreven.

Danesch/Danesch - Orchideen Europas; Südeuropa, 1969.  
Hc.   256 pag.   88 kl-foto's   22x19cm   € 15,00
Nog een deel uit de groene serie van het echtpaar Danesch. Dit is het wat minder vaak voorkomende deel over de orchideeen van zuid Europa. Het derde deel over de Ophrys-hybriden is trouwens nog moeilijker te vinden! Ook in dit boek weer een heleboel makkelijk te lezen teksten en veel prima foto's. Het boek dat ik hier heb liggen is in prima staat, compleet met een nette stofkaft.

Danesch/Danesch - Orchideen Europas; Ophrys Hybriden, 1962.  
Hc.   264 pag.   88 kl-foto's   22x19cm  € 20,00
Nog een deel uit de groene serie van het echtpaar Danesch. Dit is het zeldzame deel over de Ophrys-hybriden. Ook in dit boek weer een heleboel makkelijk te lezen teksten en veel prima foto's. Het boek dat ik hier heb liggen is in prima staat, compleet met een nette stofkaft.

Eberle - Die Orchideen der deutschen Heimat, 1954.
hc.   104 pag.  25x17cm   geen kl-foto's   € 5,00
Dit boek verscheen voor het eerst in 1954, daarna volgde de tweede druk in 1961 en toen nog de derde druk uit 1968. Drie drukken in veertien jaar duidt erop dat het een succesvol boek was. En dat is ook wel af te lezen van het boek, al zullen we nu eerder naar een boek met kleurenfoto's grijpen. Die zijn hierin echter niet te vinden. Wel heel mooie zachtgetekende z-w foto's en heel veel tekeningen. Ook zit de zachtgroene papieren stofkaft nog om het boek, en die is nog onbeschadigd.

Kraenzlin/Mueller - Heimische Orchideen, 2001.
hc.   60+ pag.   24x15cm   geen kl-foto's   € 15,00
In 1904 kwam er een prachtig boek uit over de orchideeën van Duitsland, met daarin liefst 60 grote platen. Dat boek is nu een beetje duur geworden, al kom je het zo heel af en toe nog wel eens tegen. Maar de prijs en de schaarste zorgden ervoor dat er in 2001 een herdruk kwam, waarbij gezorgd werd dat de naamsgeving werd aangepast. Na een korte inleiding (in een modern lettertype) volgt de herdruk, en ik moet zeggen dat het een schitterende herdruk is geworden. Hagelwit papier, zodat de tekeningen extra mooi uitkomen. Ongeveer 70 soorten worden in dit boek besproken. Het boek dat ik binnenkreeg is in nieuwstaat.

Laux/Keller - Unsere Orchideen sehen erkennen und schützen, 1984.
Pb.   108 pag.   78 kl-foto's   21x17cm   € 8,00
Hans Ernst Laux is natuurfotograaf, Richard Keller is tekenaar. Samen combineerden zij hun krachten en kwamen tot dit leuke boekje over de orchideeën van Duitsland. Het boekje staat vol met zowel (vaak bijna) paginagrote foto's, mooie zwart-wit tekeningen en beschrijvingen. Bij de meeste soorten zijn ook nog wat eigenaardigheden vermeld, kortom een leuk boekje om mee te nemen of door te lezen op vakantie. Dit is de paperbackcover versie met de groen-witte kaft.

Reineke - Der Orchideenbestand des Großraumes Freiburg, 1983.
pb.  126 pag.   24x17cm   15 kl-foto's   € 12,00
Freiburg is een flinke stad in de deelstaat Baden-Wuerttemberg, en volgens dit boekje groeiden daar een dikke 30 soorten. Die worden netjes beschreven in dit boek, en gaan vergezeld van een flink aantal tabellen en een nog groter aantal verspreidingskaarten. Geen sensationeel of flitsend boek, maar degelijk onderzoek gebundeld tot een bruikbaar geheel. Het boek dat ik binnenkreeg is in nette staat.

Kohns/Neumann/etc. - Orchideen in Rheinland-Pfalz und im Saarland, 1990.
pb.   144 pag.   23x15cm   112 kl-foto's   € 15,00
Rheinland-Pfalz is het gebied dat tegen de oostgrenzen van België en Luxemburg ligt. Een gebied dat veel orchideeën herbergt die ook in Nederland voorkomen, maar waar ook een paar andere soorten groeien. Maar ook een gebied dat heel populair is bij toeristen die er graag gaan wandelen of fietsen. Dan is dit een ideaal boek om mee te nemen, want de 50 soorten die erin beschreven worden zijn de moeite van het bekijken waar. Op de linkerpagina een hokjeskaart waarmee u kunt zien waar de desbetreffende soort groeit. Op de rechterpagina 2 foto's (een van de hele plant, een van de bloem) en een beschrijving. Het boek dat ik binnenkreeg is in nette staat.

Baumann/Kunkele – Die wildwachsenden Orchideen Europas, 1982.
hc.   432 pag.   249 kl-foto's   € 12,00
Een van de betere zakboeken, in een stevige uitvoering zodat het gerust meegenomen kan worden. Een ideaal boek om mee te nemen op tochten in het veld. Het boek dat ik nu heb binnengekregen is in prachtige staat. Heel veel beschrijvingen, en heel veel prima foto's.

Baumann/Kuenkele/Lorenz - Die Orchideen Europas, 2006.
pb.   333 pag.   19x13cm   639 kl-foto's   € 15,00
De heren Baumann en Kuenkele hadden al orchideeënboeken (o.a. Thieme's orchideeëngids) op hun naam staan, de medewerking van Richard Lorenz is nieuw. Maar in dit boek zijn de kaartjes weggevallen, en zijn er veeeeeeel meer foto's opgenomen. De foto's zijn beter dan die van hun vorige boeken, echt de moeite waard. Dit zou wel eens de nieuwe standaard "zakgids" kunnen worden. Het boek heeft namelijk een slappe kaft en is ietsje kleiner dan de Thieme zodat het makkelijker mee te nemen is. En met 454 soorten en ondersoorten moet je toch ongeveer alles kunnen vinden wat je in Europa in het wild tegenkomt. Het boekje dat ik binnengekregen heb is splinternieuw.

