Zuid-Amerika,

Bockemuhl - Odontoglossum, Monographie und Ikonographie, 1989.
hc.   344 pag.   24x17cm    heel veel kleurenfoto's   € 20,00
Het bekende, fraaie boek over Odontoglossums, helaas zonder de Rossioglossums, etc. Maar een degelijk tweetalig (Duits en Engels langs elkaar in kolommen) standaardwerk. En zo heel veel is er niet over dit geslacht te vinden. Het boek is in nette staat.

Ames/Correll - Orchids of Guatemala, 1985.
hc.  2 vols.  22x15cm   727 pag. - foto's    € 30,00
Bij dit soort boeken gaat het niet om de foto's, het zijn echt beschrijvingenboeken, en dan worden vooral ook de tekeningen belangrijk. Daarom vermeld ik bij dit soort boeken ook het aantal tekeningen. Een kleine 90 geslachten, met in totaal 527 soorten en 25 varieteiten, worden door Oakes Ames en Donovan Stuart Correll in deze boeken beschreven. Een set boeken waarvan de kaften er niet hetzelfde uitzien! Dat komt omdat die een herdruk is van Bishen Sing uit India, en die namen het niet altijd even nauw met hun produkten. Maar desondanks is het een van de beste boeken, qua beschrijvingen, is die ik in mijn handen heb gehad. Bij elke plant wordt de habitat uitgebreid vermeld (de leef-omge¬ving), nog uitgebreider en in piepkleine lettertjes en cijfer¬tjes is de beschrijving van planten en bloemen. Een boek wat mooi Uw collectie Zuid Amerika kan verrijken. Samen met "Flora of the Lesser Antilles" en "Orchids of Panama" bestrijkt dit boek een mooi gedeelte van het noordelijke deel. De set is in hele nette staat.

Dunsterville - Introduction to the world of Orchids, 1964.
hc.   101 pag.   29x22cm    45 kl-foto's   € 10,00

Galfrid Dunsterville werkte een flink aantal jaren voor Shell in Venezuela. In die tijd schreef hij heel veel artikelen over orchideeën in allerlei bladen, en gelukkig ook een flink aantal prima boeken. Dit is een van zijn eerste, en het is een lust voor het oog. Op de linkerpagina een beschrijving, op de rechterpagina één of twee grote foto's. Voor alle liefhebbers van Zuid Amerikaanse orchideeën een aanrader.

Diekmann - Die Gattung Cattleya, Naturformen, Farbvarianten und Naturhybriden der unifoliaten Cattleyen, 2001.
Hc.   137 pag.   24x17cm   veel kleurenfoto's   € 15,00

Dit boek lijkt wel wat op het Phalaenopsis-boek van Gruss/Wolf. Een stevig kaft, heel veel kleurenfoto's, een heleboel kleurenreprodukties, Duits, uitgebreide beschrijvingen. Wat wil je nog meer? Een lage prijs natuurlijk! En dat is nu dus gelukt want de normale verkoopprijs is precies het dubbele! Het boek is splinternieuw.

Kenny - Native orchids of the Eastern Carribean, 1988.
pb.    21,5 x 14 cm    88 pag. 112 foto's  € 16.00

Een pocketboekje over orchideeën uit het oostelijke gedeel­te van het Caraibisch gebied. Vol met foto's en gegevens over vindplaatsen en omgeving. Omdat de (sub)­tropische Ame­rikaan­se geslachten in de lift zitten is dit voor liefheb­bers van o.a. Habenaria, Spiranthes, Pleurothallis, Epiden­drum, Maxillaria en Oncidium een leuk boekje. Deze 6 ge­slachten zijn met minstens 5 soorten vertegenwoordigd. Maar ook andere geslach­ten zijn terug te vinden; wat te denken van Selenepe­dium palmifolium met zijn lengte van over drie meter, de hele mooie Pogonia's en Caulartrons, of Eulophia alta met zijn bloeiwijze van twee meter. De foto's zijn niet specta­culair, wel zijn ze goed scherp en de bloemen steken mooi af tegen de donkere achtergron­den. Een boekje voor de liefheb­bers van dit speciale gebied. Het boekje dat ik binnenkreeg is in nette staat.

