Nederlands,

Roth/Vahsholz - Orchideeën en andere exotische planten, 1987.
Hc.    232 pag.   60 foto's   24x17 cm   € 10,00

Hoewel er flink wat foto's in staan is het vooral een informatieboek voor elke liefhebber van orchideeën, hoe lang hij of zij ook al bezig is. Niet alleen orchideeën komen aan de orde, maar ook Bromelia's, Tillandsia's en allerlei soorten bladplanten die samen zo'n 80 pagina's vullen. Maar ook elektriciteitsschema's, verwarming, kasbouw e.d. komen aan de orde. Dit is een ongelooflijk compleet boek voor iedereen. Het boek is in nette staat, maar de bovenkant van de rug is wat beschadigd.

Skelsey/Time-Life - Orchideeën , 1979.
pb. 160 pag. 27 x 21 cm € 5,00

Time-Life staat bekend om hun gedegen series boeken, die elk op hun gebied door ervaren mensen worden geschreven. Zo ook hier, en de lijst voor in het boek, van adviseurs, is indrukwekkend. De eerste helft van het boek gaat over algemene zaken en bevat heel veel foto's en tekeningen. Het tweede gedeelte is een z.g. encyclopedie waarin 84 geslachten en hybriden worden behandeld. Ook staan er in dit gedeelte veel verwij¬zingen naar geslachten onder een andere naam. Dat is een van de problemen met boeken: tegen de tijd dat een boek op de markt komt zijn er meestal een aantal namen veranderd. Van elk geslacht wordt minstens 1 soort wat uitgebreider besproken en er staat een algemene kweekbeschrijving bij. Alleen staan er in de encyclopedie geen foto's maar teke-ningen. Weliswaar mooie en duidelijke tekeningen, maar toch. Iedere tekenaar heeft zijn eigen stijl, en bij de meeste stijlen geldt dan toch dat een foto duidelijker is. Het grote voordeel van dit boek is, naast de lage prijs, dat het in het Nederlands geschreven is. Het leest lekker vlot weg en dat is ook iets dat niet van elk boek gezegd kan worden. Dit is een boek waar elke beginner wat aan heeft, en wat waar¬schijnlijk ook nog interessant is voor de gevorderden.

Richter -Orchideeën kweken, verzorgen, vermeerderen, 1970.
hc.    210 pag.    69 kl-foto's   24x17 cm    € 5,00

Een oudje, dat in alle versies populair blijft. En dat is terecht. Zeker de al wat gevorderde kwekers zeggen telkens weer dat dit het beste boek is dat ooit over orchideeën is geschreven. Of dat echt waar is kan ik niet beoordelen. Wat ik wel weet is dat dit boek voor iedere liefhebber een schat aan duidelijke informatie herbergt. Destijds veel gedrukt en veel verkocht, ongetwijfeld door de heldere tekeningen en de ook nu nog te gebruiken aanwijzingen. Een aanrader voor iedereen. Het exemplaar dat ik binnenkreeg is in nette staat.

v. Toorenenbergen - Paphiopedilum, 2004.
ringgebonden 41 pag. 23 kl-foto's € 14,00

Een bruikbaar Nederlandstalig cahier in de rij die oud N.O.V.-webmaster Peter van Toorenenbergen op de markt bracht. Ideaal voor al diegenen die het Engels of Duits niet machtig zijn en toch graag over hun favoriete orchideeen willen lezen en leren. Daar komt nog bij dat deze informatie voor een heel redelijk bedrag is aan te schaffen. Een must voor elke Kringbieb, een aanwinst voor iedereen!

Paul/Starosta - Orchideeen, 1998.
Hc.   126 pag.   19x23cm   134 kl-foto's     € 8,00
 
Het mooiste Nederlandstalige orchideeënboek met veel foto’s. Michel Paul is een vakman-kweker, Paul Starosta is een prima fotograaf. Samen hebben ze een schitterend boek samengesteld, dat meer geworden is als een "koffietafel-boek". 