Hoffman - Winterharde Orchideen im eigenen Garten, no date.
pb.   40 pag.   21x15cm     € 5,00
Sinds de opkomst van de computer en de digitale camera is het voor veel liefhebbers mogelijk om zelf een boekje in elkaar te zetten. Meneer Hoffmann is een van die liefhebbers, en dit is een echt liefhebbersboekje. De kleuren van de foto's zijn nogal hard, maar dat mag geen reden zijn om dit boekje niet aan te schaffen. Een heleboel orchideeen die makkelijk (of ietsje minder makkelijk!) in de tuin te kweken zijn, zijn in dit boekje samengebracht. De prijs is best wel in verhouding met het geleverde.

Galunder/Neumann - Der Rueckgang der Magerrasen, Feuchtwiesen und Hangmoore im Oberbergischen Kreis; das Schicksaal der heimischen Orchideenflora als Beispiel, 1990.
pb.   31 pag.   21x15cm   18 kl-foto's   € 7,00
Een klein boekje uit de serie "Rheinische Landschaften", nummer 35 om precies te zijn. Ook in Duitsland verdwijnen steeds meer habitats voor orchideeën, en in dit boekje wordt daar op ingegaan. Hoewel het maar een dun boekje is is het wel leuk om eens door te lezen. De fotootjes zijn goed van kwaliteit, en zelfs hier zijn er een serie verspreidingskaarten opgenomen. Een bloeitabel maakt het boekje uitermate geschikt voor diegenen die op fotojacht willen gaan in het gebied net achter Keulen.

Litzelmann - Heimische Orchideen, 1950.
pb.   42 pag.   21x15cm   geen kl-foto's   € 12,00
In 1931 schreef prof. Litzelmann zijn eerste boekje over de orchideeën van Duitsland, twintig jaren later volgde deze uitgave. Een netjes verzorgd boekje uit Die Neue Brehm-Buecherei, een populaire serie met allerlei onderwerpen. Dit is de herdruk uit 1950. De buitenkaft toont een zwart-wit foto van Orchis mascula. Dit boekje draagt echter geen nummer. Het boekje dat ik verkoop is  in nette staat.

Mohring/Faller - Zauberwelt der orchideen, 1987.
Hc.    119 pag.   120 kl-foto's   € 10,00
Een schitterend, niet al te dik, boek over de orchideeën die in Duitsland voorkomen. Wat ik jammer vind is dat bij de prachtige foto's alleen de Duitse naam staat en niet de Latijnse naam, zodat ik af en toe moet opzoeken hoe de plant heet. De verzorgde aanblik en de perfecte foto's zorgen ervoor dat ik toch regelmatig eens in dit boek kijk. Gewoon mooi.

Danesch/Danesch. - Orchideen Kompass, 1987.
pb.   79 pag.   90 kl-foto's   15x9cm   € 8,00  
Een echte zakgids die ondanks zijn geringe afmetingen zeker de moeite waard is. De foto's zijn meestal van goede kwaliteiten en hoewel de omschrijvingen niet overdreven lang zijn, zijn de planten en bloemen duidelijk te herkennen. Dit "Kompas" is een boekje uit een grote serie planten-, mineralen- en dierengidsjes.

Barthel - Orchideen, erkennen und schutzen, 1993.
Pb.   93 pag.   82 kl-foto's   17x9cm   € 8,00
Een heel kleine zakgids, met prima foto’s. Uiteraard zijn een groot deel van de afgebeelde en besproken orchideeen ook in Nederland te vinden. Het boekje is in hele nette staat.

Reinhart/Eccarius - Orchideen im Unstrut-Hainich-Kreis, 2008.
pb.   95 pag.   21x17cm   74 kl-foto's   € 15,00
Het lijkt wel of elk gebied en gebiedje in Duitsland zijn eigen orchideeenboek krijgt, dit is het zoveelste op de lange lijst. Unstrut-Hainich-Kreis in de Duitse deelstaat Thueringen, dus in Centraal Duitsland. En ze hebben gelijk, het is de moeite waard om een boekje over dit gebied uit te geven. Want er groeien een dertigtal orchideeensoorten. Sommigen massaal, zo zijn er van Listera ovata maar liefst 65 vindplaatsen. Anderen zijn zeldzaam, van Orchis tridenta, Goodyera repens en Epipactis muelleri is van elk slechts 1 vindplaats bekend. Al met al een heel leuk boekje. Het boekje is splinternieuw.

Heinrich - Heimische Orchideen in Jenas Landschaft, 2005.
pb.  96 pag.   21x11cm   79 kl-foto's   € 10,00
In Duitsland groeien ongeveer 60 verschillende soorten inheemse orchideeën, de helft ervan komt voor in de directe omgeving van de stad Jena. Daarmee is het gebied één van de orchideeënrijkste gebieden van Europa. In dit langgerekte zakboekje worden die orchideeën voorgesteld aan de hand van beschrijvingen en vaak kleine foto's. Het boekje is geschreven in simpel Duits, een aanrader voor iedereen die eens een keer in dat gebied wil gaan kijken.

Williams/Williams/Arlot – Orchideen Europas, 1979.
Hc.   175 pag.   geen foto's   20x13cm   € 12,00
Een zakgids vol met beschrijvingen en tekeningen van Europese orchideeën. Prima om mee te nemen in het veld en daar op te zoeken welke orchideeën U tegenkomt. Het ziet er nog heel netjes uit

Sundermann - Europaische und Mediterrane Orchideen, 1975.
Hc.   2nd ed.   243 pag.   € 15,00
Wie kent de schitterende tekeningen van van Claus Caspari niet die de omslagen van deze boeken sieren? Jammer is alleen dat die in deze boekjes bijna niet aan de binnenkant te vinden zijn! Daar zijn echter wel volop kleurenfoto's gebruikt, en ook nog een hele serie z-w foto's. Combineer dat met Duitse grundlichkeit en vakmanschap en u zult snappen dat dit prima veldgidsen zijn. Die U ook gerust mee kunt nemen als U het veld in gaat want ze hebben stevige kaften. Het boek dat ik hier heb liggen is in prima staat

Buerger - Orchideen fuer den Garten, 1992.
hc.   128 pag.     96 kl-foto's   € 20,00
Een heel eenvoudig, makkelijk te lezen boek over het kweken van Europese en Noord-Amerikaanse orchideeën in je eigen tuin. Op dat gebied zijn er niet zo heel veel boeken verschenen terwijl er toch nogal wat liefhebbers zijn die het proberen. En om eerlijk te zijn: het hoeft ook niet zo heel erg moeilijk te zijn, want in onze tuin groeien en bloeien ook een aantal Europese soorten. De beschrijvingen en aanwijzingen bij de afgebeelde planten zijn niet zo uitgebreid, de foto's zijn prima. Maar vooral de hoofdstukken met tekst en kleine zwart-wit tekeningetjes zijn een aanrader.  Het boekje dat ik binnengekregen heb is in hele nette staat.

