Nieuwsbrief, 7-2016

Dag allemaal,

een heel nat voorjaar, gevolgd door een zomer met volop regen. Het lijkt maar niet op te houden. Gelukkig hebben de meesten van onze planten er niet al te veel last van. En het is ook heel simpel: waar veel groen te zien is, daar regent het! Gelukkig hebben we een mooi vooruitzicht, de Jubileumstentoonstelling van de N.O.V. komt steeds dichterbij. In de Nieuwsbrief viel te lezen dat er ook een aantal buitenlandse kwekers present zullen zijn, naast een aantal uit Nederland en Belgie. Op zaterdag 1 oktober en zondag 2 oktober ben ik er ook met de boeken. Is er een bepaald onderwerp dat u interesseert? Laat het even weten, misschien kan ik dan boeken meebrengen.

Ondertussen is er het een en ander binnengekomen. Zit er iets voor u bij?

Mvg,
Bert van Zuylen

Nederlands

Richter - Orchideeën kweken, verzorgen, vermeerderen, 1970.
hc.    210 pag.    69 kl-foto's   24x17 cm    EURO 5,00
Een oudje, dat in alle versies populair blijft. En dat is terecht. Zeker de al wat gevorderde kwekers zeggen telkens weer dat dit het beste boek is dat ooit over orchideeën is geschreven. Of dat echt waar is kan ik niet beoordelen. Wat ik wel weet is dat dit boek voor iedere liefhebber een schat aan duidelijke informatie herbergt. Destijds veel gedrukt en veel verkocht, ongetwijfeld door de heldere tekeningen en de ook nu nog te gebruiken aanwijzingen. Een aanrader voor iedereen.  Het exemplaar dat ik binnenkreeg is nog in behoorlijke staat, met her en der wat bruine vlekjes. De papieren stofkaft ontbreekt, en de kaft is nogal gevlekt.

Engels

Sheehan/Black – Orchids to know and grow, 2007.
Pb. 283 pag. 23x15cm 64 kl-foto’s EURO 20,00
Thomas Sheehan en zijn vrouw Marion kennen we al van de prachtige grote boeken waarin hij een flink aantal geslachten besprak, en zij de magnifieke tekeningen leverde. Als je verliefd kunt worden op een boek dan zouden die boeken een prima match zijn. Dit boek lijkt heel veel op die grote boeken, alleen is het veel soberder van opzet. De mooie kleurentekeningen zijn vervangen door z-w tekeningen, en in het midden zit een katern met glanzende bladzijdes waarop de kleurenfoto’s te vinden zijn. Maar soms hoeft “sober” niet minder te zijn: dit is een heel interessant boek. Niet alleen voor beginners, maar ook voor gevorderden. Het boek begint uiteraard met een uitleg over wat nu precies orchideeen zijn. Dan volgt uitleg over de namen, de klassificatie, en daarna volgen 165 pagina’s met beschrijvingen van allerlei (populaire) orchideeengeslachten. Elke beschrijving geeft volop informatie. Niet alleen over de naam, de plek waar het geslacht in de stamboom van de planten te vinden is en de habitat. Ook zaken als het aantal soorten, hoe te kweken en het bloeiseizoen worden genoemd. En bij elk geslacht is een kleine z-w tekening te vinden van een van de (kenmerkende) soorten. De meeste boeken zouden op het einde van al die soorten een register geven, dit boek echter niet. Het gaat nog even door met hoofdstukken over het kopen van nieuwe planten, allerlei spullen waarop orchideeen staan afgebeeld, het kweken, plagen en ziektes, en het kweken van orchideeen in de huiskamer. En pas daarna komt het register. Een heerlijk boek. Het boek dat ik mag aanbieden is in nieuwstaat.