Kronenberg - De kennis en de kunst van het kweken van orchideeën,
Hc. 128 pag. 30x22cm 16 kl-foto's € 12,00

Laat U niet misleiden door het lage aantal kleurenfoto's hierboven. Er staan er namelijk veel en veel meer in dit boek. Alleen tel ik alleen maar de foto's waarbij de naam van de plant staat aangegeven, en dus niet de foto's van b.v. een kas vol met orchideeën, wat wolluis op een blad, of de nieuwe groeipunten van een wortel. Voor iedereen die zich wat meer wil verdiepen in orchideeën is dit een aanrader van de bovenste plank. Mr. Kronenberg kweekte jaren orchideeën en gaf vaak duidelijke aanwijzingen. Het boek is in hele nette staat.

Pinske – Schitterende orchideeen, no date.
pb.   95 pag.   21x16cm   50 kl-foto's   € 2,00

Jorn Pinske is een Duitser die al een hele serie beginnersboekjes op zijn naam heeft staan. Het eerste hoofdstuk heet De wereld van de orchideeen. Laat u niet misleiden door het lage aantal kl-foto's, want er staan er nog een heleboel meer in. Maar bij die foto's staat niet de naam van de afgebeelde orchidee, dus die tel ik niet mee. Dit is een van die beginnersboekjes die iedereen op weg kan helpen. Er staat nogal wat nuttigs in, het is makkelijk te lezen en de foto's zijn overduidelijk. Vooraan in dit boekje staat een een hoofdstuk over verhalen over orchideeën, maar er zijn ook hoofdstukken te vinden over plagen, over terrariums, over hybriden, kortom echt allround. Het boekje dat ik binnenkreeg is nog in hele nette staat.

Pinske - Orchideeen, no date.
pb.   95 pag.   21x16cm   50 kl-foto's   € 2,00

Jorn Pinske is een Duitser die al een hele serie beginnersboekjes op zijn naam heeft staan. Het eerste hoofdstuk heet Geschiedenis. Laat u niet misleiden door het lage aantal kl-foto's, want er staan er nog een heleboel meer in. Maar bij die foto's staat niet de naam van de afgebeelde orchidee, dus die tel ik niet mee. Dit is een van die beginnersboekjes die iedereen op weg kan helpen. Er staat nogal wat nuttigs in, het is makkelijk te lezen en de foto's zijn overduidelijk. Vooraan in dit boekje staat een een hoofdstuk over verhalen over orchideeën, maar er zijn ook hoofdstukken te vinden over plagen, over terrariums, over hybriden, kortom echt allround. Het boekje dat ik binnenkreeg is nog in hele nette staat.

Jezek - Geillustreerde orchideeën encyclopedie, 2004.
hc. 304 pag. 680 kl-foto's 24x17cm € 10,00