Buchheit - Orchideen in Gersheim, 1996.
pb.   15x10cm   83 pag.   44 kl-foto's   € 10,00
Gersheim is te vinden in de Duitse deelstaat Saarland, en ligt iets ten zuidoosten van Saarbruecken. In 1936 ontdekte iemand dat er volop orchideeën groeide in de omgeving en de toeristen konden komen. Er groeien en bloeien een kleine 30 soorten, en die zijn te vinden in dit kleine boekje. Het boekje is zo groot als een ansichtkaart, maar desondanks is de tekst makkelijk te lezen en zijn de foto's ook duidelijk genoeg. Ik heb een paar splinternieuwe exemplaren binnengekregen.

Hammann/Hammann - Die Orchideen des Kreises Waldeck-Frankenberg, 1992.
hc.   83 pag.   25x19cm   33 kl-foto's   € 20,00
Iets links van het midden van Duitsland ligt de Landkreis Waldeck-Frankenberg. Er groeien een flink aantal soorten orchideeen, en in dit boek zijn ze terug te vinden. Het boek begint met voorbeelden van landschappen waar orchideeen graag groeien, daarna een hoofdstuk over andere inleidende zaken. Vanaf pagina 24 begint het voorstellen van de soorten. De meeste soorten krijgen 2 pagina’s toebedeeld, vaak met 1 of 2 prima kleurenfoto’s. Het boek dat ik binnenkreeg is nog in nette staat

Danesch/Danesch. - Orchideen Kompass, 1987.
pb.   79 pag.   90 kl-foto's   15x9cm   € 8,00  
Een echte zakgids die ondanks zijn geringe afmetingen zeker de moeite waard is. De foto's zijn meestal van goede kwaliteiten en hoewel de omschrijvingen niet overdreven lang zijn, zijn de planten en bloemen duidelijk te herkennen. Dit "Kompas" is een boekje uit een grote serie planten-, mineralen- en dierengidsjes

Kohlhaupt - Mittel- und Suedeuropaische Orchideen, 1981.
pb.   110 pag.   15x10cm   173 kl-foto's    € 8,00
Een zakgidsje op ansichtkaartformaat. Maar wel boordevol kleurenfoto's en fotootjes. De beschrijvingen zijn uiteraard beknopt, maar dit boekje neem je mee het veld in om de orchideeen via de foto's te herkennen. Het boekje dat is hier heb liggen is duidelijk gebruikt, maar nog in behoorlijke toestand.

Burgeff - Samenkeimung der Orchideen, 1936.
Hc.   312 pag.  25x17cm    geen kl-foto's   € 45,00
In dit dikke boek, met tal van zwart-wit foto's, doet mr. Burgeff uit de doeken wat er gebeurd bij het ontkiemen van het zaad van inheemse orchideeën..Het boek staat vol met tekeningen, zwart-wit foto’s, lijstjes en tabellen. Ook al is het al ruim 65 jaren oud, dit is nog steeds een heel vaak gevraagd boek voor hobbyisten die zelf willen gaan zaaien. Uiteraard zal niet alles meer te krijgen zijn wat er hier aan materialen wordt genoemd, maar een heleboel informatie die in dit boek wordt gegeven is nog steeds bruikbaar. En zo heel erg veel is er nog steeds niet te vinden over het zaaien van orchideeen. Het boek dat ik binnenkreeg is in hele nette staat.

 Jakob - Orchideen im Bachgau, 1995.
pb.   32 pag.   24 kl-foto's  29x21cm    € 10,00
Een leuke "broschure" over de orchideeën in een klein gebiedje rond Mosbach op de grens van Beieren en Hessen in Duitsland. Dit boek werd uitgegeven als Sonderdruck bij het Jaarboek van de NAOM, het Naturwissenschaftliche Arbeitsgemeinschaft Obertshausen-Mosbach. Dat is een onafhankelijke groep wetenschappers. Het boek begint met een beschrijving van het landschap en een korte uitleg over de orchideeen. Daarna volgen prima kleurenfoto’s en beschrijvingen va de 12 soorten die in het gebied voorkomen. Elke soort heeft bij de beschrijving een jarentabel waarin wordt aangegeven hoeveel groeiplaatsen in een bepaald jaar geteld werden. Het boek dat ik mag aanbieden is in nette staat.

Walther - Orchideen Bildtafeln mitteleuropaischer Arten, Formen und Bastarde, Teil 1 & Teil 2, 1984 en 1986.
32x22cm    set van 2 dunne omslagen met in totaal 60 kleurenplaten en 2 kleine tekstboekjes van 48 en 63 pags.   € 20,00
In deze 2 delen, met elk ongeveer 30 grote kleurenplaten, zijn allemaal in kleuren getekende Europese orchideeënsoorten te zien zijn. Deze set is redelijk zeldzaam, in de ruim 20 jaar dat ik boeken verzamel ben ik ze slechts een paar keer tegengekomen. En dan vaak voor heel veel meer geld. De platen zijn in prima staat, aan de omslagen kun je de leeftijd wat beter zien. De beide begeleidende boekjes zijn nog in prima staat.