Kramer - 100 Orchids for Florida, 2006.
Pb. 118 pag. 23x15cm 100 kl-foto’s EURO 16,00
Jack Kramer is een Amerikaanse legende, de lijst met boeken die hij schreef is heel erg lang. Begonnen in de late zestiger jaren van de vorige eeuw, en altijd boeken die vooral op de beginner gericht waren. Ook altijd boeken die makkelijk te lezen waren, en heel vaak met z-w foto’s. Die zijn er in dit boek niet te vinden, maar wel een mooi aantal in kleur.
Nu is Florida gezegend met een iets leuker klimaat als waar wij het in Nederland en Belgie mee moeten doen. En dat blijkt ook al uit de foto’s die in de inleiding van dit boek te vinden zijn. Een atrium vol met bloeiende orchideeen, tropische orchideeen aan een houten rek tegen de buitenmuur van een huis, een tuinkamer vol bloeiend moois. Wat zou ik dat ook graag willen hebben. Leuker wordt het als, vanaf pagina 31, de 100 orchideeen worden voorgesteld. Mooie foto’s gaan vergezeld van korte, duidelijke beschrijvingen. Uiteraard komen er ook hybriden voorbij, en het tijd is aan het keren want ook bij ons worden die steeds meer op prijs gesteld. Aan het einde van het boek zijn nog een stel vragen met hun antwoorden te vinden. Een echt Amerikaans beginnersboek, en daar is niks mis mee. Het boek dat ik mag aanbieden is in nieuwstaat.

Schuiteman – A guide to Dendrobium of New Guinea, 2013.
pb.   22x15cm   122 pag.   veel kl-foto’s   EURO 25,00

Het geslacht Dendrobium is altijd al een populair geslacht geweest, en de laatste jaren staan vooral de soorten van Nieuw Guinea volop in de belangstelling. Voor die liefhebbers is er nu een heel aantrekkelijk boek op de markt gebracht. Een heel kleurrijk en handzaam boek, met
kwalitatief goede foto’s. Geen wonder want Andre Schuiteman, van het team van Leiden, is de man die dit boek samenstelde. Zo’n 80 soorten worden getoond en besproken, vaak met foto’s van planten in het wild. Op dit moment heb ik echter maar een paar exemplaren liggen, en ik verwacht (zeker gezien de prijs) een flink aantal bestellingen. Het boek dat ik heb liggen is uiteraard splinternieuw.

Cootes/Tiong – A guide to Dendrobium of The Philippines, 2015.
pb.   22x15cm   142 pag.   veel kl-foto’s   EURO 25,00

In de mooie serie orchideeenboeken die door Natural History Publications uit Borneo worden uitgegeven is er een nieuw boek over Dendrobiums verschenen. Nu zijn de Dendrobiums van de Filippijnen aan de beurt. Het boek is weer op dezelfde manier samengesteld als de eerdere delen in de serie. Zo’n 88 soorten worden getoond en besproken, vaak met foto’s van planten in het wild. Op dit moment heb ik echter maar een paar exemplaren liggen, en ik verwacht (zeker gezien de prijs) een flink aantal bestellingen. Het boek dat ik heb liggen is uiteraard splinternieuw.

Joseph - Orchids of Nilgiris, 1987.
Hc. 186 pag. geen kleurfoto’s 24x16cm EURO 20,00
Dit boek werd uitgegeven door de Botanical Survey of India, en dat is makkelijk want nu wist ik al vlug waar ik Nilgiris moest zoeken. Het blijkt te liggen in een gebied dat voor orchideeenliefhebbers heel interessant is: de Western Ghats. Die zijn te vinden in het zuiden van India, een 100 km landinwaarts van Kochi. Daar ligt een berggebied dat tal van aparte planten en dieren herbergt. Voor mijn digitale bieb download ik daar een tijdschrift, en dat is elke keer genieten. Dit boek doet echter een beetje saai aan, de kleurenfoto’s ontbreken. Het doet, ondanks dat het daar niet gedrukt is, nogal denken aan de werken van Bishen Singh en Dunhra Dan. De informatie in het boek is prima, maar het papier en het bindwerk zijn echt Indiaas. Wie daar langs kan kijken krijgt echter een heel bruikbaar werk met veel informatie over 49 geslachten met hun soorten. Het boek dat ik mag aanbieden is in nette staat.