Midden in de vakantie bracht Rebo Productions een nieuwe orchideeën-encyclopedie uit. En ook nog eens voor een spotprijs, want 10 euro voor een boek van ruim 300 pagina's is natuurlijk geen geld. Het boek is origineel in het Tsjechisch geschreven, en daarna vertaald in het Nederlands. Een Duitstalige versie heb ik trouwens ook al gezien. Laten we maar eens beginnen met de minpuntjes, die een boek van deze prijs natuurlijk altijd heeft. Het grote probleem is de vertaling, het is duidelijk dat die niet door een orchideeënliefhebber is gedaan. Bij een heleboel van de besproken orchideeën staat de vermelding "mesofiel", en de enige betekenis die ik bij dat woord heb kunnen vinden is "bladmoes". Het komt zowel bij koele, gematigde en warm te kweken orchideeën voor, en ook bij epifieten en terrestisch groeiende orchideeën, dus ik heb nog geen idee wat er bedoelt wordt. En zo zijn er nog wel meer van die kleine dingetjes waaraan je kunt zien dat het vertaald is door iemand van een vertaalburo met geen enkele of heel weinig kennis van de orchideeën. Een tweede minpuntje is de kwaliteit van de foto's. Ze zijn bijna allemaal geflitst, en helaas bijna allemaal een tikkeltje overbelicht. Iets wat vooral bij rode en witte bloemen storend kan zijn. (Daar staat tegenover dat wij in Nederland met de foto's in de boeken van mr. Kreutz en het N.O.V.-blad Orchideeën natuurlijk ook wel verwend worden.) Een derde minpuntje, maar dat is een kwestie van smaak en het is ook het minst belangrijke minpuntje: de kaft. Die is werkelijk verschrikkelijk lelijk. Toch mogen deze minpuntjes niemand ervan weerhouden om dit boek aan te schaffen. Ruim 300 pagina's met foto's en beschrijvingen van soorten, in het Nederlands.... ik zou zeggen dat dit de eerste Nederlandstalige encyclopedie is sinds het boek van Dakkus uit de 30-er jaren van de vorige eeuw. Hier hebben we dus 70 jaren lang op moeten wachten. Na een inleiding die loopt van pagina 7 t/m pagina 30 volgen honderden beschrijvingen en kleurenfoto's van "Tropische orchideeën". Elke besproken orchidee wordt vergezeld van een kleurenfoto. En wees maar niet bang, op de meeste foto's is de orchidee goed te herkennen. Maar ik heb jarenlang bruidsfoto's gemaakt en ik weet gewoon dat het fotowerk beter kan! Op pagina 263 begint het hoofdstuk "Terrestrische orchideeën van de gematigde zone", een leuke en welkome aanvulling. Daarna volgt op pagina 199 nog het register en het literatuuroverzicht. Het boek is een must voor elke Bibliotheek, maar eigenlijk moet (en dat meen ik) gewoon iedereen dit boek kopen.

Prater/Waldvogel - Orchideeën voor de vensterbank, 1987.
pb. 111 pag. 19x16cm 21 kl-foto's € 10,00

Zeker voor kamerkwekers is in dit boekje vanalles terug te vinden. Gewoon een keertje rustig doorlezen en dan de adviezen in het boekje opvolgen. Dit is eigenlijk het enige moderne boekje over dit onderwerp. Daarom is het voor elke vensterbankkweker een regelrechte aanwinst. Het boek is in hele nette staat.

Rysy - Orchideeën voor kamer en kas, 1979.
hc. 167 pag. 100 kl-foto's 20x15cm € 8,00

Van dit boek zou ik wel een doos vol willen! Een boek dat heel veel soorten uitgebreid beschrijft en waar ook nog eens prima foto's in staan. Een boekje dat veel minder vaak voorkomt in de oorspronkelijke taal Duits, maar wat wel een tijdje geleden in het Engels is gekopiëerd. Vooral voor liefhebbers van de wat kleinere soorten (de zogenaamde miniaturen) is dit een heel welkom boekje, want die staan er volop in. Niet echt zeldzaam, maar wel wat moeilijker aan te komen. Het boekje is in nette staat.

Feldmann-  Orchideeen als kamerplanten, 1988.
Hc.   176 pag.   77 foto's   22 x 15 cm    € 6,00

Deze ruime pocket is eeen boek zoals zo vele anderen, niet beter maar ook zeker niet slechter. Natuurlijk lijken al die algemene boeken op elkaar, daarvoor en daar­door zijn ze juist algemeen. Alle bekende (en al eerder genoemde) hoofdstukken zijn dus ook in dit boek te vinden. Toch kunnen liefhebbers die in de kamer hun planten kweken het aanschafbedrag van dit boek zonder meer goedpraten, door de kennis die ze met dit boek opdoen. Per slot van rekening kost elke plant die sneu­velt ook geld, en is elke plant die niet wil groeien of bloei­en op dat moment ook "te duur". In dit boek staan genoeg tips, en veel duidelijke tekeningen, om vooruitgang te boeken. Daarnaast noemt mr. Feldmann in het hoofdstuk "Begeleidende planten" nog een aantal mogelijke versieringen voor op Uw vensterbank. Met mooie foto's, lekker donker! Het boek is in hele nette staat.