Presser – Die Orchideen Mitteleuropas und der Alpen, 2000.
Hc.   374 pag.   29x22cm   heel veel kl-foto’s  €  24,00
Dit boek verscheen voor het eerst in 2000, toen nog met een groene kaft en op behoorlijk dun papier. Deze 2de druk is veel en veel dikker, het papier is een stuk mooier. In dit boek worden 170 Europese soorten voorgesteld, door middel van uitgebreide beschrijvingen en honderden prima foto’s. Op dit moment heb ik één boek met de lichtblauwe kaft, en eentje met de vernieuwde creme-kleurige (en veel mooiere!) kaft. De boeken zijn in nieuwstaat.

Danesch -  Die Orchideen der Schweiz, 1984.
hc.  174 pag.   € 20,00
Dit grote boek (A4-formaat) staat vol met kleurenfoto's, verschillende daarvan zijn zelfs paginagroot afgebeeld. De foto's zijn prima van kwaliteit, mooi scherp. Het opvallendste vind ik echter de teksten. Op de eerste plaats is er een fors lettertype gebruikt en dat leest nou eenmaal lekker. Maar het is ook een echt "tekst" i.p.v. een opsomming van allerlei maten, kleuren en dergelijke. Je kunt dit boek echt lezen! Het boek dat ik binnen gekregen heb is in prima staat, zeker gezien zijn leeftijd.

Novak -  Heimische Orchideen in Wort und Bild, 2003.
pb.   95 pag.   21x15cm   159 kl-foto's   € 12,00
Er verschijnen ontzettend veel boeken en boekjes over de orchideeën van Duitsland, gelukkig deugen ze meestal. Dit is een heel eenvoudig maar netjes afgewerkt boekje dat 72 soorten toont. Van elke soort is er een beknopte bespreking en zijn 2 of 3 foto's te zien. De meeste soorten krijgen 1 pagina, de soorten met 3 foto's hebben er 2. De ene foto toont de groeiwijze, de andere(n) de bloem(en). Het boekje is iets groter als zakformaat, maar het is makkelijk mee te nemen in het veld. Niks nieuws onder de zon, maar wel de moeite waard. Het boekje dat ik binnenkreeg is in nette staat.

Laux/Keller - Unsere Orchideen sehen erkennen und schützen, 1984.
Hc.   108 pag.   78 kl-foto's   21x17cm   € 8,00
Hans Ernst Laux is natuurfotograaf, Richard Keller is tekenaar. Samen combineerden zij hun krachten en kwamen tot dit leuke boekje over de orchideeën van Duitsland. Het boekje staat vol met zowel (vaak bijna) paginagrote foto's, mooie zwart-wit tekeningen en beschrijvingen. Bij de meeste soorten zijn ook nog wat eigenaardigheden vermeld, kortom een leuk boekje om mee te nemen of door te lezen op vakantie. Dit is de hardcover versie met de bruin-witte kaft.

Klueber - Orchideen in der Rhoen und ihre Lebensraueme, 2007.
pb.   36 pag.   30x21cm   82 kl-foto's   € 10,00
Het gebied van de Rhoen ligt in het zuiden van Duitsland, ten oosten van de stad Fulda. Sinds 1991 staat het op de UNESCO-lijst van beschermde gebieden, en het lijkt me een ideaal gebied om op vakantie te gaan. Wat het voor ons extra interessant maakt is het feit dat er volop orchideeen groeien, en die worden in dit dunne, maar grote boek getoond. Volop, vaak grote, kleurenfoto's en makkelijk leesbare teksten zorgen er samen voor dat dit een kleurrijk geheel is geworden. Het boek dat ik binnenkreeg is in nieuwstaat.

Blatt/Grube - Verbreitung und Gefaehrdung der Orchideen in Hessen, 1980.
pb.   126 pag.   24x17cm   69 kl-foto's   € 15,00
Dit is de eerste uitgave van dit boekje, later verscheen er ook nog een herdruk. Er worden 46 soorten voorgesteld, die meestal met 2 kleurenfoto's en een verspreidingskaartje per pagina gesorteerd staan. Het boek dat ik binnenkreeg is in nette staat.

Kreutz - Die Orchideen der Turkei, 1998.
Hc. 766 pag. meer dan 1300 kl-foto's 30x24cm  € 50,00
Zoals U weet ben ik nogal een fan van de boeken van mr. Kreutz. Maar wat er hier nu voor me ligt is werkelijk ongelooflijk. Haarscherpe foto's, niet alleen van de orchideeën maar ook van de landschappen. Uitgebreide beschrijvingen, niet alleen van de planten maar ook van de habitats, de problemen en weet ik wat nog meer. Dit is zonder twijfel een van de allermooiste orchideeënboeken die ik ooit gezien heb! En nu mag ik het boek aanbieden voor een vijfde van de originele prijs! Toeslaan, niet lang nadenken, maar meteen toeslaan.

Sturms - Flora von Deutschland Band 4, 1905.
hc.  256 pag. + 64 platen    15x11cm    € 14,00
Behalve orchideeën worden in dit piepkleine zakboekje ook waterplanten en bomen beschreven. Vanaf pagina 5, daar waar het boekje begint, worden de orchideeën voorgesteld, via een korte inleiding en een sleutel naar de diverse geslachten. Daarna worden de soorten opgevoerd, en de beschrijvingen zijn opgesierd door hele mooie z-w lijntekeningetjes. Op pagina 56 begint het deel over de waterplanten, maar het mooiste stuk is pas aan het einde van de teksten te vinden. Want na pagina 256 zijn er 64 pagina's met kleurentekeningetjes in het boek opgenomen. En die zijn echt prachtig. Het boekje is al meer dan 100 jaar oud, en dat is helaas te merken. Aan het einde is het boekblok losgelaten van de kaft, en ook op sommige andere plekken probeert het boekblok te breken.

Alibertis/Alibertis – Die wilden Orchideen Kretas, 1985.
Pb.   40 pag.   20x14cm   88 kl-foto's    € 15,00
Het echtpaar (?) Alibertis brengt in dit boek de orchideeenrijkdom van het Griekse eiland Kreta in beeld. De foto's zijn duidelijk, net als de beschrijving. Natuurlijk een "must" voor iedereen die in april of mei het eiland een bezoekje brengt. Dit is de allereerste uitgave en die is nog op Kreta gedrukt. De 88 kleurenfoto's zijn paginagroot en op glanzend papier afgedrukt. Ze zijn te vinden na een korte tekst die als inleiding dienst doet, na de foto's volgen de korte beschrijvingen van de soorten en ondersoorten. Vervelend is dat de tekstpagina’s en de fotopagina's afzonderlijk genummerd zijn, het totale aantal pagina's zou eigenlijk 128 moeten zijn. Het boek dat ik binnenkreeg is nog in nette staat.