Grove - Vandas and Ascocenda's and their combination with other genera, 1995.
pb.   27x20cm   241 pag.   85-kl foto's   € 25,00

Alweer zo'n prima orchideeenboek van Timber Press, dit keer over het geslacht Vanda en de geslachten waarmee het gekruist is. Uiteraard begint dit boek met een opsomming van de diverse soorten in het geslacht Vanda en in hoofdstuk 5 worden de Ascocentrums voorgesteld. Hoofdstuk 6 geeft kruisingen met de geslachten Papilionanthe, Holcoglossum, Arachnis, Aerides, Rhynchostylis, etc. Volop informatie dus over de geslachten die tegenwoordig zo populair zijn. Samen met het boek van Motes is dit een aanvulling op elke bibliotheek, prive of van de kring! Het boek dat ik heb liggen is in nieuwstaat.

Sagarik – The language of orchids, 2007.
Hc. In slipcase 19x14cm 50 kl-foto’s EURO 35,00
De meeste boeken die geleverd worden in een slipcase (een mooie, kartonnen schuifhoes) zijn groot en duur. Dit is een uitzondering, en ik zal proberen duidelijk te maken waarom. Uiteraard gaat dit boek over orchideeen, professor Rapee Sagarik kennen we al van een flink aantal andere boeken waar hij aan meewerkte. Maar het staat ook vol met allerlei spreuken, van die wijsheden. Dat is iets wat totaal aan mij voorbij gaat, ik heb daar helemaal niks mee. Maar de prof wou zijn gedachtengoed ook delen met de orchideeenwereld, en daarbij ook nog eens iets moois op de markt brengen. Resultaat is dit toch wel aparte boekwerkje waarin een aantal hele mooie, maar soms ook kunstzinnige foto’s te vinden zijn. De prof heeft echter 1 foutje gemaakt, hij liet het bij een niet al te beste boekbinder vervaardigen. Iemand die dit boek dagelijks vastpakt zal het uit elkaar zien vallen. Zover is het nu nog niet, maar wie even wat beter kijkt zal zich ook niet aan die indruk kunnen onttrekken. Het boek dat ik mag aanbieden is in nieuwstaat.

Boyle - About orchids a chat, 1984.
hc.   247 pag.   23x15cm    geen foto's   reprint    EURO 20,00
In 1893 verscheen het originele boek, en in tegenstelling tot veel tijdgenoten is dit geen encyclopedie. Frederick Boyle neemt je mee door zijn kassen en vertelt over wat er met zijn planten gebeurd. Heerlijk om in te lezen, en gelukkig zijn de kleurenplaten uit het origineel ook meegenomen in deze herdruk. Deze herdruk werd in India gedrukt door Bishen Singh. En die hebben een heel net boek afgeleverd, in tegenstelling tot sommige andere titels in hun programma. Het boek dat ik binnenkreeg is in prima staat.

Grubb/Grubb - Selected orchidaceous plants, vol. 1 en 2, 1961-1970.
pb. geen kl-foto's   25x19cm      EURO 60,00 
Vier delen uit de eerste serie, plus het boek van de tweede serie, plus nog een paar losse tekeningen. In het eerste deel is te lezen dat het de bedoeling was om 6 losse delen uit te geven waarvan je dan later zelf een boek moest laten binden. Dus net zoiets als de Thesaurus Masdevalliarum, maar dan kleiner en heel veel goedkoper. Die 6 losse delen zijn echter nooit verschenen. Het bleef bij het vierde deel in 1966, en toen werd het stil. Aan het einde van het deel was ineens ook de index te vinden. Het was dan ook een verrassing toen in 1970 ineens Volume 2 op de markt kwam. Daarin werd netjes uitgelegd hoe het kwam dat Volume 1 maar 4 delen omvatte. Elk deel in het eerste volume werd in een oplage van 1450 stuks uitgegeven, van Volume 2 werden slechts 1000 exemplaren gedrukt. Ze zijn daarom behoorlijk zeldzaam. In elk deel zijn een aantal prachtige tekeningen terug te vinden die geheel of gedeeltelijk ingekleurd zijn. Die tekeningen zijn juweeltjes, prachtig ook om in te lijsten. De pagina’s waarop de tekeningen zijn afgebeeld zijn ook van een ietsje dikker papier. In totaal zijn er 53 kleurentekeningen te vinden, namelijk 39 in de eerste vier deeltjes, en 14 in Volume 2. Maar er is nog meer, als extraatje zitten er 9 losse kleurenplaten bij uit Volume 2, een zwart-witte uit deel 1 en een kleurenplaat uit deel 1. Dit is een hele zeldzame set, waarvoor op het internet behoorlijke prijzen worden gevraagd. De set is in hele nette staat, alleen zijn bij sommige deeltjes de buitenkanten bruin geworden. 