Tomlinson/W.O.C - Odonts a cultural handbook, No Date
Pb. 12 pag. geen kl-foto's 21x15cm € 5,00

Heel veel lijkt het inderdaad niet, zo op het eerste gezicht. Toch zullen de echte liefhebbers van dit koele geslacht genoeg informatie uit dit boekje kunnen halen. Zeker als de prijs van het boekje wordt vergeleken met de prijs van een echte Odontoglossum. Noem het een kringblad, en ik geef U gelijk. Maar geef mij dan van meer Kringen zo'n Kringblad!

McQueen/McQueen - Orchids of Brazil the orchids of the world 2, 1993.
pb.   200 pag.  24x17cm   309 kl-foto's   € 20,00

Beide boeken beginnen met een introductie van 40 en 30 bladzijden om daarna een opsomming te geven van de behandelde soorten. Op elke pagina staan 2 orchideeën afgebeeld en beschreven. En het zijn er veel. Zowel het gebied van de miniaturen als de soorten uit Brazilië staan flink in de belangstelling. Bij bijna iedereen staan wel planten die ook in één (of beide) van de boeken staan. Omdat het boeken zijn die vaak ter hand genomen zullen worden is het jammer dat ze alleen maar als paperback in de handel zijn geweest, ik ben bang dat ze uit de kaft zullen breken bij intensief gebruik. De McQueens hebben op Tasmanië in Australië hun eigen orchideeënkwekerij en weten dus waarover ze praten. Niet alle foto's zijn even mooi, maar op het overgrote deel is toch prima te zien hoe de bloemen eruit zien. Het is jammer dat er van de geplande serie maar 2 delen zijn uitgekomen, dat hadden er veel meer moeten worden. Want dit zijn echt nuttige boeken, waarschijnlijk worden ze daarom ook zo weinig aangeboden.

Oakeley - Lycaste, Ida, Anguloa. The Essential Guide; 2008.
hc. 445 pag. 30x31 cm € 65,00
Dit is een gigantisch mooi en groot en belangrijk boek! Zo zou er eigenlijk over elk geslacht een (of meerdere) boeken moeten verschijnen. Elke soort in de drie geslachten wordt uitgebreid beschreven, de foto's zijn van topklasse. Het boek die ik heb binnengekregen is nog in nieuwstaat.

Pupulin/Merino/Medina - Draculas del Ecuador/Draculas of Ecuador, 2009.
hc. 79 pag. 34x24cm 64 kl-foto's van € 45,00 nu voor € 30,00
Dit hele grote, maar niet al te dikke boek staat vol met prachtige kleurenfoto's die allemaal soorten uit het geslacht Dracula afbeelden. Sommige van die foto's zijn zelfs paginagroot, dus echte grote lappen.
Het geslacht Dracula werd pas in 1978 (uiteraard door dr. Luer) voor het eerst beschreven, daarvoor zaten de soorten in het geslacht Masdevallia. Op dat moment vond hij dat er 51 soorten in het geslacht thuishoorden. In dit nieuwe boek worden echter al 56 soorten beschreven die in Ecaudor voorkomen. Het boek is niet al te dik en tweetalig, staat vol met grote foto's, dus voor de teksten bleef niet al te veel ruimte over. Maar dat maakt niet uit: dit boek is puur genieten. Daarom is het erg jammer dat ik maar een klein aantal exemplaren heb liggen om te verkopen, die boeken zijn splinternieuw.
En er zijn nog maar een paar exemplaren over, en ze zitten nog in de originele verpakking.

Richter - Orchideen Südoamerikas, 1954.
Hc. 33 pag. € 10,00
Zeldzaam boekje uit het communistische Oost Duitsland waar het kweken van orchideeën als een "decadente" en dus ongewenste hobby werd beschouwd. Niet echt zeldzaam, maar zelden aangeboden. Dit boekje is in nette staat.