Sundermann - Europaische und Mediterrane Orchideen, 1970.
Hc.   1st ed.   224 pag.   € 15,00
Wie kent de schitterende tekeningen van van Claus Caspari niet die de omslagen van deze boeken sieren? Jammer is alleen dat die in deze boekjes bijna niet aan de binnenkant te vinden zijn! Daar zijn echter wel volop kleurenfoto's gebruikt, en ook nog een hele serie z-w foto's. Combineer dat met Duitse grundlichkeit en vakmanschap en u zult snappen dat dit prima veldgidsen zijn. Die U ook gerust mee kunt nemen als U het veld in gaat want ze hebben stevige kaften. Het boek dat ik hier heb liggen is in prima staat, al staat voorin tot 2 keer de naam van een vorige eigenaar met vulpen.

Eilhardt - Heimische Orchideen in der Natur und im Garten, 1992.
hc.   88 pag.   26x21cm   56 kl-foto's   € 15,00
Voor veel orchideeënliefhebbers is orchideeën in de eigen tuin een grote wens. Gelukkig worden er steeds meer makkelijk te kweken orchideetjes aangeboden, en komt er ook steeds meer informatie op de markt. Dit is een van de leukere boeken. In een paar bladzijdes wordt uitgelegd wat nu precies een orchidee is, en wat ze voor eisen stelt aan haar standplaats. Daarna komt de bedreiging van de inheemse orchideeën aan de beurt, gevolgd wat er aan bescherming gedaan kan worden. Daarna volgt een hoofdstuk over wat er nodig is voor de voorplanting in het wild maar ook in de tuin. Dan nog een hoofdstuk over de aanleg van de tuin, en lijsten met planten die goed samen met orchideeën te kweken zijn. Dan volgt een uitgebreid hoofdstuk over de mogelijkheden tot vermeerdering in de tuin waarbij het zaaien van orchideeën aan bod komt. Een heerlijk boek, en het exemplaar dat ik binnenkreeg is in prima staat.

Engels

Turner Ettlinger – British & Irish orchids a field guide, 1976.
hc.   141 pag.  19x13cm   63 kl-foto’s   € 10,00
Een echte zakgids uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw, toen het gebruik van kleurenfoto’s net in zwang kwam en een groot gedeelte van de uitgebrachte boeken nog vol stond met z-w foto’s. Zo ook bij dit boek, bij de beschrijvingen van de soorten zijn louter z-w foto’s te vinden. Todat je achter in het boek ineens een aantal pagina’s met kleurenfoto’s vindt! Alle orchideeen van Engeland, Schotland, Wales en Ierland zijn in dit hele nette boek te vinden. De papieren stofkaft zit er ook nog netjes om

Buttler – Field guide to orchids of Britain and Britain, 1991.
Pb.   288 pag.   562 kl-foto's   19x21cm   € 12,00
Een perfecte veldgids die 216 soorten en 30 varieëteiten behandelt, in uitgebreide beschrijvingen. Maar het grote pluspunt van dit zakboek is toch wel het enorme aantal fotootjes die heel veel planten in zijn geheel plus een enorm aantal afzonderlijke bloemen laat zien. Dit boekje is in diverse uitvoeringen op de markt gebracht, zowel met een harde als slappe kaft. Het boek is in hele nette staat, maar heeft een plek rechts op de voorkaft waar de dunne plastic beschermlaag aan het loslaten is. Maar dat mag geen probleem zijn, dit is echt een boek dat meegenomen moet worden.

Tahourdin – Native orchids of Britain, 1925.
hc.   114 pag.   23x14cm    geen kl-foto's   € 15,00
Een boek met een stevige kaft met daarop goudkleurige letters, en binnenin een heleboel beschrijvingen van Britse orchideeen. Het papier is echt spierwit, en het geheel straalt kwaliteit uit. Na een korte inleiding volgen de beschrijvingen van de verschillende soorten. Op elke linkerpagina een grote z-w foto, op de rechterpagina de beschrijving in een makkelijk leesbaar en fors lettertype. Al ruim 85 jaren oud, maar nog steeds in hele nette staat.

Brooke – The wild orchids of Britain, 1950.
hc.   139 + 40 pag.   34x22cm   geen foto’s    € 100,00  
Van dit zeldzame boek zijn slechts 1140 genummerde exemplaren gemaakt, dit is nummer 1132. De eerste 40 exemplaren zijn door de auteur gesigneerd, dus dit exemplaar moet het zonder zijn handtekening doen. De paginagrote tekeningen van Gavin Bone zijn totaal anders dan die van b..v. mr. Landwehr of mr. Schulze. Ze zijn veel minder gedetailleerd, grover, maar toch is elke orchidee perfect herkenbaar. Het boek begint met een opsomming van alle in Groot Brittanie voorkomende orchideeen, en ruim 60 jaar geleden waren er dat nogal een paar. Daarna volgen een paar inleidende hoofdstukken en daarna volgen een honderdtal pagina’s met beschrijvingen. Als die voorbij zijn is de beurt aan de tekeningen, liefst 40 in getal. Een aantal jaren geleden was dit boek veel duurder, op de een of andere manier is de prijs aan het zakken gegaan. Catalogi van rond de eeuwwisseling (en sommige antiquaren handhaven deze prijs nog zonder moeite) laten zien dat een bedrag van 250 euro heel gewoon was. Sla uw slag! Dit exemplaar is compleet met stofomslag, daar is wel een stukje uit geknipt. Het boek zelf is in nette staat.