Gordon - Culture of the Phalaenopsis orchid, 1985.
ringgebonden paperback   118 pag.  geen kl-foto's   28x22cm     EURO 10,00
Dit boek brengt wat de titel beloofde: een heleboel informatie over hoe je Phalaenopsis moet kweken. Geen kleurenfoto's die de aandacht afleiden, maar teksten en af en toe een tekening of een z-w foto. Dit is echt een boek in zwart en wit. De teksten zijn geschreven in makkelijk Engels, en afgedrukt in een fors lettertype, en er is ook nogal wat wit op de pagina's te zien. Bob Gordon heeft meerdere titels over Phalaenopsis op zijn naam staan, en die boeken zijn altijd lovend ontvangen. Het boek dat ik hier heb liggen is de uitgebreide druk van 1985. Het boek is in nette staat.

Engels/Spaans

Cassinelli del Sante – Flowers of Machu Picchu, including orchids, 2006.
Pb. 120 pag. 20x15cm veel kl-foto’s EURO 18,00
Machu Picchu is voor iedere Zuid-Amerika-ganger een verplicht nummer. De ruines van deze Inka stad werden nooit door de Spanjaarden ontdekt en dus ook niet vernietigd. Tegenwoordig wordt de oude stad door zoveel toeristen bezocht dat er lange wachtlijsten zijn. Maar niet alleen architectuurliefhebbers komen er aan hun trekken, ook voor flora- en faunaliefhebbers is er vanalles te bekijken. In dit boekje komen de 96 meest opvallende bloemen aan bod. Het boekje begint met een beschrijving van de stad, vergezeld van adembenemende foto’s. Daarna volgen de bloemen, ze zijn ingedeeld op hun kleur. Op elke pagina wordt een bloeiende plant voorgesteld, de teksten zowel in het Engels als Spaans. Van de 96 soorten die worden getoond zijn er maar liefst 47 die in de orchideeen thuishoren. Daarbij nog wat lelieachtigen, bromelia’s, passiebloemen en rozen. Het boekje dat ik mag aanbieden is in nieuwstaat.

Italiaans

Sbrana – Orchidee, 1988.
Hc. 212 pag. 21x13cm 20 kl-foto’s EURO 16,00
Hoewel het Italiaanse klimaat toch uitermate geschikt zou moeten zijn voor het kweken van een groot aantal orchideeen is het geen echt orchideeenboekenland. Er zijn nauwelijks boeken over tropische orchideeen voorhanden, in tegenstelling tot boeken over de inheemse Italiaanse orchideeen. Die zijn er in bijna elke streek wel te vinden, en vaak zijn dat prachtige boeken. Gastone Sbrana schreef echter wel over tropische orchideeen, en om zijn boek betaalbaar te maken werden er vooral veel z-w foto’s in gebruikt. Dat is jammer, want het is best een bruikbaar boek geworden. Uiteraard wordt in dit soort boeken alles heel summier aangestipt, maar toch straalt het best wel kennis en degelijkheid uit. Het boek dat ik mag aanbieden is in nieuwstaat.