Williams etc. - Moussault's groot orchideeenboek, 1987.
hc.   30 x 21 cm    208 pag. 230 foto's    € 10,00

Er staat nogal wat informatie in dit boek. Het bestaat, zoals zoveel orchideeenboeken, eigenlijk uit 2 delen. Het eerste deel gaat over het algemene wel en wee van het kweken, het tweede deel is interessanter. Daarin worden een aantal geslachten uitgebreid behandeld. In dit boek zijn dat achtereenvolgens Cattleya, Cymbidium, Dendrobium, Odontog­lossum, Paphiopedilum, Phalaenopsis en Vanda. Daarna worden een 40-tal geslach­ten wat beknopter behandeld. Bij de eerste 7 staan veel foto's van een aantal soor­ten en hybriden, bij elke foto staat een korte be­schrijving. Een aantal heel nuttige pagina's is het gevolg. Dit alles wil niet zeggen dat het eerste gedeelte van dit boek niet goed verzorgd of niet interessant is, integen­deel. Het boek staat vol met duidelijke foto's en tekenin­gen. U kunt duidelijk zien wat er in de tekst bedoeld word. Of het nu gaat over de verzorging van planten in de kas, over het verpotten of over het maken van een corsage, de foto's spreken voor zich.

 
Kijima - De schoonheid der orchideeën, no date.
hc. 207 pag. 35x26cm veel kl-foto's € 7,50
Dit boek bestaat niet alleen uit foto's, maar de teksten vullen amper een paar bladzijden! Het foto-werk van deze Japanse fotograaf is wereldberoemd, en terecht. Kijima beheerst de kunst om het mooiste nog mooier te laten lijken. Niet voor niets worden zijn boeken in alle "talen" uitgegeven en verschijnen er steeds weer herdrukken. Het boek is in hele nette staat, maar heeft een bibliotheeksticker voor in het boek.

Noben/van Roy - De 160 mooiste orchideeen, 2012.
pb. 21x15cm 160 kl-foto's € 4,00
Of het inderdaad de 160 mooiste orchideeen zijn is natuurlijk een kwestie van smaak, maar het boekje dat ik mag aanbieden is een aanwinst voor elke liefhebber. Paul Noben en Roger van Roy (beide bekend van de magnifieke tentoonstelling in Alden Biesen) hebben een lijst samengesteld van 160 orchideeen die door iedereen gekweekt kunnen worden. Maar het zijn ook planten die daadwerkelijk aangeboden worden door de diverse kwekerijen. Van elke plant is een foto en een kleine, maar nuttige beschrijving te vinden. De boekjes die ik mag aanbieden zijn splinternieuw.

Orchideeënvereniging Vlaanderen - Orchideeën in de huiskamer, 2005.
pb. 55 pag. 21x15cm 17 kl-foto's € 2,00
Gelukkig is er een opvolger gekomen voor het kleine boekje dat tijdens de tentoonstelling in Hoensbroek werd uitgegeven. Want dat boekje is helemaal uitverkocht, en daarmee het meest verkochte Nederlandstalige boekje over orchideeën. Met dit boekje zal vooral weer de allerprilste beginner verwend worden. De teksten gaan niet te diep, de uitleg wordt niet nodeloos ingewikkeld gemaakt. In het boekje staat meer dan 17 kl-foto's, maar dan van orchideeën waarbij de naam niet volledig is vermeld. Dat zal voor de beginners echter geen beletsel zijn om het aan te schaffen, en zo hoort het ook.Ik denk dat dat dit boekje ook binnnen afzienbare tijd uitverkocht zal raken.