Cribb/Bailes - Hardy orchids, 1989.
Hc.    159 pag.    96 kl-foto's   € 25,00
Philipp Cribb schrijft ontzettend veel goede boeken over orchideeën, en ook de naam Cristopher Bailes komt veelvuldig voor in boeken waar het woord "gede­gen" voor op zijn plaats is. Allebei zijn het echte orchideeënmaniakken, in de goede zin van het woord. Nu over het boek, het is van een volwassen formaat, staat vol met makkelijk leesbare  tekst en tekeningen en kleuren­foto's van uitzonderlijke kwaliteit. Naar alle waarschijnlijkheid zijn niet alle planten die ze bespreken zo maar aan te komen, maar als U echt plezier wilt hebben met Europese orchideeën, koop dan dit boek. Het boek dat ik hier heb liggen is in prima staat.

Nilsson/Mossberg - Orchids of Northern Europe, 1978.
Hc.   142 pag.  geen kl-foto's   € 5,00
Mooie tekeningen en beschrijvingen van Europese orchideeën zorgen ervoor dat dit een nuttige zakgids is, die ook in ons land goed te gebruiken is. Het grote voordeel boven verschillende andere zakgidsen is dat de stevige kaft zal zorgen dat dit boekje niet meteen kapot zal gaan. Het boek dat ik hier heb liggen is in prima staat.

Williams/Williams/Arlot - Orchids of Britain and Europe, 1979.
Hc.   175 pag.   geen foto's   20x13cm   € 10,00
Een zakgids vol met beschrijvingen en tekeningen van Europese orchideeën. Prima om mee te nemen in het veld en daar op te zoeken welke orchideeën U tegenkomt. Het ziet er nog heel netjes uit

Davies/Huxley - Wild orchids of Britain,  1983.
Hc.   256 pag.   22x14cm   328 kl-foto's   € 15,00
Een van de mooiere boeken over de orchideeën van Engeland. Een fors boek, net te groot om mee te nemen in het veld. Daarvoor heeft het eigenlijk ook teveel klasse. Het is geen boek dat je na een paar jaar weggooit om een nieuw exemplaar aan te schaffen. Heel veel leuke kleurenfotootjes, en een heleboel leuke beschrijvingen . De foto's staan in een katern bij elkaar, om de rest van het boek niet te saai te maken staan er her en der kleine tekeningetjes van orchideeën tussen.

Davies/Huxley - Wild orchids of Britain and Europe,  1988.
pb.   256 pag.   22x14cm   328 kl-foto's   € 15,00
Een van de mooiere boeken over de orchideeën van Engeland. Een fors boek, net te groot om mee te nemen in het veld. Daarvoor heeft het eigenlijk ook teveel klasse. Het is geen boek dat je na een paar jaar weggooit om een nieuw exemplaar aan te schaffen. Heel veel leuke kleurenfotootjes, en een heleboel leuke beschrijvingen . De foto's staan in een katern bij elkaar, om de rest van het boek niet te saai te maken staan er her en der kleine tekeningetjes van orchideeën tussen.

Summerhayes - Orchids of Britain, 1951.
Hc.    366 pag.     61 kl-foto's   22 x 26 cm   € 25,00
Een heel dik, mooi boek over de orchideeën van Engeland, Schotland, Wales en Ierland. Vijftig jaar geleden geschreven in een tijd dat Groot Brittanië nog vol stond met allerlei moois. Dit werk is een standaardwerk en wordt nog steeds geraadpleegd door onderzoekers in Engeland. Het exemplaar dat ik nu heb binnengekregen is een herdruk uit 1976, bijgwewerkt en wel en nog in nette staat.

Summerhayes - Orchids of Britain, 1976.
Hc.    366 pag.   rev.ed.   61 kl-foto's   22 x 26 cm   € 25,00
Een heel dik, mooi boek over de orchideeën van Engeland, Schotland, Wales en Ierland. Vijftig jaar geleden geschreven in een tijd dat Groot Brittanië nog vol stond met allerlei moois. Dit werk is een standaardwerk en wordt nog steeds geraadpleegd door onderzoekers in Engeland. Het exemplaar dat ik nu heb binnengekregen is een herdruk uit 1976, bijgwewerkt en wel en nog in nette staat.

Lepper - Orchids of Greece, 1981.
pb.   56 pag.   48 kl-foto's   18x12cm   € 16,00
Dit is een nogal zeldzaam boekje, ik kom het heel zelden tegen. Het is een dun en klein zakgidsje met daarin de beschrijvingen van een aantal Griekse orchideeen. In het midden zitten 8 glanzende pagina’s met daarop steeds 6 kleurenfotootjes. Hoewel het boekje netjes verzorgd is, is ook duidelijk te zien dat het hier gaat om een boekje dat is samengesteld door een liefhebber. Het is echter de zeldzaamheid die het interessant maakt. Het boekje is in hele nette staat.

Jenkinson - Wild Orchids Of Dorset, 1991.
pb.   120 pag.   24x17cm  64 kl-foto’s   € 15,00
Dorset is een graafschap in het centrale zuiden van Engeland, en het grenst aan het Kanaal. Een hele mooie streek waar ook nog eens een flink aantal orchideeën groeien. Die zijn allemaal te vinden in dit mooie boek van Martin Jenkinson. Hij maakte een heel aardig boek, vol met verspreidingskaarten, tekeningen en prima foto’s. Na een korte beschrijving van het landschap en de verschillende orchideeënhabitats worden als eerste de Helleborines  voorgesteld. Daar vallen niet alleen de Epipactis-soorten onder maar ook de Cephalanthera’s. Daarna is de beurt aan Spiranthes, Listera, Neottia, Hammarbya, Herminium, Coeloglossum, Gymnadenia, Anacamptis, Platanthera en Ophrys. Als laatste komen Himantoglossum en een hele serie Orchissen voorbij. Aan het gslacht Dactylorhiza is het laatste hoofdstuk gewijd.

Angel - British wild orchids, 1977.
pb.   19x13cm   34 pag.   40 kl-foto's   € 12,00
Dit boekje verscheen ruim 30 jaar geleden in de serie Jarrold Nature Series. Of het ook echt bedoeld is voor kinderen is me niet duidelijk, maar het Engels is in elk geval heel simpel gehouden. Een aantal van de foto's zijn paginagroot, en daarom blijft er voor de teksten niet al te veel ruimte. Toch blijf ik dit soort boekjes de moeite van het aanschaffen waard vinden. Simpelweg omdat ze niet meer beloven als ze waar kunnen maken, geen valse pretenties. Het boekje dat ik binnenkreeg is in nette staat.