Duits

Gruss – Die Gattung Phragmipedium, 1996.
Pb. N.p. 24x17cm heel veel kl-foto’s EURO 15,00
Dit boekje werd uitgegeven als Beiheft D.O.G. Die Orchidee Supplement Nr. 4. Het omvat een aantal al eerder in Die Orchidee gepubliceerde artikelen die werden samengebundeld. Verantwoordelijk hiervoor was Olaf Gruss, een grootheid uit de Duitse orchideeenwereld. In de tijd dat dit boekje op de markt kwam was Phragmipedium een razendpopulair geslacht. Vooral bij Rene Klinge werden deze planten volop verkocht, en iedereen moest ze uitproberen. Na die hausse verdwenen ze langzaamaan, en tegenwoordig kom je ze veel te weinig tegen. Onterecht, want gebleken is dat ze echt niet allemaal moeilijk te weken zijn. Bovendien bloeien ze lang en met spectaculaire bloemen. Tijd voor een revival? Het boek dat ik mag aanbieden is in nieuwstaat.

Mayr - Orchideennamen und ihre Bedeutung, no date.
pb.   30x21cm   350 pag.   48 kl-foto's   € 22,00
In dit dikke, grote boek wordt duidelijk gemaakt waar de namen van orchideeën vandaan komen. Een paar hoofdstukken met uitleg en tekst, en heel veel paginalange lijsten. Alles maar dan ook alles wat er over orchideeënnamen te schrijven viel heeft Hubert Mayr in dit boek opgenomen. Dat maakt het voor de serieuze liefhebber een heel handige hulp. Het boek dat ik binnenkreeg is in hele nette staat.

Gruss/Wolff - Phalaenopsis, 1995.
hc.   190 pag.   160 kl-foto's   € 25,00

Zonder te overdrijven kun je stellen dat tegenwoordig bijna elke orchideeënliefhebber zijn/haar hobby is gestart met een Phalaenopsis. En dat is een goed begin, want het overgrote deel planten dat wordt aangeboden is zo makkelijk te kweken en in bloei te krijgen dat iedereen succes kan hebben met deze planten. Voor degenen die echter eens een stapje verder willen gaan is er ook een gigantisch aanbod natuursoorten in het geslacht Phalaenopsis voorhanden. Van de planten met de bekende witte bloemen zoals Phal. amabilis en Phal. philippinensis, via de roze Phal. sanderiana en Phal. schilleriana, naar de kleinere soortjes zoals Phal. lobbi en Phal. equestris. Voor elk wat wils is een gezegde dat zeker bij dit geslacht opgaat. De heren Gruss en Wolff hebben het geslacht beschreven in een uitermate prettig boek, vol met tekeningen en volop kleurenfoto's. Ook nog makkelijk te lezen, en prima qua uitvoering. Een echte aanrader. Het boek dat ik binnenkreeg is in prima staat

Europese orchideeen

Landwehr - Wilde orchideeen van Europa 1 en 2, 1977.
Hc.  574 pag.    30 x 22,5 cm   258 getekende pag.   EURO 20,00 per set.
Ik weet dat de meeste leden van onze vereniging orchideeen kweken die uit de andere werelddelen komen, maar weten al die leden al dat er hier in Europa ook hele mooie soorten groeien? Deze boeken kunnen hun daarvan overtuigen. Honderden bladvullende tekeningen in full color worden ge­flankeerd door bladzijden met besprekingen van de plant. De tekeningen zijn (super)gedetailleerd en de beschrijvingen zijn  uitgebreid. Meer dan 250 soorten worden hier getoond. Grote blokken van Dactylorhiza, Orchis, Ophrys en Epipactis worden aangevuld met geslachten met minder soorten. Een ge­voel van "wat heeft die meneer Landwehr een geweldig teken­talent en ontzettend veel tijd" bekropen mij al snel. Dat overkomt U ook, waarschijnlijk ook al na een paar bladzij­den. De boeken zijn door de Vereniging tot Behoud van Natuurmonu­menten in Nederland op een magistrale manier verzorgd en in een indrukwekkende kaft gezet. Het woord standaardwerk is hier zeer zeker op zijn plaats. De boeken die ik mag aanbieden hebben hun papieren stofkaften nog, en zijn in nette staat. Alleen zitten er op de buitenkanten wat bruine vlekjes.