van Eeken - 25 jaar V.O.V. van zaad tot bloeibare orchidee, 2003.
pb. n.p. 21x15cm 30 kl-foto's € 3,00
Ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van de V.O.V. in 2003 gaf men dit hele aardige boekje uit. De Vereniging Orchideeën Vermeerdering (heel oneerbiedig ook wel "de zaaiers" genoemd) kwam voort uit de Werkgroep Zaaien en Meristemen en heeft haar nut al vaak bewezen. Zij zorgen er voor dat er aanvoer komt van nieuwe zaailingen, vaak plantjes die op de markt nog nauwelijks voorkomen. Jarenlang organiseerde deze vereniging een spectaculaire beurs in de woonplaats van oud-voorzitter Jaap Wetsteijn. Deze beurs werd druk bezocht want het aanbod was altijd enorm variabel. En zo zit dit boekje ook in elkaar. Of je nu liefhebber bent van tropische soorten of van Europese orchideeën, van groot tot klein, van goedkoop tot duur, ze komen allemaal aan bod.

Rittershausen/Oakey/Sutherland - Beeldgids voor orchideeën, 1993.
hc. 26x29cm 124 pag. € 8,00
Groot fotoboek voor elke beginner. Een heel kleurrijk boek met een geweldige lay-out. Heel veel duidelijke stap-voor-stap foto's en aanwijzingen. Zoals zoveel boeken van dit kwekerskoppel hebben de wat koelere soorten in dit boek het meeste aandacht, maar ook de wat warmer te kweken soorten zijn vertegenwoordigd. Het boek dat ik nu heb binnengekregen is in nette staat.

Graebner - De mooiste voor kamer en kas, 1988.
hc. 128 pag. 29x24cm 80 kl-foto's € 10,00
Om dit boek een "foto-boek" te noemen zou niet eerlijk zijn, daarvoor is de tekst te belangrijk. Toch zijn de 80 paginagrote kleurenfoto's alleen al de moeite waard om het boek aan te schaffen. Waarschijnlijk met een grootformaat camera opgenomen want de scherpte is akelig goed.
De foto's staan in 5 katernen van 8 pagina's tussen de tekstpagina's en dat maakt het alleen maar leuker om het boek te lezen. Hoewel de teksten niet heel erg diep gaan (maar dat is voor de meeste beginnende liefhebbers ook zeker niet zo belangrijk) is er toch voldoende informatie in te vinden die voor iedereen te gebruiken is. Het boek is in nette staat.

Lekturama - Orchideeen en andere exotische planten, 1983.
Hc. 128 pag. 28,5 x 21 cm 95 foto's € 5,00
Een boek uit Lekturama's reeks "Tuinieren en de verzorging van kamerplanten." Een boek in het Nederlands en vol met foto's en tekeningen. Een 20tal pagina's algemene informatie, dan de korte besprekingen van 50 geslach¬ten. Daarna volgen de andere exotische planten, 45 pagina's vol. Het boek eindigt met de 2de helft van januari in de Tuinkalender. Dat laatste gedeelte zit er nu een¬maal in, dat krijg je in zo'n boekenreeks. Het gaat ons natuurlijk om het eerste, maar ook om het tweede gedeelte en zeker om dat derde stuk. In verschillende kassen, en zeker op de vensterbanken worden ook andere planten gekweekt als alleen maar orchideeen. Die planten worden netjes besproken in dat derde deel, met speciale aandacht aan de voor ons nuttige vlees-etende planten. Bij de exoten vinden we bekende kuipplanten als Clianthus, Hedychium en Hibiscus, maar ook planten die gewoon in de tuin staan als Gunnera, Zantedeschia en Spre¬kelia. Bij de vleeseters een flink stuk over Nepenthes, die prachtige hangplant met zijn bekers. Zo staat er voor iedereen wel wat in. Het eerste en tweede gedeelte vallen op door de keuze van de foto's, bloemen die in bijna geen ander boek te vinden zijn: Dendrobium stratoides, Pleione maculata en Calanthe tricarnata.