Lang - Orchids of Britain a field guide, 1980.
hc.   213 pag.   21x16cm  49 kl-foto’s   € 10,00
Dit handzame boek zit prima in elkaar. Eerst uiteraard een introductie, en die is langer dan in de meeste boeken van dit formaat. Alles wordt duidelijk uit de doeken gedaan, en dan volgt er een stamboom van de orchideeën.  Ook die wordt goed uitgelegd en hoe langer je leest in dit boek hoe beter je indruk wordt. Pas vanaf pagina 39 worden de diverse soorten voorgesteld, en aan het einde volgt nog een fijne lijst met hybriden. In een katern tussen deze teksten zijn alle kleurenfoto’s gezet, een slimme manier om een boek beter betaalbaar te houden. Vanaf pagina 147 wordt aan de hand van landkaartjes getoond waar de diverse soorten allemaal voorkomen.

Lang – A guide to the wild orchids of Great Britain and Ireland, 1989.
pb..   2nd ed.    233 pag   20x15cm    veel -kl-foto’s   € 12,00
In feite is dit een verbeterde en uitgebreide uitgave van Lang’s boek Orchids of Britain a field guide. Alleen heeft deze versie 2 katernen met kleurenfoto’s. Maar dezelfde hoge kwaliteit.

Gibson - Wild orchids of Surrey, 2009.
pb.   74 pag.  16x22xm   58 kl-foto’s   € 10,00
Surrey is een streek in Engeland, te vinden net onder de hoofdstad Londen. Er groeien een aantal inheemse orchideeen, en dat was de reden voor Julia Gibson om er een boekje over te schrijven. Een heel simpel boekje qua tekst, en daarom bruikbaar voor iedereen die simpel Engels kan lezen. De beschrijvingen zijn niet al te uitgebreid, maar ze maken toch een boel duidelijk als je ze leest. De foto’s zijn, op 3 na, allemaal paginagroot. Ze zijn echt niet van de kwaliteit van b.v. Karel Kreutz, maar ik heb al een heleboel slechtere gezien. Het boekje dat ik binnenkreeg is splinternieuw.

Delforge - Collins Photo Guide Orchids of Britain and Europe, 1995.
hc.   480 pag.   20x13cm   812 kl-foto's   € 20,00
Een ideale gids om mee te nemen op vakantie, zodat je op je gemak de namen kunt zoeken bij de orchideeën die je bent tegengekomen. In een rugzak of fototas gaat ook prima, maar om het boekwerk in je jaszak te stoppen lijkt me minder aangenaam. Dat komt omdat deze veldgids nogal dik is met zijn bijna 500 pagina's, en de hoeken van de stevige, harde kaft prikken behoorlijk in je buik of borstkast. Toch vind ik dit een van de fijnere veldgidsen, en dat komt o.a. door de ruim 800 kleurenfoto's en de flinke beschrijvingen. Door het hele boek staan ook determineerssleutels om de onderlinge verschillen makkelijker te vinden. Het boek dat ik binnenkreeg is in prima staat.

Delforge,  Orchids  of Europe, North Africa and the Middle East, 2005.
hc.  640 pag.    19x13cm   1270 kl-foto's   € 15,00
De nieuwste uitvoering van de bekende zakgids van Delforge. Verschenen in allerlei talen en uitvoeringen, maar nog nooit zo dik en uitgebreid als deze. Hier moeten werkelijk alle soorten van heel Europa in afgebeeld staan, een standaardwerk. En ook nog eens voor een hele schappelijke prijs, want de exemplaren (ik heb er een paar van!) die ik mag aanbieden zijn splinternieuw.

Blackmore - Bee Orchids, 1985.
Pb.   24 pag.   13 kl-foto's   21x15cm   € 10,00
Een klein, maar heel net boekje over de bijenorchis, Ophrys apifera. Na een hele korte introduktie volgen hoofdstukken over de bijenorchis en haar verwanten, de Britse bijenorchissen, de jaarcyclus, de bestuiving, de ecologie, beschermng en plaatsen waar ze (nog) te bezichtigen zijn. Dit is nu één van mijn favoriete kleine orchideeënboekjes. Gewoon omdat het makkelijk te lezen is, omdat de plaatjes mooi zijn en omdat het bijtje een heel spectaculair bloemetje is.

Nilsson/Mossberg - Orchids of Northern Europe, 1978.
Hc.   142 pag.  geen kl-foto's   € 5,00
Mooie tekeningen en beschrijvingen van Europese orchideeën zorgen ervoor dat dit een nuttige zakgids is, die ook in ons land goed te gebruiken is. Het grote voordeel boven verschillende andere zakgidsen is dat de stevige kaft zal zorgen dat dit boekje niet meteen kapot zal gaan. Het boek dat ik hier heb liggen is in prima staat.

Lang - Orchids of Britain a field guide, 1980.
hc.   213 pag.   21x16cm  49 kl-foto’s   € 10,00
Dit handzame boek zit prima in elkaar. Eerst uiteraard een introductie, en die is langer dan in de meeste boeken van dit formaat. Alles wordt duidelijk uit de doeken gedaan, en dan volgt er een stamboom van de orchideeën.  Ook die wordt goed uitgelegd en hoe langer je leest in dit boek hoe beter je indruk wordt. Pas vanaf pagina 39 worden de diverse soorten voorgesteld, en aan het einde volgt nog een fijne lijst met hybriden. In een katern tussen deze teksten zijn alle kleurenfoto’s gezet, een slimme manier om een boek beter betaalbaar te houden. Vanaf pagina 147 wordt aan de hand van landkaartjes getoond waar de diverse soorten allemaal voorkomen.

Angel - British wild orchids, 1977.
pb.   19x13cm   34 pag.   40 kl-foto's   € 12,00
Dit boekje verscheen ruim 30 jaar geleden in de serie Jarrold Nature Series. Of het ook echt bedoeld is voor kinderen is me niet duidelijk, maar het Engels is in elk geval heel simpel gehouden. Een aantal van de foto's zijn paginagroot, en daarom blijft er voor de teksten niet al te veel ruimte. Toch blijf ik dit soort boekjes de moeite van het aanschaffen waard vinden. Simpelweg omdat ze niet meer beloven als ze waar kunnen maken, geen valse pretenties. Het boekje dat ik binnenkreeg is in nette staat.