Werkhoven - Orchideen van Suriname/Orchids of Suriname, 1986.
Hc. 256 pag. 174 kl-foto's € 75,00
Dit is een prachtig verzorgd en zeer degelijk boek, wat vooral in het buitenland gigantische bedragen met opbrengen, $200,00 tot zelfs $350,00 is geen uitzondering meer! Dat komt omdat het bijna niet te koop wordt aangeboden, maar wel veel wordt gevraagd. Elke keer staan er twee pagina's prima kleurenfoto's bij elkaar en daarna volgen steeds de beschrijvingen van de afgebeelde planten. Mevr. Werkhoven geeft in het boek zelf aan, dat het bedoeld is om de lacune op te vullen die is ontstaan doordat er van (bijna) alle omringende landen wel orchideeënflora's zijn verschenen. Gelukkig heeft zij dit schitterende werk in elkaar gezet zodat iedereen kan genieten van de vele schitterende soorten die er in Suriname te vinden zijn. Doordat het boek in twee talen is geschreven is de verkoopmarkt bedui-dend uitgebreid, maar dit houdt natuurlijk wel in dat U maar de helft van de tekstpagina's gebruikt. Het boek is in nette staat.

Withner - The Cattleya's and their relatives part 1: the Cattleyas, 1988.
Hc. 26x19cm 150 pag. 57 foto's € 65,00
Dit dunne, mooie maar nogal dure boek is deel 1 in een serie van 6 boeken over Catt-leya en haar verwanten. Deel 1 gaat logischerwijs over Cattleya, het 2de deel over Laelia's is nog een beetje duurder.
De prijzen van de delen 3 t/m 6 zijn me nog niet bekend, maar als de kwaliteit van Withner's boeken zo blijft zal de prijs ook wel rond deze koers zijn, zodat de complete serie al gauw een dikke EURO 200,00 zal kos-ten. In deel 1 worden 50 soorten uitgebreid besproken, maar in dit boek vindt U ook lijs-ten over hybriden, b.v. Cattleya x Lepto-tes = Cattotes. Bij elke soort worden het land van herkomst, de naamgevers, het jaar van erkenning, de eerste vermelding en de synoniemen vermeld. Dan volgt de beschrijving van de plant en de bloem(-en) en volgt de kweekcultuur. Een, meestal prachtige, foto ver-luchtigd het geheel.
Het boek is gedrukt op mooi glanzend papier en zit in een mooie kaft. Cattleya- liefhebbers staan hier voor de keuze: dit boek of een paar planten. Maar ze staan er wel allemaal in: van Cattleya aclandiae tot Cattleya warscewiczii, van de dwerg Cattleya aclandiae tot de reus Cattleya guttata var. leopoldii, of van de goedkope Cattleya forbesii tot de dure Cattleya leopoldii "Alba".

Withner - The Cattleyas and their relatives part 2; Laelia, 1990.
hc. 154 pag. 26x19cm 75 kl-foto's € 65,00
Als het geslacht Cattleya de "koningin der orchideeën" genoemd mag worden, dan is Laelia toch zeker de kroonprinses. Wat een geweldig mooie bloemen. Het boek is hetzelfde opgebouwd als deel 1.

Withner - The Cattleyas and their relatives part 3; Schomburgkia, Sophronites, etc., 1993.
hc. 136 pag. 26x19cm 66 kl-foto's € 45,00
Het derde deel, in een serie van 6 boeken, is ook meteen het dikste deel. Mr. Withner schreef in de inleiding van het eerste boek Cattleya's) dat het niet meegevallen was, in het tweede boek (Laelia's) schreef hij dat er veel minder over bekend was dan hij had aangenomen, en in dit derde deel schrijft hij dat hij dacht dat het tweede deel het moeilijkste zou zijn, maar dat hij nu pas echt een heleboel werk had moeten verzetten om dit deel compleet te krijgen. Ten opzichte van de eerste twee delen is dit deel ook soberder gewor-den. Stond in de eerste twee delen nog bij elke soort minstens n kleu-renfoto, nu zijn alle kleurenfoto's bij elkaar gezet in het midden van het boek, nog steeds op dat mooie glimmende papier, terwijl de tekst nu op het goedkopere matte papier is gedrukt. Deel 1 van DIT boek bestaat uit beschrijvingen van het geslacht Schom-burgkia, deel twee behandelt het geslacht Sophronitis en in het 3de stuk zijn de geslachten Constantia, Isabelia, Lanium, Leptotes, Loefgrenian-thus, Neolauchea, Pinelia, Pseudolaelia, Pygmaeorchis, Reichenbachan-thus, Renata en Sophronitella aan de beurt. En hoewel het boek eigenlijk niet wezenlijk verschilt van de vorige twee heeft het op de een of andere manier toch mijn hart gestolen. Of het ligt aan het feit dat ik dit boek meer "gezag" vind uitstralen, of het komt omdat ik hier nog meer juweeltjes op de foto's zie, ik weet het echt niet, maar ik ben wel ontzettend blij dat ik het heb!