Frans

P.A.I. - Orchidees sauvages en Lozere, no date.
pb.   24x11cm   29 kl-foto's    € 8,00
Dit is ongetwijfeld het "liefste" boekje dat ik in mijn collectie heb. Het is een inititief van de school in Montrodat-Village, in de Langedoc in het zuiden van Frankrijk. De kinderen werden het veld mee ingenomen en mochten zelf tekeningen en beschrijvingen maken van de 28 soorten orchideeen die ze tegenkwamen. Daar moeten ze ontzettend veel plezier in hebben gehad, maar ze hebben ook heel goed opgelet. Echt een schatje van een boek.

Poucel – A la decouverte des Orchidees de France, 1947.
Pb.   202 pag.  10th ed.  19x12cm   Geen kl-foto’s    € 10,00
Een niet zo klein zakboekje over de orchideeen van Frankijk, uitgegeven tijdens de Tweede Wereldoorlog, net als het boekje over de Nederlandse orchideeen van Dick Deinum. Maar waar het papier van Deinum’s boekje vaak donkerbruin verkleurd is, is het papier van dit boekje netjes wit gebleven. Daar staat tegenover dat het boek van Deinum een mooie rode en harde kaft heeft, en dit boekje moet het doen met een hele dunne papieren kaft. En daar zit het probleem bij het exemplaar dat ik hier heb liggen. De kaft mist een stukje aan de voorkant, en zowel voor als achter is hij bijna helemaal los gekomen van de rug. Het boekje geeft aan de hand van beschrijvingen, veel z-w tekeningen en foto’s beschrijvingen van alle in Frankrijk voorkomen orchideeen. Het zal, zeker in zijn tijd, een welkome aanvulling geweest zijn. Want als ik de literatuurlijst achterin bekijk was het toen in Frankrijk ook moeilijk om info te vinden over de inheemse orchideeen.

Danesch -  Les Orchidees de Suisse, 1984.
hc.  174 pag.   € 20,00
Dit grote boek (A4-formaat) staat vol met kleurenfoto's, verschillende daarvan zijn zelfs paginagroot afgebeeld. De foto's zijn prima van kwaliteit, mooi scherp. Het opvallendste vind ik echter de teksten. Op de eerste plaats is er een fors lettertype gebruikt en dat leest nou eenmaal lekker. Maar het is ook een echt "tekst" i.p.v. een opsomming van allerlei maten, kleuren en dergelijke. Je kunt dit boek echt lezen! Het boek dat ik binnen gekregen heb is in prima staat, zeker gezien zijn leeftijd.

Duperrex - Orchidees d'Europe, 1955.
Hc.   235 pag.   18x13cm   37 kl-foto's   € 12,00  
In 1955 verscheen dit zakboekje in het Frans, zes jaar later volgde de Engelse editie. Een stevig, net boekje met heel veel tekeningetjes van alerlei Europese orchideeën. Een handig mee-neem-boekje waarin ook een cm-schaal is opgenomen. Maar ook een modern boekje, want één van de hoofdstukken gaat over het beschermen van de groeiplaatsen. Ook is er een uitgebreide verklarende woordenlijst opgenomen.

Anchisi - Orchidees rustiques au Pays des Drances, 1973.
pb.   63 pag. +   40 kl-foto's     € 15,00
Le Pays de Drances (de landen van de Dranse) zijn te vinden in het zuidwesten van Zwitserland, een prachtig natuurgebied bij de stad Martigny. In dit gebied groeien nogal wat orchideeën, en in dit zakboekje worden ze voorgesteld. Een handige sleutel naar de geslachten is te vinden vanaf pagina 15, de opsomming van de soorten begint op pagina 21. Dat loopt dan door tot pagna 50 en daar volgt het bloeischema. De gids sluit af met 40 pagina's glanzend papier waarop bijna paginagrote kleurenfoto's van de afzonderlijke soorten te vinden zijn. Het boekje is in redelijk nette staat.

Danesch/Danesch - Nos Orchidees, 1963.
Hc.   264 pag.   88 kl-foto's   22x19cm   € 10,00
Een heel mooi boek met ook nog een 80 z-w foto's. Zoals van Duitse schrijvers verwacht mag worden is ook dit weer een prima verzorgd boek. De boeken van het echtpaar Danesch mogen zich verheugen in een groeiende belangstelling. Geen wonder, want de teksten zijn prima te lezen en de foto's zijn heel duidelijk. Probleem bij dit boek is vaak de stofkaft. Die is meestal niet meer aanwezig, en dat is ook bij dit boek zo. Wat dan weer wel leuk is: dit is de heel zeldzame Franstalige editie

Italiaans/Duits

De Kock - Die Orchideen des Monte Baldo, 1983.
pb.   80 pag.   36 kl-foto's   24x17cm   € 16,00
Monte Baldo is een berg in de nabijheid van het Garda Meer in Italie. Daarom is dit boek ook half in het Italiaans, half in het Duits. De teksten staan aan de linkerkant, de foto's in een zwart kader op de rechterpagina. Een heel aardig boek om door te lezen als je in de omgeving van het Garda Meer op vakantie gaat. Het boek is in nette staat.

Zweeds

Lundin - Olands orkideer, 1968.
hc.   99 pag.   17x11cm   16 kl-foto's   € 18,00
Een klein zakboekje met een paar hele zachte zestiger-jaren kleurenfoto's en een serie leuke kleurentekeningtjes. Het eiland Oland ligt in de Baltische Zee, voor de Zweedse kust bij Kalmar. Het is maar 135 km lang en heeft de meeste zonne-uren van heel Zweden. Er groeien bijna 30 verschillende soorten orchideeën en met dit gidsje zijn ze makkelijker te determineren. Het boekje dat ik binnenkreeg is in nette staat, al is de tekening op de voorkaft ietsje lichter van kleur geworden in de loop de jaren.