Withner - The Cattleyas and their relatives part 4; The Bahamian and Carribean species, 1996.
hc. 152 pag. 26x19cm 83 kl-foto's € 35,00
In dit 4de deel van de 6-delige serie gaat mr. Withner verder in op de orchideeën van de Bahama's en de Carribean, tenminste als ze verwant zijn aan het geslacht Cattleya. Dat betekent dat hier o.a. Encylcia, Broughtonia, Psychilus, Tetramicra en Domingoa voorbij komen. Het boek is splinternieuw.

Withner - The Cattleyas and their relatives part 6, the South American Encyclia species, 2000.
hc. 194 pag. 26x19cm 72 kl-foto's € 30,00
In het zesde en afsluitende deel uit de serie worden de Zuid Amerikaanse Encylia's behandeld. Ook dit boek volgt de bekende manier van opbouwen, met in het midden een kartern glanzende pagina's met kleurenfoto's. Verder nogal wat tekeningen van lippen en gelukkig ook een sleutel naar de verschillende soorten. Het boek dat ik mag aanbieden is in nieuwstaat.

Withner/Harding - The Cattleya's and their relatives, the debatable Epidendrums, part 7, 2004.
Hc. 26x19cm 300 pag. 98 kl-foto's € 25,00
Officieel is dit niet het zevende deel uit de serie, het heeft zelfs geen nummer. Maar het is duidelijk dat dit boek (een van) de
afsluiting(en) is van de serie de jaren geleden begon met het eerste boek over Cattleya's. Ook dit boek is weer op dezelfde manier opgebouwd als de latere delen. In het midden een katern glanzende pagina's waarop de foto's te vinden zijn. En daaromheen heel veel beschrijvingen en zwart-wit tekeningen. In dit boek worden o.a. de geslachten Anacheilum, Encyclia, Hormidium en Prosthechea besproken.
Het boek dat ik binnenkreeg is splinternieuw.

Hartman - Introduction to the cultivation of orchids, 1971.
hc. 23x21cm 106 pag. 41 kl-foto's € 20,00
Boeken over de orchideeen van Mexico zijn er niet zoveel, en als de naam Mexico ook niet gebruikt wordt in de titel van een boek dan wordt het helemaal moeilijk zoeken. Het boek begint met een heleboel tekst, tot pagina 53. Daarna volgen beschrijvingen en foto's van 100 Mexicaanse soorten, de foto's staan steeds op de rechterpagina.
Jammergenoeg zijn niet van elke soort, of zelfs van elk geslacht, foto's opgenomen. Maar bedenk wel dat dit een boek is dat al ruim 40 jaar oud is, en dat in Mexico werd uitgegeven. Nog iets wat het boek interessant maakt voor liefhebbers: er zijn van deze Engelstalige versie maar 1000 exemplaren gedrukt. Van het origineel, in het Spaans, zijn er ook maar 1000 gedrukt.

Braem - Cattleya band l The Braz. bifoliate Cattleyas, no date.
Pb. 94 pag. 24x17cm 7 kl-foto's € 8,00
Dit boek is twee-talig, zowel Engels als Duits. Dat betekent dat maar alle infromatie er dubbel in staat, maar aan de andere kant is het prijstechnisch natuurlijk interessanter omdat het boek naast de Duitstalige markt nu ook de enorme Engelstalige markt op kan. Mr. Guido Braem is geen onbekende in de wereld van de orchideeënboeken. Hij schreef ook al een prachtig boek over Paphiopedilum. Ook dat boek is een klassieker geworden, en dat zal met zijn boekjes over de Cattleya's ook zo zijn. In dit eerste deel behandelt hij de twee-bladige Cattleya's, dus U kunt genieten van soorten als guttata, harrisoniana, violacea en velutina. Het aantal foto's viel me tegen, het boek is heel kleurrijk. Dat komt omdat het vol staat met hele mooie, gedetailleerde tekeningen.